Η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την εξαγορά του Sky από τη Fox

Η ΕΕ έδωσε το «πράσινο φως» για την εξαγορά του Sky από τη Fox

Η συμφωνία αγγίζει τα 14,5 δισεκατομμυρία δολαρία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε την έγκρισή της στον Ρούπερτ Μέρντοχ να εξαγοράσει τον τηλεοπτικό όμιλο Sky. Και, πλέον, το μόνο εμπόδιο που μένει να υπερπηδηθεί για να κλείσει η ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων συμφωνία είναι μια βρετανική έρευνα γύρω από την επίδραση της συμφωνίας στο τηλεοπτικό τοπίο της χώρας.

Η Επιτροπή είπε ότι από τη συμφωνία δεν προκύπτουν ανησυχίες σχετικά με τον ανταγωνισμό, καθώς η εταιρεία Twenty-First Century Fox του Μέρντοχ και το Sky δραστηριοποιούνται σε διαφορετικές αγορές στην Ευρώπη, ενώ οι υπάρχοντες κανόνες στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) επιτρέπουν στους αντιπάλους να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις ταινίες και τα τηλεοπτικά κανάλια του Sky.

H Fox και το Sky καλωσόρισαν την απόφαση, η οποία ήταν αναμενόμενη, και είπαν ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τις εποπτικές αρχές στη Βρετανία για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου και είμαστε πεπεισμένοι ότι η προτεινόμενη εξαγορά θα εγκριθεί ύστερα από μια ενδελεχή διαδικασία αξιολόγησης» είπε ο Fox.

Το Reuters είχε αναφέρει νωρίτερα, την Παρασκευή, ότι η συμφωνία θα εγκρινόταν από την εποπτική αρχή ανταγωνισμού της ΕΕ χωρίς καμία επιφύλαξη.

Οι αναλυτές δεν περίμεναν από την ΕΕ να μπλοκάρει τη συμφωνία εφόσον είχε ήδη εγκρίνει την προηγούμενη απόπειρα του Μέρντοχ να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του Sky το 2011, μια συμφωνία που τελικά δεν προχώρησε εξαιτίας ενός σκανδάλου τηλεφωνικών υποκλοπών στις βρετανικές εφημερίδες του Μέρντοχ.

Η βρετανική κυβέρνηση παρέπεμψε τη νέα του προσπάθεια εξαγοράς του Sky στις εποπτικές αρχές, σε μια προσπάθεια να μην εμπλακεί τυπικά με μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με την οποία ο Μέρντοχ θα επεκτείνει την επιρροή του στη Βρετανία.

Η Ofcom, η βρετανική ρυθμιστική αρχή, θα αποφασίσει κατά πόσο η συμφωνία θα δώσει στον Μέρντοχ και στις εταιρείες του τη δυνατότητα να ασκεί υπερβολικό έλεγχο επί των βρετανικών μέσων ενημέρωσης, και κατά πόσο ο νέος ιδιοκτήτης δεσμεύεται να τηρήσει τους ραδιοτηλεοπτικούς κανόνες και πρότυπα.