Η Citi επενδύει 100 εκατ. δολάρια για την απασχόληση των νέων

Η Citi επενδύει 100 εκατ. δολάρια για την απασχόληση των νέων
epa05101349 (FILE) A file photo dated 09 July 2014 showing a view of Citigroup logo at the offices in New York, New York, USA. Citigroup is to release Q4 and full-year results on 15 January 2016. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς μπορεί να ευνοηθεί και η Ελλάδα από το νέο πρόγραμμα της τράπεζας.

Την επέκταση της πρωτοβουλίας Pathways to Progress σε παγκόσμιο επίπεδο ανακοίνωσε η τράπεζα Citi. Ειδικότερα, μέσω του Citi Foundation (Ίδρυμα Citi) θα επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια τα επόμενα τρία χρόνια προκειμένου να διευκολύνει 500.000 νέους ηλικίας 16-24 ετών στην επαγγελματική κατάρτιση και απασχόληση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φιλανθρωπική δέσμευση στην ιστορία του Citi Foundation.

Η πρωτοβουλία Pathways to Progress ξεκίνησε το 2014 με μία προσφορά 50 εκατομμυρίων δολαρίων, που υποστήριξε περισσότερους από 100.000 νέους σε δέκα πόλεις των ΗΠΑ να προετοιμαστούν κατάλληλα για το ξεκίνημα της επαγγελματικής τους καριέρας μέσω δυνατότητας για την πρώτη τους εργασία, πρακτική εξάσκηση, εκπαίδευση σε θέματα ηγεσίας και επιχειρηματικότητας.

Στη νέα φάση αυτής της πρωτοβουλίας θα συμμετέχουν 10.000 εργαζόμενοι της Citi, οι οποίοι εθελοντικά θα συνεισφέρουν το χρόνο τους και την εμπειρία τους και θα αναλάβουν ως μέντορες, σύμβουλοι και εκπαιδευτές να στηρίξουν τις προσπάθειες των νέων ανθρώπων για επαγγελματική αποκατάσταση και εξέλιξη. Η πρωτοβουλία Pathways to Progress έχει ως στόχο να βοηθήσει στη μείωση της ανεργίας των νέων σε μεγάλες πόλεις ανά τον κόσμο και να βελτιώσει την ποιότητα του εργατικού δυναμικού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό της ανεργίας των νέων είναι τρεις φορές υψηλότερο από αυτό της ανεργίας ενηλίκων, αντικατοπτρίζοντας από τη μία πλευρά ένα κενό στις δεξιότητες και στη δικτύωση των νέων, ενώ από την άλλη, εμφανίζεται ως απαραίτητη προϋπόθεση από πολλούς εργοδότες ή ακόμη για τη δημιουργία της δικής τους βιώσιμης επιχείρησης. «Δεν έχουν όλοι οι νέοι τις ίδιες ευκαιρίες και η Citi θέλει να συνδράμει ώστε αυτό να αλλάξει», δήλωσε ο Chief Executive Officer της Citi Michael Corbat, προσθέτοντας ότι «οι μέντορες, η πρακτική άσκηση και η έκθεση σε ποικίλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας βοηθούν τους νέους στα πρώτα τους βήματα και παρέχουν τα θεμέλια που χρειάζονται για μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία».

«Αυτά φροντίζει να προσφέρει η πρωτοβουλία Pathways to Progress σε όσους πιθανώς δεν έχουν άλλο τρόπο πρόσβασης. Οι νέοι λένε συνεχώς ότι επιθυμούν να ακολουθήσουν μία καριέρα που θα τους επιτρέψει να συνεισφέρουν σε σημαντικά κοινωνικά θέματα και προσωπικά πιστεύω ακράδαντα ότι συνδυάζοντας αυτή τη φιλοδοξία με τις δεξιότητες που προσφέρονται μέσω του Pathways to Progress θα ωφεληθεί το σύνολο της κοινωνίας όταν αυτοί οι νέοι ενταχθούν στο εργατικό δυναμικό» πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Citi Ελλάδος Αιμίλιος Κυριάκου σε δηλώσεις του αναφέρει ότι «Η ανεργία των νέων είναι δυστυχώς ένα παγκόσμιο φαινόμενο με αυξητικές τάσεις που έχει αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στα ίδια τα άτομα και τις οικογένειές τους αλλά σε ολόκληρη την κοινωνία. Θεωρούμε λοιπόν, καθήκον μας στη Citi να στηρίζουμε τους νέους με τις κατάλληλες γνώσεις και δεξιότητες και να διευκολύνουμε την πορεία τους προς την ανάπτυξη και την πρόοδο. Η επέκταση της πρωτοβουλίας Pathways to Progress του Ιδρύματος Citi σε παγκόσμιο επίπεδο και η δέσμευση για στήριξη των νέων μάς δίνει τη δυνατότητα να είμαστε συνεπείς στις επιδιώξεις μας. Στην Ελλάδα, αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τις συνεργασίες μας με το Junior Achievement και την PRAKSIS, με προγράμματα που προάγουν την επιχειρηματικότητα, την ευελιξία, την ομαδικότητα, την καινοτόμο σκέψη και συνδράμουν στην προσωπική αλλά και κοινωνική ευημερία» δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Citi Ελλάδος, κ. Αιμίλιος Κυριάκου.

Παγκόσμια έρευνα για τη νεολαία: Οικονομικές προοπτικές και προσδοκίες

Σε συνδυασμό με τη νέα πρωτοβουλία Pathways to Progress, το Citi Foundation έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μία έρευνας σε νέους. Από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από την Ipsos, προκύπτει ότι παρά τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές ανακατατάξεις, οι νέοι σε όλο τον κόσμο είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές που αφορούν στη σταδιοδρομία τους, αλλά υπάρχουν δυσκολίες λόγω περιορισμένων δεξιοτήτων και των ευκαιριών.

Τα βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν:

– Παρά την αβεβαιότητα και τη συνεχή αλλαγή που υπάρχει σε όλο τον κόσμο, το 70% των νέων δηλώνουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές της σταδιοδρομίας τους. Η αισιοδοξία είναι ακόμη υψηλότερη σε πόλεις των αναπτυσσόμενων αγορών και παραμένει ως γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο 71 εκατομμύρια νέοι αναζητούν εργασία.

– Τις περισσότερες φορές, υπάρχει μια αναντιστοιχία στην εργασία που θα ήθελαν να έχουν και σε αυτή που κάνουν. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 55% των νέων σήμερα εργάζονται σε ένα επαγγελματικό χώρο που δεν επιθυμούσαν να εργαστούν.

– Το 78% των νέων πιστεύουν ότι η πρακτική άσκηση και η μαθητεία έχει βαρύτητα στην επιτυχία, ωστόσο το 60% δηλώνει ότι δεν υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες τέτοιου είδους.

– Τρεις στους τέσσερις νέους είναι πρόθυμοι να εργάζονται υπερωρίες και να λαμβάνουν ρίσκα για να επιτύχουν τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες.

– Οι νέοι έχουν το επιχειρηματικό πνεύμα αλλά δεν ξεκινούν επιχειρήσεις. Σχεδόν το 70% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα φιλοδοξούν να γίνουν επιχειρηματίες αλλά μόνο το 6% το έχουν επιτύχει.