Η Apple υποσχέθηκε στον Τραμπ τρία εργοστάσια στις ΗΠΑ

Η Apple υποσχέθηκε στον Τραμπ τρία εργοστάσια στις ΗΠΑ

Η Apple καταδικάζει συνήθως τυχόν διαρροές των σχεδίων της, αλλά ίσως αυτή τη φορά θα κάνει μια εξαίρεση.

Ο Πρόεδρος Τραμπ δήλωσε την Τρίτη ότι ο CEO της Apple Tιμ Κουκ «έχει υποσχεθεί» να κατασκευάσει «τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις με όμορφα φυτά» στις ΗΠΑ.

«Είπα στον Tιμ ότι “αν δεν αρχίσετε να χτίζετε την παραγωγή σας σε αυτή τη χώρα, δεν θα θεωρήσω τη διοίκησή μου οικονομική επιτυχία”», δήλωσε ο Τράμπ στην The Wall Street Journal συμπληρώνοντας «Εκείνος με κάλεσε, και είπε ότι προχωρούν».

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πού βρίσκονται αυτές οι μονάδες παραγωγής, πόσα άτομα μπορούν να απασχολήσουν και ποια προϊόντα θα μπορούσαν να παράγουν.
Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας, ο Tραμπ δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Apple να χτίσει τους καταραμένους υπολογιστές και τα πράγματα της σε αυτή τη χώρα αντί για άλλες χώρες.

Ο Tραμπ λίγο μετά τη νίκη των εκλογών είχε δηλώσει στους New York Times ότι ήταν ο στόχος του να πει στην Apple να χτίσει ένα μεγάλο εργοστάσιο στις Ηνωμένες Πολιτείες ή πολλά μεγάλα εργοστάσια.
Αντίθετα με την αντίληψη του κοινού, ωστόσο, η Apple βασίζεται σε κάποια εγχώρια παραγωγή
Οι οθόνες για το iPhone και το iPad κατασκευάζονται από την Corning σε εργοστάσιο στο Κεντάκυ. Χρησιμοποιεί ραδιόφωνα κυττάρων και Wi-Fi που κατασκευάζονται στο Τέξας από την Avago Technologies και επεξεργαστές της Samsung στο Austin και τη Νέα Υόρκη.
.
Αλλά το iPhone, το ναυαρχικό προϊόν της Apple, δημιουργείται σε μεγάλο βαθμό από εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους σε κινέζους κατασκευαστές. Συγκριτικά, η Apple έχει 80.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τα καταστήματα λιανικής πώλησης.
Νωρίτερα φέτος, ο Κούκ, δήλωσε ότι η Apple θα θέσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε ένα ταμείο που προορίζεται να φέρει προχωρημένες εργασίες παραγωγής στις ΗΠΑ. Η Foxconn, ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές της Apple, σχεδιάζει επίσης ένα νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ.