Η Apple έχασε, και θα πληρώσει 626 εκατ. δολάρια

Η Apple έχασε, και θα πληρώσει 626 εκατ. δολάρια
BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 19: A shopper ltries out the new Apple iPhone 6 at the Apple Store on the first day of sales of the new phone in Germany on September 19, 2014 in Berlin, Germany. Hundreds of people had waited in a line that went around the block through the night in order to be among the first people to buy the new smartphone, which comes in two versions: the Apple iPhone 6 and the somewhat larger Apple iPhone 6 Plus. (Photo by Sean Gallup/Getty Images) Photo:

Αμερικανός δικαστής αποφάσισε ότι εφαρμογές όπως το iMessage και το FaceTime παραβίασαν κατοχυρωμένες πατέντες.

Σε μια υπόθεση η οποία ξεκίνησε το 2012, η εταιρεία VirnetX κατηγορούσε την Apple ότι παραβίασε τέσσερις από τις πατέντες της οι οποίες αφορούν κυρίως συνομιλίες σε πραγματικό χρόνο μέσω ίντερνετ.

Η VirnetX χαρακτηρίζεται ως μια εταιρεία με «πατέντες του αέρα», καθώς δεν παράγει πραγματικά προϊόντα αλλά μόνο τα πατεντάρει. Έχει 14 εργαζόμενους και νοικιάζει γραφεία τα οποία της κοστίζουν 5.000 δολάρια το μήνα. Πηγή εσόδων της είναι να παραχωρεί τις πατέντες της σε άλλες εταιρείες, αλλά και να βγάζει χρήματα από δικαστικές διαμάχες σαν αυτή με την Apple.

Στην VirnetX ανήκουν αυτή τη στιγμή περίπου 80 πατέντες, συμπεριλαμβανομένων και των τεσσάρων οι οποίες αποτελούν τη βάση των εφαρμογών σε συσκευές Apple. Μάλιστα τις συγκεκριμένες η VirnetX τις είχε αγοράσει από μια άλλη εταιρεία με την ονομασία Science Applications International Corporation.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του δικαστηρίου, η Apple ηθελημένα παραβίασε τις πατέντες της VirnetX.

Ήδη ο τεχνολογικός κολοσσός επανασχεδίασε τα iMessage, Facetime και τις λειτουργίες VPN ούτως ώστε να αποφύγει τη σύγκρουση με την VirnetX.

Όσον αφορά το παρελθόν του κερδισμένου αυτής της υπόθεσης, το ενδιαφέρον είναι ότι έχει καταφέρει να βγάλει τεράστια ποσά κι από άλλες διάσημες τεχνολογικές εταιρείες. Το 2010 ανάγκασε τη Microsoft να πληρώσει 200 εκατ. δολάρια για μια παρόμοια υπόθεση, ενώ το 2015 την έσυραν ξανά την εταιρεία στα δικαστήρια για τον ίδιο λόγο. Παρόλα αυτά, η προσπάθεια της να βγάλει χρήματα από τη Cisco πριν έναν χρόνο, έπεσαν στο κενό.