Οι δράσεις της κυβέρνησης για Υγεία, Παιδεία και Εργασία

Οι δράσεις της κυβέρνησης για Υγεία, Παιδεία και Εργασία
Η είσοδος του Μεγάρου Μαξίμου, την Τρίτη 14 Απριλίου 2015. ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Σαΐτας

Δεκάδες ενέργειες, νομοθετικές και άλλες, που έχουν εκπονήσει τα υπουργεία και θα ιεραρχηθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο φουλ μπαίνουν οι «μηχανές» της κυβέρνησης, καθώς, όπως φαίνεται, το κλείσιμο της αξιολόγησης συμπίπτει με την επιτάχυνση του έργου της.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, έχουν ήδη φθάσει τα πρώτα σημειώματα από τα Υπουργεία, με τον προγραμματισμό δράσης ως τον Σεπτέμβριο (ή, σε κάποιες περιπτώσεις, και πέρα από αυτόν). Και, όπως προκύπτει από τα σημειώματα αυτά, στην αιχμή του κυβερνητικού έργου βρίσκονται τα λεγόμενα κοινωνικά Υπουργεία (Παιδείας, Εργασίας και Υγείας) αλλά και η προστασία του πολίτη.

Οι δεκάδες ενέργειες, νομοθετικές και άλλες, που έχουν εκπονήσει τα Υπουργεία, θα ιεραρχηθούν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος προγραμματίζει, άλλωστε, επισκέψεις σε κάποια από αυτά τις επόμενες ημέρες. Το χρονοδιάγραμμα δράσεων και παρεμβάσεων θα βρίσκεται υπό τη συνεχή επίβλεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του υπουργού Επικρατείας Χριστόφορου Βερναρδάκη, ενώ θα παρεμβαίνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπου απαιτείται. Διευκρινίζεται ότι κάποιες από τις προτεινόμενες δράσεις αποτελούν αντικείμενο συνεργασίας μεταξύ δύο ή και περισσότερων Υπουργείων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ -ΜΠΕ, οι βασικές δράσεις είναι οι εξής:

Υπουργείο Παιδείας

Ξεκινώντας από το Υπουργείο, που έχει και τις περισσότερες προγραμματισμένες για το επόμενο 5μηνο δράσεις, το Υπουργείο Παιδείας έχει ετοιμάσει παρεμβάσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Εν πρώτοις, μετονομάζοντας την «Προσχολική Αγωγή» σε «Πρωτοσχολική Εκπαίδευση», το αρμόδιο Υπουργείο έχει ως στόχο 2ετή υποχρεωτική φοίτηση στο νηπιαγωγείο, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται για την αποδοχή όλων των εγγραφών των προνηπίων. Η ίδρυση, μέσα στο σχολικό έτος 2017 -2018, τριών μουσικών σχολείων (σε Λιβαδειά, Ελευσίνα και Καστοριά) και δύο καλλιτεχνικών (σε Κερατσίνι και Περιστέρι) είναι επίσης ψηλά στις προτεραιότητες του Υπουργείου.

Η αυτό-αξιολόγηση της σχολικής μονάδας που θα δημιουργήσει νέα κουλτούρα στα σχολεία, ως μία μη ελεγκτική διαδικασία με στόχο, τη βελτίωση του εκπαιδευτικού έργου, αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Από την επόμενη σχολική χρονιά, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών Β’ βάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ ο θεσμός θα επεκταθεί και στην Α’βάθμια εκπαίδευση.

Στην Γ’ βάθμια εκπαίδευση επίκειται η κατάθεση νομοσχεδίου για τη ρύθμιση οργανωτικών και διοικητικών θεμάτων, όπως η ίδρυση, συγχώνευση, κατάτμηση, μετονομασία, κατάργηση ή μεταβολή έδρας ΑΕΙ, δίνοντας έμφαση στην αυτοδυναμία τους αλλά και στην επαναφορά του ασύλου. Με άλλο νομοσχέδιο θα δίδεται η δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από άλλο Τμήμα από αυτό που φοιτά ο φοιτητής/ τρια. Ενώ με μια τρίτη νομοθετική παρέμβαση, θα ρυθμίζονται θέματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών: θα θεσπιστούν όροι επιβολής διδάκτρων, αλλά θα θεσμοθετηθεί και η ελεύθερη πρόσβαση των οικονομικά ασθενέστερων. Επίσης, δημιουργείται επιτροπή, από τον Σεπτέμβριο του 2017, για την αναγνώριση των επαγγελματικών (και ακαδημαϊκών;) δικαιωμάτων των αποφοίτων Καλλιτεχνικών Σχολών. Σχεδιάζεται επίσης η αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Υπουργείο Υγείας

Το νομοσχέδιο που προτάσσει η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας είναι αυτό για τις κεντρικές προμήθειες υγείας, με την ίδρυση αντίστοιχου οργανισμού, που θα αναλάβει βαθμιαία όλες τις προμήθειες των Νοσοκομείων και των Οργανισμών που υπάγονται στο αντίστοιχο Υπουργείο. Η εξοικονόμηση πόρων υπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια ευρώ κατ’ έτος.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το εν λόγω νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέσα στον τρέχοντα μήνα (αν το επιτρέψουν, φυσικά, και οι υπόλοιπες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις), ενώ ο οργανισμός θα έχει συγκροτηθεί στο σύνολό του το αργότερο σε ένα χρόνο από τώρα και όλη η μετάβαση προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί ως τον Μάιο του 2019.

