Η Ελλάδα βασικός εταίρος των ΗΠΑ σε άμυνα και ενέργεια

Η Ελλάδα βασικός εταίρος των ΗΠΑ σε άμυνα και ενέργεια

Επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ: Ο στόλος των ελληνικών F 16, η βάση της Σούδας και ο παράγοντας Τουρκία.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματός του, σήμερα, στο Σικάγο, ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για την Ουάσιγκτον όπου το απόγευμα συναντάται με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και αύριο, Τρίτη, με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός είχε πλήθος συναντήσεων με Ελληνοαμερικανούς και Αμερικανούς επιχειρηματίες, επενδυτές, ομογενειακές οργανώσεις και Αμερικανούς αξιωματούχους, ενώ χτες το βράδυ είχε δείπνο εργασίας με Ομοσπονδιακούς και Πολιτειακούς Βουλευτές, μέλη της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, και ομογενειακές οργανώσεις.

Σήμερα Δευτέρα, στις 08:30 το πρωί (16:30 ώρα Ελλάδας), ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο Chicago Council on Global Affairs. Στις 10:00 (18:00 ώρα Ελλάδας), επισκέπτεται το 1871 Chicago’s Technology and Entrepreneurship Center, όπου θα ξεναγηθεί από τον CEO, Howard Tullman. Στις 11:00 (19:00 ώρα Ελλάδας) συναντάται με τον δήμαρχο του Σικάγου, Rahm Emmanuel, με τον οποίο θα επισκεφθούν τον χώρο αστικής ανάπλασης Riverwalk, ενώ στις 12:15 (20:15) θα έχει συνάντηση με τον Κυβερνήτη της Πολιτείας του Ιλινόις, Bruce Rauner.

Ο πρωθυπουργός και η επίσημη αντιπροσωπεία θα φτάσουν στην Ουάσιγκτον περί τις 16:40 (23:40 ώρα Ελλάδας) και ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει στις 17:30 (00:30) τη συνάντηση με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Στις 20:00 (03:00 ώρα Ελλάδας) οι οργανώσεις AHI και ΑΗΕPA θα παραθέσουν δείπνο προς τιμήν του πρωθυπουργού.

«Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα επέστρεψε» («Greece is back”), τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απευθύνοντας χαιρετισμό στην αγγλική γλώσσα τον οποίο ολοκλήρωσε στα ελληνικά, στη δεξίωση που παρέθεσε το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Σικάγο προς τιμήν του πρωθυπουργού στο National Hellenic Museum.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στους Έλληνες της ομογένειας, υπογράμμισε ότι «ειδικά σήμερα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, που η Ελλάδα επέστρεψε, χρειαζόμαστε τη βοήθεια σας, και πιστεύω ότι αυτή η δύναμη της ομογένειας, και στην οικονομία και στην πολιτική, θα είναι κινητήριος δύναμη και στη δική μας προσπάθεια να ξανακάνουμε την Ελλάδα δυνατή, ισχυρή και αυτοδύναμη». «Η χώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός, «πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια τα τελευταία χρόνια αλλά τώρα μπορεί να πατά ξανά στα πόδια της και να κοιτάζει με αισιοδοξία για τις επόμενες γενιές». Από το Σικάγο, ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι όπως η στήριξη των ΗΠΑ ήταν κρίσιμη για να ανταπεξέλθουμε σ’ αυτή την κρίση, η στήριξη των ΗΠΑ είναι αναγκαία και για να την ξεπεράσουμε μια για πάντα.

Ζητήματα ασφάλειας και ενέργειας

Στην ατζέντα του πρωθυπουργού βρίσκονται εκτός των επενδύσεων και της πορείας της ελληνικής οικονομίας, τόσο το θέμα της ασφάλειας, όσο και τα ενεργειακά.

Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκεται, βεβαίως, η χρήση της βάσης της Σούδας, καθώς και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα. Από τους Αμερικανούς εκτιμάται, επίσης, ιδιαιτέρως η χρήση της αεροπορικής βάσης της Ανδραβίδας, του πεδίου βολής Κρήτης και του Κέντρου Ναυτικής Αποτροπής (NMIOTC – ΚΕΝΑΠ), όπου οι ειδικές δυνάμεις των δύο χωρών έχουν αναπτύξει άνευ προηγουμένου συνεργασία. Τονίζεται ότι η βάση της Ανδραβίδας ήταν το επίκεντρο της φετινής πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 2017» (Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Ιταλία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) και έχει καλλιεργήσει στην ελληνική πλευρά προσδοκίες για περαιτέρω ανάπτυξη. Εκ των πραγμάτων, τα τελευταία χρόνια η αεροπορική βάση της Ανδραβίδας αναπτύσσεται διαρκώς.

Ως προς τη βάση της Σούδας, φαίνεται ότι εκείνο που απασχολεί τους Αμερικανούς δεν είναι τόσο η χρονική επέκταση όσο η συνέχιση του σημερινού επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, από την ελληνική πλευρά, μείζονος σημασίας θεωρούνται δύο προγράμματα τα οποία βρίσκονται υπό συζήτηση με αμερικανικές εταιρείες. Ο υπουργός αναπληρωτής Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσας μετέβη τις προηγούμενες ημέρες στην έδρα της Lockheed Martin στο Τέξας, προκειμένου να συζητήσει για τον σχεδιαζόμενο εκσυγχρονισμό μέρους του στόλου των ελληνικών F-16. Επίσης, βρέθηκε και στο Ντέλαγουερ για συζητήσεις με εταιρεία που κατασκευάζει ελικόπτερα, στο πλαίσιο της ανάγκης συντήρησης μέρους του ελληνικού στόλου της Αεροπορίας Στρατού. Υπενθυμίζεται ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και η αναβάθμιση των τριών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 που ανήκουν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα αποτελεί παράγοντα σταθερότητας αλλά και κομβικό πάροχο ασφαλείας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί δίχως αεροσκάφη που παρέχουν επιχειρησιακή εικόνα σε άμεσο χρόνο (στον συγκεκριμένο τομέα η Ελλάδα υστερεί έναντι της Τουρκίας η οποία διαθέτει σύγχρονα αεροσκάφη τύπου CN-235).

Οι αγωγοί και οι επενδύσεις σε ηλεκτρισμό και ΑΠΕ

Όσον αφορά την επερχόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με το Ντόναλντ Τραμπ, θα έχει και ενεργειακό χαρακτήρα, καθώς ο κ. Τσίπρας αναμένεται να θέσει υπόψη του το σύνολο των έργων που στηρίζει η Ελλάδα και έχουν διεθνή ρόλο, όπως οι αγωγοί TAP, IGB και East Med.

Παράλληλα, δεδομένης της αμερικανικής συμμετοχής στην ελληνική θάλασσα σε έρευνες υδρογονανθράκων, τη συζήτηση αναμένεται να απασχολήσει και το συγκεκριμένο θέμα.

Επιπλέον, στο τραπέζι θα βάλει ο Έλληνας πρωθυπουργός και το θέμα των αμερικανικών επενδύσεων που μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους τομείς, όπως ο ηλεκτρισμός και οι ΑΠΕ, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε το ενδιαφέρον της ΔΕΠΑ να έρθει σε επαφή με αμερικανικούς παραγωγούς LNG για προμήθειες κατά την επόμενη τριετία.