Η χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό του κόσμου

Η χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό του κόσμου

Εκεί που ένας εργαζόμενος με δύο παιδιά χρειάζεται να δουλεύει μόλις έξι ώρες τη μέρα για να ξεπεράσει το όριο της φτώχειας.

Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό στην Αυστραλία μπορούν να αισθάνονται τυχεροί, καθώς η λίστα του ΟΑΣΑ τους κατατάσσει πρώτους ανάμεσα σε όλους τους αντίστοιχους εργαζόμενους στον κόσμο.

Η έρευνα του ΟΑΣΑ που αφορά τις 27 χώρες του αναπτυγμένου κόσμου, εξέτασε τους κατώτατους μισθούς στις περισσότερες από αυτές, και κατέληξε ότι ο ιδανικός εργασιακός προορισμός είναι η Αυστραλία.

Στη «χώρα των καγκουρό» οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό λαμβάνουν 15,96 δολάρια Αυστραλίας την ώρα. Μετά φόρων, και λαμβάνοντας υπόψη το κόστος ζωής, το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 9,54 δολάρια ΗΠΑ.

«Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ τον μεγαλύτερο κατώτατο μισθό, έχουν και τη χαμηλότερη φορολογία», παρατηρεί ο δημιουργός της λίστας του ΟΑΣΑ, Χέρβιγκ Ίμερβολ. «Οι Αυστραλιανοί αναγνωρίζουν ότι η στήριξη των φορολογουμένων σε όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό είναι εξαιρετικά σημαντική».

Στη λίστα του ΟΑΣΑ υπάρχουν χώρες οι οποίες στα χαρτιά φαίνεται πως έχουν υψηλότερα όρια στον κατώτατο μισθό από την Αυστραλία, όμως επειδή οι φορολογικοί συντελεστές είναι μεγαλύτεροι, κατατάσσονται τελικά σε χαμηλότερη θέση.

Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, είναι ενδέκατες στη σχετική λίστα με κατώτατο μισθό τα 7,25 δολάρια, τα οποία μετά φόρων μειώνονται στα 6,26 δολάρια την ώρα.

Σύμφωνα με την έρευνα του ΟΑΣΑ, ένας Αυστραλός εργαζόμενος που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, χρειάζεται να δουλεύει μόλις έξι ώρες ημερησίως για να περάσει το όριο της φτώχειας, καθώς δικαιούται και κοινωνικό επίδομα.

Οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων οι Φινλανδία, Σουηδία και Ελβετία, δεν περιλαμβάνονται στη λίστα του ΟΑΣΑ επειδή οι κυβερνήσεις δεν έχουν ορίσει εθνικά όρια στον κατώτατο μισθό. Σε πολλές από αυτές τις χώρες δραστηριοποιούνται πολύ ισχυρά εργατικά σωματεία τα οποία έχουν εξασφαλίσει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, απαλείφοντας έτσι την ανάγκη κυβερνητικής παρέμβασης.

Αυτές είναι κατά τον ΟΑΣΑ οι πέντε χώρες με τους πραγματικά μεγαλύτερους κατώτατους μισθούς στον κόσμο, σε δολάρια ΗΠΑ:

  1. Αυστραλία – $9,54
  2. Λουξεμβούργο – $9,24
  3. Βέλγιο – $8,57
  4. Ιρλανδία – $8,46
  5. Γαλλία – $8,24

Μεταξύ των χωρών με τους χαμηλότερους κατώτατους μισθούς στον αναπτυγμένο κόσμο είναι οι Λετονία, Χιλή και Μεξικό με αποδοχές περίπου στο 1 δολάριο ΗΠΑ την ώρα.

Διαβάστε ακόμη: Αυτός είναι ο κατώτατος μισθός σε όλο τον κόσμο