Δεύτερη παρέμβαση μεγάλης κοινωνικής σημασίας, η Α’ βάθμια φροντίδα υγείας, η οποία, εκτός των ωφελειών στην κοινωνία, μπορεί να συμβάλει στη μερική αναστροφή του braindrain. Οι 50 πρώτες μονάδες θα λειτουργούν ως τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ ο συνολικός πληθυσμός της χώρας θα καλυφθεί με 800 μονάδες ως το 2025.

Επίσης, η πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας υπογραμμίζει το σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς: σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και τη Γ.Γ. Καταπολέμησης της Διαφθοράς, το Υπουργείο επιδιώκει να πλήξει τα κυκλώματα προμηθειών και τη μικροδιαφθορά («φακελάκι»). Το σχέδιο δράσης θα ξεκινήσει τον Ιούλιο και θα ολοκληρωθεί ένα χρόνο μετά.

Έπονται μέτρα για τον εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης, με θεσμική ενίσχυση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών και τη δημιουργία μηχανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (αξιολόγηση ασφάλειας κάθε νέου φαρμάκου και τη συσχέτιση κόστους -οφέλους).

Τελευταία παρέμβαση, η νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, μέσα στο καλοκαίρι, για την κάλυψη των αναγκών συνανθρώπων μας που έχουν καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.

Υπουργείο Εργασίας

Στην προμετωπίδα των δράσεων του Υπ. Εργασίας, η αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας: παράλληλα με την αλλαγή του ύψους και της φύσης του προστίμου, θα δίδονται κίνητρα στον εργαζόμενο να προχωρά σε καταγγελία. Από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσουν έλεγχοι, σε πιλοτικό στάδιο, μικτών κλιμακίων από ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ, ΣΔΟΕ και Οικονομική Αστυνομία, σε συνεργασία με τον ILO.

Μέσω της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, θα δίδονται κίνητρα για τη μετατροπή των εργαζομένων με μπλοκάκι σε μισθωτό, επίσης για τη μετατροπή της μερικής απασχόλησης σε πλήρη. Επίσης, το Υπ. Εργασίας ξεκινά από τώρα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ τον Ιούλιο θα προχωρήσει στην ουσιαστική ανακούφιση των δανειοληπτών του πρώην ΟΕΚ, με ρύθμιση των δανείων τους.

Τον Ιούνιο ενδεχομένως, θα κατατεθεί ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με στοχευμένες παρεμβάσεις και επίσπευση της εφαρμογής του νόμου 4387. Επιπροσθέτως θα ενοποιηθεί η νομοθεσία για τους αναπήρους.

Τα Υπουργεία Παιδείας, Εργασίας και Ανάπτυξης συντονίζονται για την επέκταση των σχολικών γευμάτων σε πάνω από 100.000 μαθητές της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης, ιδίως σε Δήμους με υψηλά ποσοστά φτώχειας. Ως το τέλος Ιουνίου αναμένεται να ολοκληρωθεί ο διεθνής διαγωνισμός και τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει το πρόγραμμα. Από το Μάιο, από κοινού με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τις αιρετές περιφερειακές διοικήσεις θα τεθεί σε διαβούλευση το εκσυγχρονισμένο πλαίσιο για την αναδοχή και την υιοθεσία, ακόμη επεκτείνεται, από τον Αύγουστο, το πιλοτικό πρόγραμμα στέγασης ασυνόδευτων ανηλίκων (διυπουργική δράση). Συγχρόνως, ο ΟΓΑ μετεξελίσσεται σε Ενιαία Αρχή Διαχείρισης και Καταβολής Επιδομάτων (νομοθέτηση τον Σεπτέμβριο, έναρξη λειτουργίας τον Δεκέμβριο) -θέμα που αποτελούσε πάγιο αίτημα του αναπηρικού κινήματος.

Όσον αφορά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, οι δικαιούχοι από 450.000 που είναι σήμερα, θα ανέλθουν σε 750.000. Μάλιστα, το 10% των δικαιούχων του ΚΕΑ θα μπαίνουν στην αγορά εργασίας, μέσω των προγραμμάτων ΟΑΕΔ. Και οι Ρομά θα μπορούν να λαμβάνουν το ΚΕΑ, υπό τον όρο ότι τα παιδιά τους θα παρακολουθούν την υποχρεωτική εκπαίδευση. Στην ίδια δέσμη, υπάρχουν άλλες επτά πολιτικές για τους Ρομά ( βελτίωση συνθηκών διαβίωσης, χαρτογράφηση οικισμών, πολύκεντρα, οικονομική ενίσχυση κ.α.).

Τέλος, το Υπ. Εργασίας προωθεί την απασχόληση ανέργων στα δημόσια έργα, των μακροχρόνια ανέργων για τις ηλικίες 55 -67, την ειδική επιδότηση των πρώην εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης.