Οι χάκερ ξαναχτύπησαν – Θύμα αυτή τη φορά ήταν η Banco

Οι χάκερ ξαναχτύπησαν – Θύμα αυτή τη φορά ήταν η Banco
Photo: pixabay.com

Η παραβίαση της υπηρεσίας ψηφιακών μαρκών συνιστά άλλη μια αποτυχία για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

του Jeff John Roberts

Μια αμφιλεγόμενη υπηρεσία κρυπτονομισμάτων με την επωνυμία Bancor, η οποία πέρυσι συγκέντρωσε 153 εκατομμύρια δολάρια για να δημιουργήσει ένα ανταλλακτήριο ψηφιακών μαρκών, έπεσε θύμα χάκερ.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ψηφιακοί κλέφτες επιτέθηκαν σε ένα από τα διαδικτυακά πορτοφόλια της και έκλεψαν 23,5 εκατομμύρια δολάρια.

Η είδηση της κλοπής κυκλοφόρησε λίγες ώρες αφότου η ίδια η Bancor είχε αποκαλύψει ότι είχε υποστεί μια μη καθορισμένη παραβίαση ασφαλείας. Στη συνέχεια, η εταιρεία δημοσίευσε μια ανακοίνωση στο Twitter, εξηγώντας ότι οι χάκερ είχαν κλέψει μάρκες Ethereum αξίας περίπου 12,5 εκατομμυρίων δολαρίων και άλλα 10 εκατομμύρια δολάρια περίπου στο νόμισμα της Bancor, γνωστό ως BNT.

Η κλοπή αυτή είναι το πιο πρόσφατο πλήγμα για τη Bancor, η οποία πέρυσι διεξήγαγε τη μεγαλύτερη «Αρχική Προσφορά Νομισμάτων» στην ιστορία, μέχρι τότε, υποσχόμενη ότι θα δημιουργούσε μια αγορά ρευστοποίησης για τα λιγότερο χρησιμοποιούμενα ψηφιακά νομίσματα. Η Bancor βασίζεται στην χρήση ενός συστήματος κυμαινόμενων τιμών για να παρέχει έναν χώρο πώλησης αυτών των ψηφιακών μαρκών – ακόμη και όταν δεν υπάρχει διαθέσιμος αγοραστής γι’ αυτές.

Η Bancor έχει επίσης παρουσιάσει την πλατφόρμα της ως έναν τρόπο ώστε οι αγοραστές και οι πωλητές μαρκών να αποφεύγουν τα τέλη που σχετίζονται με άλλα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων.

Ωστόσο, παρά την εξαιρετικά επιτυχημένη απόπειρα συγκέντρωσης κεφαλαίων της Bancor τον περασμένο Ιούλιο, η οποία εξασφάλισε την υποστήριξη του δισεκατομμυριούχου Tim Draper, πολλοί παρέμειναν σκεπτικοί ως προς τη βασική ιδέα του εγχειρήματος και η τιμή των μαρκών BNT έπεσε. Τον Νοέμβριο, ένας κορυφαίος επενδυτής κρυπτονομισμάτων είπε στο Bloomberg: «Ο μέσα μου καπιταλιστής είναι απλά αποσβολωμένος με την ιδέα πάνω στην οποία βασίζεται η Bancor».

Το πρόσφατο περιστατικό χακαρίσματος είναι πιθανό να ενισχύσει τις αμφιβολίες ως προς τις προοπτικές της Bancor.

Στην ανακοίνωσή της στο Twitter, η εταιρεία ανέφερε ότι κατάφερε να παγώσει την κίνηση των μαρκών BNT, αφαιρώντας ουσιαστικά από τον κλέφτη τη δυνατότητα να πάρει τις μάρκες και να φύγει. Όμως, δεν μπόρεσε να κάνει το ίδιο για το Ethereum ή για το ένα εκατομμύριο δολάρια σε μάρκες NPXS που έκανε φτερά.

Η εταιρεία προσέθεσε ότι «κατέβασε» προσωρινά το δίκτυό της μέχρι να αντιμετωπίσει το ζήτημα ασφαλείας που έχει προκύψει. Εντωμεταξύ, η τιμή των μαρκών Bancor μειώθηκε κατά 14% τη Δευτέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Coinmarketcap.

Η παραβίαση στη Bancor είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση απατεώνων που βάζουν στο στόχαστρό τους τις εταιρείες ψηφιακών μαρκών. Τον Ιανουάριο, η Ernst & Young ανέφερε ότι περίπου το 10% όλων των κεφαλαίων – δηλαδή περισσότερα από 400 εκατομμύρια δολάρια – που συγκεντρώθηκαν μέσω των Αρχικών Προσφορών Νομισμάτων έχουν χαθεί εξαιτίας κλοπών από χάκερ.