Η έλλειψη διαφθοράς «σκοτώνει» την πολυτέλεια

Η έλλειψη διαφθοράς «σκοτώνει» την πολυτέλεια

Ποιες εταιρείες πολυτελών προϊόντων «παγώνουν» τα σχέδια τους στην Κίνα.

Μέχρι πρότινος οι μεγαλύτερες, πολυτελέστερες μάρκες στον κόσμο άφηναν το εμπορικό του «αποτύπωμα» στη ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά της Κίνας. Όχι πια.

Εταιρείες όπως οι Louis Vuitton και Gucci, για παράδειγμα, αποφάσισαν να παγώσουν κάθε σχέδιο για επέκταση της εμπορικής δραστηριότητάς τους, ενώ η Givenchy έκλεισε το κατάστημά της στην πολυσύχναστη οδό Νανγίγκ στη Σανγκάη. Από τα τέλη του περασμένου έτους, η εσωτερική ζήτηση για πολυτελή καταναλωτικά προϊόντα έπεσε κατακόρυφα, όπως καταδεικνύει πρόσφατη έρευνα της Bain & Company.

Για την ακρίβεια, ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων έφθασε μετά βίας το 7%, δραματικά λιγότερο από το 30% που κατέγραφε πριν από μόλις τρία χρόνια. Την αρνητική αυτή τάση πιστοποιεί και η τελευταία έκθεση της World Luxury Association. Φέτος, μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 20 Φεβρουαρίου -στην κορύφωση, δηλαδή, της αγοραστικής περιόδου, ένεκα της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς- ο όγκος αγορών πολυτελών προϊόντων στην Κίνα άγγιξε τα 830 εκατομμύρια δολάρια, κάνοντας «βουτιά» 53% συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Διαβάστε: Βαρύ κατηγορητήριο κατά του Μπο Σιλάι

«Ένα σημαντικό πρόβλημα είναι η μεγάλη διαφορά στην τιμολόγηση των ίδιων προϊόντων μεταξύ εξωτερικού και Κίνας» επισημαίνει επιτελικό στέλεχος μεγάλης εταιρίας του κλάδου σε κινεζική εφημερίδα. «Ένα δεύτερο είναι το αρνητικό οικονομικό κλίμα. Όμως, ένας εξίσου βασικός λόγος είναι ότι η κατασπατάληση δημόσιου χρήματος έχει σαφώς περιοριστεί».

Πράγματι, τους τελευταίους μήνες -αφότου η νέα πολιτική ηγεσία ανέλαβε τα ηνία εξουσίας στο Πεκίνο– έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυστηρότεροι κανόνες κατά της διαφθοράς. Οι έλεγχοι για διασπάθιση δημόσιου χρήματος εντατικοποιήθηκαν, στενεύοντας τα περιθώρια ελιγμών στους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Κι αυτοί με τη σειρά τους έγιναν πιο επιφυλακτικοί στην μέχρι πρότινος συνήθη τακτική να δέχονται ακριβά δώρα για «εξυπηρετήσεις» ή να καταχωρούν αγορές πολυτελών ειδών στα έξοδα των κρατικών υπηρεσιών.

Διαβάστε: Συλλήψεις εργαζομένων της GSK για δωροδοκίες στην Κίνα

Παρά την αύξηση των νεόπλουτων και μεσοαστών Κινέζων, αυτή η «τρύπα» στην καταναλωτική δαπάνη είναι σχεδόν αδύνατο να καλυφθεί. Ευελπιστώντας σε ένα μικρό έστω αντιστάθμισμα, το Πεκίνο επιχειρεί με μία σειρά μέτρων να τονώσει την εσωτερική αγοραστική δύναμη.

Πρόκειται για μία ούτως ή άλλως απαραίτητη κίνηση, δεδομένων των εσωτερικών και εξωτερικών προκλήσεων για τη βιωσιμότητα του κινεζικού οικονομικού μοντέλου (εξασθένιση εξωτερικής ζήτησης, αύξηση του κόστους εργασίας και άνοδος του πληθωρισμού).

Είναι όμως εξίσου προφανές ότι η απόσταση που χωρίζει σήμερα τον μέσο Κινέζο καταναλωτή από την είσοδο των καταστημάτων πώλησης πολυτελών προϊόντων παραμένει τεράστια, μάλιστα σε μία «κακοτράχαλη» διαδρομή.