Η Apple άνοιξε ξανά την «πόρτα» του iOS σε Facebook και Google

Η Apple άνοιξε ξανά την «πόρτα» του iOS σε Facebook και Google

Οι δύο εταιρείες θα μπορούν εκ νέου να χρησιμοποιούν εφαρμογές που αφορούν τους εργαζομένους τους.

 

Η Apple έδωσε εκ νέου τη δυνατότητα στο Facebook και τη Google να εγκαθιστούν εφαρμογές αποκλειστικά για χρήση από εργαζομένους τους στα iPhone και τα iPad τους, αφότου τους μπλόκαρε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.

Το μπλοκάρισμα ήρθε στον απόηχο μιας σειράς δημοσιευμάτων – που αφορούσαν πρώτα το Facebook και μετά τη Google – σύμφωνα με τα οποία οι εταιρείες κάνουν κατάχρηση του προγράμματος Apple Developer Enterprise Program.

Το πρόγραμμα επιτρέπει την εγκατάσταση εφαρμογών που δεν εμφανίζονται στο κανονικό App Store – δυνατότητα που είναι εξαιρετικά χρήσιμη σε προγραμματιστές που θέλουν να δοκιμάσουν κάποιες εφαρμογές προτού τις λανσάρουν, ή να προσφέρουν «εσωτερικές» εφαρμογές προς χρήση αποκλειστικά από εργαζομένους.

Το Facebook και η Google χρησιμοποίησαν τον συγκεκριμένο μηχανισμό για να πείσουν τους ανθρώπους να εγκαταστήσουν εφαρμογές για τις ανάγκες της έρευνας αγοράς, και δίνοντας χρήματα ως αντάλλαγμα. Αυτό επέτρεψε στις εταιρείες να αποκτήσουν σε βάθος πρόσβαση στα τηλέφωνα αυτών των χρηστών, ώστε να παρακολουθούν λεπτομερώς τι έκαναν οι χρήστες με τις συσκευές τους.

Αφότου αποκαλύφθηκαν οι πρακτικές τους μέσω δημοσιευμάτων στο TechCrunch, τόσο το Facebook όσο και η Google απέσυραν τις συγκεκριμένες εφαρμογές για iOS. Όμως, η Apple προέβη σε αντίποινα ακυρώνοντας τα εταιρικά πιστοποιητικά τους την Τετάρτη και την Πέμπτη, που σημαίνει ότι ουσιαστικά ακύρωσε όλες τις εσωτερικές τους εφαρμογές στην πλατφόρμα iOS – είτε ήταν για δοκιμή είτε για π.χ. την ενημέρωση των εργαζομένων για τα δρομολόγια λεωφορείων.

Η κίνηση αυτή οδήγησε κάποιους να πουν ότι η Apple έγινε ξαφνικά η πιο αποτελεσματική ρυθμιστική αρχή για την ιδιωτικότητα στις ΗΠΑ, αλλά όλο αυτό δεν κράτησε πολύ.

Την Πέμπτη, πρώτα το Facebook και μετά η Google επιβεβαίωσαν ότι τα πιστοποιητικά τους αποκαταστάθηκαν, επιτρέποντας έτσι εκ νέου στους εργαζομένους τους να δοκιμάζουν εφαρμογές ή απλώς να βλέπουν ηλεκτρονικά τι περιλαμβάνει το …μενού στο εστιατόριο του συγκροτήματος γραφείων τους.

Τι έφερε το τέλος των …εχθροπραξιών; Αυτό δεν είναι σαφές – το Fortune πάντως ζήτησε από την Apple να μοιραστεί περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς κάποια αντίδραση από την εταιρεία μέχρι αυτή τη στιγμή.