Οι Έλληνες δίνουν το μισό μισθό τους σε φόρους και εισφορές

Οι Έλληνες δίνουν το μισό μισθό τους σε φόρους και εισφορές

Βαρύτερο το φορτίο φόρων και ασφαλιστικών εισφορών για την ελληνική οικογένεια σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. 

Σύμφωνα με έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στις 34 χώρες-μέλη που τον απαρτίζουν, η χώρα μας βρίσκεται πρώτη στη λίστα των χωρών με τα υψηλότερα βάρη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Ειδικότερα, υπολογίζεται πως το 43,4% του εισοδήματος ενός παντρεμένου μέσου εργαζομένου με δύο παιδιά καταλήγει εκεί, την ώρα που ο μέσος όρος για τις χώρες του ΟΟΣΑ είναι το 26,9%.

Καταγράφεται πολύ σημαντικό άνοιγμα της ψαλίδας και η μελέτη του ΟΟΣΑ αναδεικνύει και μία ελληνική πρωτοτυπία: ακόμη και αν ληφθούν υπόψη τα επιδόματα που χορηγούνται στις ελληνικές οικογένειες, η ασφαλιστική και φορολογική επιβάρυνση για τους οικογενειάρχες είναι υψηλότερη κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τους εργένηδες στη χώρα. Για τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ η αντίστοιχη σύγκριση γέρνει την πλάστιγγα υπέρ των οικογενειών, με χαμηλότερο φορολογικό βάρος 9,1% σε σχέση με τους μεμονωμένους εργαζομένους.

Το εύρημα αυτό οφείλεται εν πολλοίς στην αλλαγή φορολογικής πολιτικής που πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας το 2012, η οποία ευνοεί όσους έχουν οικογένεια με την κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου που δικαιούνταν όσοι είχαν παιδιά, καθώς και την αντικατάστασή του από κοινωνικά επιδόματα. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως η μελέτη του ΟΟΣΑ αποδεικνύει παράλληλα ότι ακόμα και μετά τα επιδόματα, οι οικογενειάρχες επωμίζονται μεγαλύτερα φορολογικά βάρη σε σχέση με τους μη έχοντες τέκνα.

Τα στοιχεία δείχνουν πως συνολικά, στις 34 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, η επιβάρυνση μειώθηκε κατά 0,7 μονάδες από το 36,7% το 2000, στο 36% το 2014. Η χώρα μας καταλαμβάνει τη 14η θέση σε αυτή την κατάταξη. Στην πρωτιά των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών την ακολουθούν το Βέλγιο ( 40,6%) και η Γαλλία ( 40,5%) ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά σημειώνονται στη Νέα Ζηλανδία (3,8%), στη Χιλή (7%) ,την Ελβετία (9,8%) και την Ιρλανδία( 9,9%).