Η ΕΚΤ παραβλέπει την αύξηση του πληθωρισμού και κρατά την ίδια γραμμή

Η ΕΚΤ παραβλέπει την αύξηση του πληθωρισμού και κρατά την ίδια γραμμή
epa03027370 The illuminated Euro sculpture in front of the European Central Bank ECB building is reflected in a puddle after rainfalls in Frankfurt, Germany, 07 December 2011 evening. The results of a stress test of the European Banking Authority (EBA) on German and European banks is expected to be announced on 08 December 2011 in London. EPA/BORIS ROESSLER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ τον Ιανουάριο.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ πρέπει να διατηρήσει σταθερή γραμμή για να καθησυχάσει τις αγορές και να παραβλέψει την τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού, όπως δείχνουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο.

Η άνοδος των τιμών ενέργειας είναι προσωρινή και δεν αύξησε τις τιμές των άλλων αγαθών και υπηρεσιών, συνεπώς χρειάζεται ακόμη σημαντική στήριξη από την ΕΚΤ για την αύξηση του χαμηλού δομικού πληθωρισμού, συμφώνησαν οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ.

Αν και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Υβ Μερς κάλεσε πρόσφατα την τράπεζα να αποσύρει την προοπτική χαμηλότερων επιτοκίων από τη μελλοντική κατεύθυνση που δίνει, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν ευρέως να διατηρήσουν ως έχει την κατεύθυνση αυτή, σημειώνεται στο έγγραφο των πρακτικών, που δεν έδειξε σημάδια σοβαρών διαφωνιών.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο θα κάνει καλά να έχει υπομονή και να διατηρήσει σταθερή γραμμή για να προσφέρει σταθερότητα και προβλεψιμότητα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας», ανέφερε η ΕΚΤ. «Οι πρόσφατες αυξήσεις στον πληθωρισμό δεν έχουν μετατραπεί έως τώρα σε έμμεσες ή δευτερογενείς συνέπειες για τον ευρύτερο πληθωρισμό», πρόσθεσε.