Η Eldorado παίρνει πίσω το τελεσίγραφο για λουκέτο

Η Eldorado παίρνει πίσω το τελεσίγραφο για λουκέτο

Τονίζει ότι πλέον εισέρχεται σε «εποικοδομητικό διάλογο» με την ελληνική κυβέρνηση.

Όπισθεν ολοταχώς από την Eldorado, η οποία αναστέλλει την απόφαση να βάλει λουκέτο, όπως γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της στις χρηματιστηριακές αρχές. Η εταιρεία τονίζει ότι εισέρχεται σε «εποικοδομητικό διάλογο» με την ελληνική κυβέρνηση.

Όπως αναφέρει, τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που αποτελούνται από τα υποέργα των Σκουριών, της Ολυμπιάδας και το μεταλλείο στο Στρατώνι, έχουν αδειοδοτηθεί το 2011 από το Ελληνικό Κράτος βάσει μίας ενιαίας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ).

Ο George Burns, επικεφαλής της Eldorado, σχολίασε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τον εποικοδομητικό διάλογο που είναι σε εξέλιξη με το υπουργείο Ενέργειας. Επιπλέον την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο εξέδωσε μια σειρά από καιρό εκκρεμούντων αδειών ρουτίνας για το project της Ολυμπιάδας. Ως αποτέλεσμα αυτών των εξελίξεων αποφασίσαμε προσωρινά να αναβάλουμε την απόφαση να θέσουμε τις εγκαταστάσεις στη Χαλκιδική σε καθεστώς συντήρησης.

Ο κ. Burns συμπέρανε: «Διατηρούμε το δικαίωμα να θέσουμε τα έργα μας σε καθεστώς συντήρησης και να λάβουμε άμεσα νομικά μέτρα για να προστατέψουμε την εταιρεία και τα δικαιώματά μας στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ο διάλογος με το ΥΠΕΝ αποδειχθεί ανεπιτυχής. Παράλληλα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η διαδικασία της διαιτησίας που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική κυβέρνηση θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και αποτελεσματικά, προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών».

Ικανοποίηση από τους εργαζομενους

Την ικανοποίησή του από τις εξελίξεις στο ζήτημα της Eldorado Gold εξέφρασε ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων των μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Χρ. Ζαφειρούδας. Εξερχόμενος από τη συνάντηση αντιπροσωπείας των εργαζομένων με τη διοίκηση της Eldorado, τόνισε πως «είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι η εταιρεία παίρνει πίσω το ανακοινωθέν που είχε και αύριο συνεχίζουν κανονικά».

«Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται σε έναν ανοιχτό διάλογο με την κυβέρνηση και μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα λυθεί το πρόβλημα. Θεωρούμε ότι υπάρχει εμπιστοσύνη αυτήν τη στιγμή ανάμεσα σε κυβέρνηση και εταιρεία και γι’ αυτόν τον λόγο συνεχίζουμε να έχουμε τη δουλειά μας» πρόσθεσε ο κ. Ζαφειρούδας. Τέλος, επισήμανε πως οι εργαζόμενοι νιώθουν ευχαριστημένοι από την εξέλιξη και δικαιωμένοι για τον αγώνα τους, τον οποίο θα συνεχίσουν.

Στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι των μεταλλείων αποχώρησαν από την οδό Βασιλίσσης Σοφίας, προκειμένου να αναχωρήσουν για τη Χαλκιδική.