Η διακήρυξη των G7 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Η διακήρυξη των G7 για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας
epa05991484 A handout photo made available by the German Federal Government shows (Clockwise, from C) British Prime Minister Theresa May, Europeam Council President Donald Tusk, President of the European Commission Jean-Claude Juncker, Canada's Prime Minister Justin Trudeau, German Chancellor Angela Merkel, US President Donald Trump, Italy's Prime Minister Paolo Gentiloni, French President Emmanuel Macron and Japan's Prime Minister Shinzo Abe attending a meeting of the Group of Seven nations leaders at the G7 summit in Taormina, Italy, 26 May 2017. Heads of States and of Governments of the G7, the group of most industrialized economies, plus the European Union, met for a summit titled 'Building the Foundations of Renewed Trust'. EPA/GUIDO BERGMANN / GERMAN FEDERAL GOVERNMENT / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Οι ηγέτες των ισχυρότερων οικονομιών του πλανήτη ήταν βαθιά επηρεασμένοι από την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάντσεστερ.

 

Oι συμμετέχοντες στην σύνοδο του G7, στην Ταορμίνα της Σικελίας, υπέγραψαν το απόγευμα της Παρασκευής την διακήρυξη για την ασφάλεια και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Πρόκειται για το κύριο θέμα συζήτησης στο οποίο σημειώθηκε η μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων. Στην διακήρυξη «υπογραμμίζεται η ενότητα των μεγαλύτερων ελεύθερων χωρών του κόσμου κατά της τρομοκρατίας, ως απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση η οποία σημειώθηκε στο Μάντσεστερ», όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

H Βρετανίδα ομόλογός του, Τερέζα Μέι, υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να επιδειχθεί αποφασιστικότητα από μέρους όλων των χωρών, για να καταπολεμηθεί ο τρόμος και να τύχουν αποτελεσματικής υπεράσπισης οι πολίτες».

«Ως ηγέτες των χωρών του G7 τασσόμαστε στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας και εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας για την βίαιη επίθεση και τα θύματα του Μάντσεστερ. Μια επίθεση που αποδεικνύει ότι πρέπει να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας και να μετατρέψουμε τις δεσμεύσεις σε πράξεις» αναφέρεται στην διακήρυξη.

Με αναφορά, πάντα, στο ίδιο θέμα, οι συμμετέχοντες στην σύνοδο προσθέτουν:

«Καταδικάζουμε με τον πιο αποφασιστικό τρόπο την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της: η καταπολέμηση του τρόμου παραμένει μια από τις κύριες προτεραιότητες του G7. Είμαστε ενωμένοι στην προάσπιση της ελευθερίας των πολιτών μας, και στην προστασία των αξιών και του τρόπου ζωής τους».

«Πρόκειται για ένα ισχυρό μήνυμα φιλίας, εγγύτητας και αλληλεγγύης προς την Μεγάλη Βρετανία, μετά απ’ αυτό που συνέβη στο Μάντσεστερ» τόνισε, τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.

Δεν βρέθηκε λύση στο ζήτημα του κλίματος

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι επιβεβαίωσε ότι δεν καταγράφηκε πρόοδος στις συνομιλίες σχετικά με τη μάχη για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου της G7, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται ακόμη στο στάδιο του «εσωτερικού στοχασμού».

«Υπάρχει ένα ανοικτό ζήτημα, η θέση των ΗΠΑ στις συμφωνίες του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή» δήλωσε ο Ιταλός ηγέτης.

«Η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται (σε στάδιο) εσωτερικό στοχασμό για το θέμα αυτό… Οι υπόλοιπες χώρες διαβεβαίωσαν ότι συμφωνούν απόλυτα για τη συμφωνία (του Παρισιού). Από την πλευρά μας εμείς επιβεβαιώσαμε την πλήρη δέσμευσή μας» στη συμφωνία, υπογράμμισε ο Τζεντιλόνι κατά τη διάρκεια μιας σύντομης δήλωσης ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μετά τον εσωτερικό στοχασμό, οι ΗΠΑ θα θέλουν επίσης να δεσμευτούν» συμπλήρωσε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Ωστόσο υπήρξε συμφωνία σε άλλα ζητήματα όπως η Συρία, η Λιβύη και η μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομικά χωρών του πλανήτη είχαν μια έντονη συζήτηση με επίκεντρο την κλιματική αλλαγή, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε δημοσιογράφους και όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο της G7 προέτρεψαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να στηρίξει τις συμφωνίες του Παρισιού.

Ούτε βήμα πίσω από τις ΗΠΑ για τις κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ουάσιγκτον αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει στην χαλάρωση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας για τον ρόλο της στην ουκρανική κρίση, δήλωσε ένας σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Συνόδου της G7 στην Ταορμίνα, στην Ιταλία.

«Δεν θα χαλαρώσουμε τις κυρώσεις. Εάν έπρεπε να κάνουμε κάτι, θα σκεφτόμασταν ενδεχομένως να κρατήσουμε σκληρότερη στάση προς τη Ρωσία» σημείωσε ο σύμβουλος οικονομικών θεμάτων του Τραμπ, Γκάρι Κον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