Η χώρα που ηλεκτροδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου με καθαρή ενέργεια

Η χώρα που ηλεκτροδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου με καθαρή ενέργεια
TO GO WITH AFP STORY by Eugenia Logiuratto Wind turbines are seen at the Sierra de los Caracoles wind farm, in the department of Maldonado, east of Montevideo, on December 18, 2014. Windmills are beginning to dot Uruguay's countryside as the nation prepares to become the world's biggest wind energy producer in proportion to national consumption this year. AFP PHOTO / Nicolas GARCIA (Photo credit should read Nicolas Garcia/AFP/Getty Images)

Η Ουρουγουάη ξοδεύει 15% του ΑΕΠ της σ’ αυτό.

του Τζόναθαν Τσιου

Ενώ ο κόσμος συζητά πώς να κάνει τη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ουρουγουάη ανακοίνωσε ότι οι πηγές καθαρής ενέργειας παρέχουν το 94,5% του ηλεκτρισμού της χώρας.

Το μίγμα αιολικής, ηλιακής και υδροηλεκτρικής ενέργειας καθώς και ενέργειας από βιομάζα απαρτίζει το 55% του συνολικού μίγματος ενέργειας της χώρας, το οποίο περιλαμβάνει και καύσιμα μεταφορών, σύμφωνα με τον Guardian. Συγκριτικά, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο παγκόσμιο ενεργειακό μίγμα κινείται στο 12%, ενώ στην Ευρώπη είναι περίπου 20%.

Ο επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής της Ουρουγουάης, Ραμόν Μέντες δεσμεύτηκε στη σύνοδο για την κλιματική αλλαγή των Ηνωμένων Εθνών ότι η χώρα του θα περικόψει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 88% μέχρι το 2017.

Το γεγονός ότι η χώρα κατάφερε να απομακρυνθεί από το πετρέλαιο – το οποίο αποτελούσε το 27% των εισαγωγών της Ουρουγουάης – μέσα σε μόλις 15 χρόνια αποτελεί μια μελέτη περίπτωσης για τα κράτη που αναζητούν μια λύση για το πώς θα μειώσουν το δικό τους αποτύπωμα άνθρακα.

Το 2012, η Ουρουγουάη ήταν πρώτη μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο ποσοστό του ΑΕΠ επενδυμένο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση WWF.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι επενδύσεις στον κλάδο της ενέργειας στην Ουρουγουάη έχει αυξηθεί στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 15% του ΑΕΠ της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι «η χώρα ορίζει τις παγκόσμιες τάσεις στην επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» όπως αναφέρει η WWF.

«Αυτό που μάθαμε είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μια χρηματοοικονομική επιχειρηματική δραστηριότητα» λέει ο Μέντες. «Τα κόστη κατασκευής και συντήρησης είναι χαμηλά, άρα είναι μια ελκυστική επένδυση εφόσον προσφέρεις στους επενδυτές ένα ασφαλές περιβάλλον».

Ο Μέντες παραθέτει επίσης ως παράγοντες επιτυχίας της Ουρουγουάης τις καλές φυσικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη αιολικής και ηλιακής ενέργειας, καθώς και τις ισχυρές συμπράξεις δημοσίου-ιδιωτικού τομέα.