Οι χώρες του ΟΟΣΑ «ανθίζουν» ταυτόχρονα- Και αυτό είναι πολύ καλό

Οι χώρες του ΟΟΣΑ «ανθίζουν» ταυτόχρονα- Και αυτό είναι πολύ καλό

Πρόκειται για αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών με τα χαμηλά επιτόκια και τα προγράμματα στήριξης.

Ένα σπάνιο για την παγκόσμια οικονομία φαινόμενο εκτυλίσσεται αυτήν την περίοδο και είναι μόνο θετικό. Ο λόγος, όπως  αποτυπώνεται στα στοιχεία του ΟΟΣΑ, για τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου οι οποίες αναπτύσσονται όλες ταυτόχρονα. Το γεγονός αυτό θεωρείται αποτέλεσμα της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών με τα χαμηλά επιτόκια και τα προγράμματα στήριξης, αλλά και της αποκλιμάκωσης της οικονομικής κρίσης, που έπληξε πολλές χώρες, από τις ΗΠΑ και την Ελλάδα μέχρι τη Βραζιλία και πολλές άλλες. Οι 45 χώρες τις οποίες παρακολουθεί στενά ο ΟΟΣΑ ακολουθούν πορεία ανάπτυξης την τρέχουσα χρονιά, ενώ οι 33 από αυτές θα επιταχύνουν τον ρυθμό τους σε σύγκριση με το 2016. Πρώτη φορά μετά την απαρχή της παγκόσμιας κρίσης το 2007, όλες οι χώρες αναπτύσσονται, όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμά της η Wall Street Journal.

Ειδικότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε τον Ιούλιο προβλέψει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5% φέτος έναντι του 3,2% το 2016, ενώ το 2018 θα «τρέχει» με 3,6%. Μέσα στα τελευταία πενήντα χρόνια σπάνιες είναι οι φορές που είχε παρατηρηθεί εκ παραλλήλου ανάπτυξη των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Συνέβη την προηγούμενη δεκαετία, στα τέλη του 1980 και λίγα χρόνια προ της πετρελαϊκής κρίσης του 1973. «Μπορεί να μην αναπτύσσεται η οικονομία με ρυθμό εντυπωσιακό, αλλά ό,τι πρέπει να γίνει γίνεται με τρόπο οργανωμένο και μεθοδικό», επισημαίνει ο Γιος Φάινμαν, ανώτατος οικονομολόγος της Deutsche Asset Management. Η ειρωνεία της τύχης θέλει την οικονομική δραστηριότητα στον κόσμο να ακμάζει, την ώρα, ακριβώς, που ενισχύονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη οι πολιτικές δυνάμεις του λαϊκισμού.

Από τους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνισή τους είναι η καχυποψία για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και το διεθνές εμπόριο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, χάρη στο διεθνές εμπόριο, οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν το πρώτο εξάμηνο σχεδόν κατά 6% σε ετήσια βάση. Ηταν η καλύτερη επίδοσή τους σε δύο διαδοχικά τρίμηνα από τα τέλη του 2013. Επιπλέον, η επίδοση αυτή ξεπέρασε τον αντίστοιχο μέσον όρο της περασμένης δεκαετίας.

Βέβαια, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το εξής: εάν η συγχρονισμένη ανάπτυξη εκτραπεί σε υπερθέρμανση της οικονομίας, όσα οφέλη υπήρξαν θα εξουδετερωθούν. Προς το παρόν πάντως, δεν φαίνεται να υπάρχει άμεσος κίνδυνος λόγω και χαμηλού πληθωρισμού και αυτοσυγκράτησης των τραπεζιτών.

Στην Ευρωζώνη, ακόμα και η Ελλάδα, μία επί χρόνια προβληματική οικονομία, δείχνει σημάδια ανάκαμψης επιτέλους. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει 1% ανάπτυξη, δηλαδή τον καλύτερο ρυθμό δεκαετίας, όπως αναφέρει το άρθρο της Wall Street Journal. Στην Ευρωζώνη συνολικά ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπερνάει τον αντίστοιχο των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο και δείχνει να συμβαδίζει το δεύτερο τρίμηνο. Και δεν είναι μόνον οι συνήθεις οικονομίες-ατμομηχανές που αναπτύσσονται, όπως της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Η Ισπανία εμφάνισε την καλύτερη επίδοση σε σχεδόν δύο χρόνια, ενώ στην Ιταλία οι εξαγωγές αυξήθηκαν 8% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση και υπήρξε εμπορικό πλεόνασμα. Η αμερικανική οικονομία, τέλος, ευεργετείται από το ότι εξασθενούν οι επιπτώσεις της κρίσης του 2007, ενώ συνολικά έχει ευνοϊκό αντίκτυπο για τον κόσμο η αποκλιμάκωση του αγοραστικού ράλι στις αγορές εμπορευμάτων: οι τιμές σταθεροποιούνται και οι επενδύσεις ενισχύονται.