Η Apple εξετάζει να μπει στα μέσα ενημέρωσης

Η Apple εξετάζει να μπει στα μέσα ενημέρωσης

Ο Τιμ Κουκ αφήνει να εννοηθεί ότι επίκειται μια μεγάλη εξαγορά μέσου ενημέρωσης.

του Άαρον Πρέσμαν

Πάντα υπήρχαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Apple θα προέβαινε ποτέ σε κάποια μεγάλη εξαγορά, αν και πάντα κυκλοφορούν φήμες ότι ο κατασκευαστής του iPhone ίσως ενδιαφέρεται να αγοράσει έναν γίγαντα των μέσων ενημέρωσης.

Πέρυσι, η Apple είχε σκεφτεί την εξαγορά της Time Warner και ίσως της Netflix. Ο αντιπρόεδρος της Apple, Έντι Κιου, πρότεινε μια συμφωνία στον Όλαφ Όλαφσον, επικεφαλής εταιρικής στρατηγικής της Time Warner, αλλά αυτό δεν προχώρησε, σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι Financial Times τον Μάιο.

Από τότε, οι φήμες έχουν υποχωρήσει – και η AT&T έσπευσε να εξαγοράσει την Time Warner – αλλά καλό θα ήταν όσοι αμφιβάλλουν να ακούσουν προσεκτικά τι είπε ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ, σε αναλυτές την περασμένη Τρίτη. Με τον τρόπο του, ο Κουκ υπονόησε ότι ίσως η εταιρεία του σκέφτεται να προβεί σε κάποια εξαγορά μέσου ενημέρωσης.

Καταρχήν, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι η Apple σχεδιάζει να διπλασιάσει τα ετήσια έσοδά του τμήματος υπηρεσιών της, ύψους 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια. Αυτό θα απαιτήσει ρυθμό ανάπτυξης 20% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Τα έσοδα από τις υπηρεσίες αυξήθηκαν μόνο 18% σε ετήσια βάση κατά το τρίμηνο που μόλις ολοκληρώθηκε – το πρώτο τρίμηνο για το οικονομικό έτος 2017 της Apple. Και ο ρυθμός μειώνεται αντί να επιταχύνεται. Τα επόμενα χρόνια, οι αναλυτές της Wall Street αναμένουν μέση ανάπτυξη 14% ετησίως. Η επίτευξη του στόχου του 20% θα απαιτήσει είτε αντιστροφή της επιβράδυνσης, είτε κάποια προσθήκη μέσω μιας συμφωνίας εξαγοράς.

Επιπλέον, ο Κουκ ρωτήθηκε για το τι θα κάνει εάν μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για τον επαναπατρισμό κερδών που διατηρούν οι αμερικανικές εταιρείες στο εξωτερικό. Η Apple διατηρεί 232 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 94% του συνολικού της ρευστού, εκτός των ΗΠΑ.

Στην αρχή, ο Κουκ φάνηκε να θέλει να αποφύγει την ερώτηση, λέγοντας ότι θα «περιμένει να δει» τι θα συμβεί με τη φορολογική μεταρρύθμιση. Στη συνέχεια, όμως, προσέφερε μια πολύ άμεση απάντηση. Η Apple σκέφτεται συνεχώς τις εξαγορές και δεν υπάρχει κανένα μέγεθος εξαγοράς που να είναι υπερβολικά μεγάλο για την εταιρεία, είπε ο Κουκ, στέλνοντας μήνυμα στη Wall Street ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Δεν υπάρχει κάποιο μέγεθος εξαγοράς που να μπορεί να μας αποτρέψει. Αυτό που μας αφορά είναι η στρατηγική αξία κάθε συμφωνίας» επεσήμανε ο Κουκ. Και κατέληξε λέγοντας ότι η εταιρεία μόλις τώρα «βουτάει το δάχτυλό της στο νερό» αναφορικά με την παραγωγή πρωτότυπου περιεχομένου.

Αυτά τα λόγια είναι ακριβώς ό,τι περιμένει να ακούσει κάποιος από έναν CEO προτού αυτός αποφασίσει να βουτήξει στα βαθιά μιας πολύ μεγαλύτερης επένδυσης.

Γιατί η Apple θέλει να δημιουργήσει δικό της περιεχόμενο;