Η Citigroup αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Η Citigroup αποκλείει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
epa05101349 (FILE) A file photo dated 09 July 2014 showing a view of Citigroup logo at the offices in New York, New York, USA. Citigroup is to release Q4 and full-year results on 15 January 2016. EPA/JUSTIN LANE Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η τράπεζα κάνει τους δικούς της υπολογισμούς μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για το χρέος.

Αβέβαιη παραμένει η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ παρά την απόφαση για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος στο Eurogroup της Δευτέρας. Αυτό αναφέρει σε σημείωμά της η τράπεζα Citigroup αξιολογώντας τα αποτελέσματα του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Η τράπεζα κάνει αναφορά στη μείωση της αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ, από τα μέτρα που αποφασίστηκαν, κατά περίπου 20% καθώς και στη μείωση του δείκτη αναγκών χρηματοδότησης ως προς το ΑΕΠ κατά 5%, σημειώνοντας όμως ότι «είναι σαφές πως πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά». Η Citigroup διαπίστωσε επίσης ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν αφορά μόνο το 2018, αλλά επεκτείνεται και μεσοπρόθεσμα, και σύμφωνα με το μνημόνιο.

Σχολιάζοντας την ουσία των μέτρων για το χρέος, η Citigroup παρατηρεί ότι αυτά θα έχουν μικρό αντίκτυπο στην βραχυπρόθεσμη πορεία του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ. Το 2017, το waiver στο περιθώριο επιτοκίου 200 μ.β θα γλιτώσει περίπου 200 εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για τόκους, αλλά αυτό θα αντισταθμιστεί εν μέρει από το κόστος των swaps για να καθοριστεί το επιτόκιο για τους τίτλους ύψους 42 δισ. ευρώ που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Η τράπεζα επιβεβαιώνει το σενάριο για μη συμμετοχή του ΔΝΤ με βάση όλα όσα προσφέρει η Ευρώπη για το θέμα του χρέους και των πλεονασμάτων, υπενθυμίζοντας τις προβλέψεις του Ταμείου για εκτίναξη του δείκτη χρέους-ΑΕΠ στο 250% ως το 2060. Υπολογισμοί οι οποίοι για το Ταμείο καθιστούν την προοπτική μείωσης του χρέους κατά 20% απαγορευτικούς για τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα.

Διαβάστε ακόμη: Πόσο αποτελεσματικά θα είναι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος;