Η Apple πρωτοπορεί: Προτιμά ανθρώπους αντί για αλγόριθμο για τις ειδήσεις που προβάλει

Η Apple πρωτοπορεί: Προτιμά ανθρώπους αντί για αλγόριθμο για τις ειδήσεις που προβάλει
epa06785590 A handout photo made available by Apple shows Apple chief executive Tim Cook addressing developers at the Worldwide Developers Conference 2018, in San Jose, California, USA, 04 June 2018. Apple made product announcements including major upgrades to Apple iOS. EPA/APPLE HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Η Apple, σε αντίθεση με τους ανταγωνστές της, καθορίζει τις σημαντικότερες ειδήσεις ανάλογα με την αξία τους και όχι τη δημοτικότητά τους.

Ο Τιμ Κουκ αντιτάχθηκε στους «όμοιούς» του στη Σίλικον Βάλλεϋ σε μια ομιλία του τη Δευτέρα το βράδυ στο Σαν Φρανσίσκο.

«Πιστεύουμε ότι οι σημαντικότερες ειδήσεις θα πρέπει να επιλέγονται από ανθρώπους και όχι από αλγόριθμο», δήλωσε ο Κουκ, μιλώντας για τη νέα ενότητα, Apple News, που έχει αφιερωθεί στις αμερικανικές ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Ο λόγος που επέλεξε τον άνθρωπο έναντι της μηχανής; «Το να σιγουρέψουμε ότι δεν επιλέγει κανείς το περιεχόμενο μόνο και μόνο για να προκαλέσει αντιδράσεις».

Αυτό είναι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το τι επιδιώκουν οι ιστοσελίδες συγκέντρωσης δεδομένων στη Σίλικον Βάλλεϋ. Για παράδειγμα, η Google και η Facebook ευδοκιμούν με τη χρήση αλγορίθμου. Η δημοτικότητα των ειδήσεων μετράει περισσότερο σε σχέση με την αξία τους, και έτσι μπορεί να δει κανείς πρώτο θέμα τα καλλιστεία αν και αυτό μπορεί να είναι κάτι που έχει σκηνοθετηθεί από τρολ που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση ή και εγκληματίες. Μάλιστα, όσο πιο δημοφιλής είναι μια είδηση τόσο το καλύτερο, γιατί έτσι μπορούν να βγάλουν πολλά περισσότερα χρήματα.

«Δεν κρίνω τους ανθρώπους που κάνουν κάτι διαφορετικό… αλλά η Apple ήταν πάντοτε υπέρ της ανθρώπινης επιλογής ειδήσεων. Πιστεύαμε πάντα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας», υπογράμμισε ο Κουκ. Όσον αφορά την υπηρεσία Apple News, θα έχει υπό την υπηρεσία της δικούς της δημοσιογράφους, για να συμπληρώνουν τα όσα η υπηρεσία παίρνει από άλλες πηγές. Ο CEO της Apple ανέφερε, ακόμα, πως η εταιρεία θα στραφεί και σε άλλα θέματα πέρα από τις ενδιάμεσες εκλογές.

Στο πλαίσιο της δέσμευσης της Apple για το ευ ζην  των καταναλωτών, ανακοίνωσε (αλλά δεν εξέδωσε ακόμα) τη λειτουργία «Screen Time», που βοηθά τους χρήστες να ελέγχουν το χρόνο που ξοδεύουν στα κινητά τους. Την επιτυχία του συγκεκριμένου εργαλείου επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Κουκ, που δήλωσε ότι δεν παρακολουθεί τόσο τις ειδοποιήσεις του πια και γενικά ασχολείται λιγότερο με το κινητό του. Επιβεβαιώνεται, έτσι, το ρητό της Apple ότι το περισσότερο δεν είναι πάντοτε καλύτερο. Η ποιότητα συνήθως επικρατεί στο τέλος.