Η ελληνική εταιρεία που εμπιστεύτηκε η Fossil Group

Η ελληνική εταιρεία που εμπιστεύτηκε η Fossil Group

Ο Βασίλης Τοτόλης μιλά για την RIST HELLAS και τη συνεργασία της με διεθνείς ομίλους.

Της Μαρίας Ακριβού

Μέσα σε ένα δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον, που τα deals καθίστανται αποτρεπτικά λόγω της αστάθειας σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που δεν διστάζουν να «χτυπήσουν» την πόρτα διεθνών brands και να δηλώσουν την παρουσία τους. Το ρητό ο «τολμών νικά» φαίνεται πως υπερίσχυσε στην περίπτωση της Rist Hellas, η οποία από τον Ιούνιο του 2015 αποτελεί τον νέο επίσημο αντιπρόσωπο του Fossil Group για την Ελλάδα. Η επιχείρηση με έδρα τη Θεσσαλονίκη είναι πλέον επιφορτισμένη με την εισαγωγή και διανομή στα καταστήματα των διεθνώς αναγνωρισμένων προϊόντων ωρολογοποιίας που υπάγονται στο Fossil Group, μεταξύ των οποίων, Fossil, Skagen, Adidas, Burberry, DKNY, Michael Kors, Marc by Marc Jacobs και Emporio Armani Watches, καθώς και των κοσμημάτων των εταιρειών Fossil, Skagen, Emporio Armani Jewelry και Michael Kors.

Το να κερδίσει η διοίκηση της Rist Hellas την εμπιστοσύνη ενός διεθνούς ομίλου όπως ήταν η Fossil δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Δεν ήταν όμως και κάτι ακατόρθωτο. Προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλλαν το υπάρχον χαρτοφυλάκιο και η συνεργασία με τον αραβικό όμιλο GECX, που έχει ισχυρή βάση στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ήδη από το 2010 ο Βασίλης Τοτόλης, CEO της Rist Hellas, είχε αρχίσει να εξαπλώνει τις δραστηριότητές του σε διάφορες αγορές του εξωτερικού. Η συνεργασία με την GECX Group του ομίλου Al Rajhi ξεκίνησε στο χώρο της εμπορίας πετρελαιοειδών και υγραερίου (LPG) και επεκτάθηκε από το 2013 με την ίδρυση θυγατρικής στην Ελλάδα (GECX Group Greece). Η ίδρυση της RIST Hellas που ακολούθησε το 2014 ήταν απόρροια της άψογης συνεργασίας και της διάθεσης από πλευράς του Group να στηρίξει ακόμα περισσότερο την ελληνική οικονομία.

Γιατί όμως αυτή η συνεργασία έγινε τη δεδομένη χρονική στιγμή, που η ελληνική οικονομία δεν βρίσκεται και στην καλύτερη κατάσταση;
Η απάντηση που δίνει στο fortunegreece.com ο κ. Τοτόλης είναι πως σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, εάν κάτσει κάποιος ακίνητος θα τον συμπαρασύρει ο αόρατος άνεμος της αδράνειας. «Στην GECX και την Rist δεν είμαστε αυτής της λογικής. Κόντρα στην αβεβαιότητα πρέπει να επιδείξεις βεβαιότητα και δυναμική προς την αγορά είτε την εσωτερική είτε την εξωτερική. Η επένδυση αυτή δεν έγινε ξαφνικά. Δημιουργήσαμε μεθοδικά τις προϋποθέσεις για την ευκαιρία, και όταν μας δόθηκε ήμασταν πανέτοιμοι. Η ελληνική αγορά έχει ανάγκη από σοβαρούς παίκτες που παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και προϊόντα απόλυτα ευθυγραμμισμένα χρονικά με πανευρωπαϊκά λανσαρίσματα».

O Βασίλης Τοτόλης, CEO της Rist Hellas.
O Βασίλης Τοτόλης, CEO της Rist Hellas.
O Βασίλης Τοτόλης, CEO της Rist Hellas.

«Υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης στην ελληνική αγορά»
Παράλληλα ο κ. Τοτόλης αναφέρει πως, παρότι κατακερματισμένη η ελληνική αγορά, εξακολουθεί να εμφανίζει προοπτικές ανάπτυξης. Η παραμονή της Ελλάδας στην Ε.Ε και το ευρώ, την καθιστούν exofficio μια αγορά βάσης αρχικά και πιθανόν λόγω μικρού μεγέθους και μια αγορά πιλότο. «Το χαρακτηριστικό της τελευταίας τριετίας στην Ελληνική αγορά είναι μια δυναμική ανακατανομής σε όλο το φάσμα του luxury fashion & FMCG. Αυτό αποτελεί και ευκαιρία για ομίλους με συγκροτημένη δομή και επιθετική πολιτική όπως η GECX. Οπότε ευκαιρίες υπάρχουν. Ζητούμενο πλέον όμως είναι η πολιτική σταθερότητα και μια πολιτική ανάπτυξης που θα οδηγήσει σε καταναλωτική πίστη και ένα θετικό consumer sentiment».
Ο ίδιος θεωρεί πως η εμπιστοσύνη που επέδειξε η διοίκηση του ομίλου Fossil, τόσο στο πρόσωπό του, όσο και στη RIST HELLAS οφείλεται σε έναν συνδυασμό πραγμάτων. «Τα εχέγγυα της GECX σε παγκόσμιο επίπεδο, η δομή της Rist, η εξαιρετική επιτυχία και το επαναλανσάρισμα της TW Steel & ORIS και φυσικά ένα business plan το οποίο επανατοποθετούσε την Fossil Group ως πρωταγωνιστή στην ελληνική αγορά έπαιξαν καταλυτικό ρόλο».

Όσο για το πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις της RIST HELLAS την περίοδο των εορτών, όταν η αγορά στο σύνολό της κατέγραψε απώλειες της τάξης των 300 εκατ. ευρώ, ο κ. Τοτόλης αναφέρει πως φέτος σε σχέση με την πορεία των τελευταίων πέντε ετών ο τζίρος εμφάνισε μια δυναμική.
«Το πρόσημο είναι μικτό, που σημαίνει με απλά λόγια, ότι οι retailers που δραστηριοποιούνται και είναι θετικοί σε εξέλιξη πηγαίνουν καλά, ενώ οι υπόλοιποι δυσκολεύονται παραπάνω».

Οι Έλληνες αγαπούν τα ρολόγια
Αλήθεια πόσο κοντά στην «ιδιοσυγκρασία» του Έλληνα είναι το ακριβό ρολόι και πόσα χρήματα ξοδεύει κατά μέσο όρο γι’ αυτό; Σύμφωνα με τον Βασίλη Τοτόλη στην Ελλάδα υπάρχει κοινό στον κλάδο των ρολογιών, που ενδιαφέρεται κυρίως για τα ακριβά ρολόγια, αλλά και οι brand lovers που ακολουθούν τα brands και ότι αυτά προτείνουν σε ρολόγια και αξεσουάρ. «H Rist Hellas δραστηριοποιείται στο χώρο του ‘’καλού’’ ρολογιού και όχι αυστηρά στου ακριβού ρολογιού. Η Oris είναι ένα παραδοσιακά ακριβό ρολόι, αλλά η TW Steel και τα 8 brands του Fossil, όπως π.χ η Michael Kors, είναι fashion brands και δεν θεωρούνται ακριβά brands ρολογιών».

Θέλοντας να κλείσει τη συνέντευξη με έναν περισσότερο διδακτικό τρόπο ο κ. Τοτόλης συμβουλεύει τους νέους επιχειρηματίες να μην σταματούν να προσπαθούν και να διαλέγουν πολύ προσεκτικά τους συνεργάτες του. «Tα λόγια του Samuel Beckett “Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail gain. Fail better.’’ αντανακλούν τη δύναμη της προσπάθειας για το καλύτερο ως μονόδρομο για την εξέλιξη σε όλους τους τομείς».

Σημειώνεται πως αυτό το διάστημα η RIST HELLAS βρίσκεται σε συζητήσεις για την αποκλειστική αντιπροσώπευση και άλλων brands. Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο το business plan της περιλαμβάνει την εδραίωση του Fossil Group ως leader της ελληνικής αγοράς και σε μακροπρόθεσμο νέες συνεργασίες με διεθνή brands και οίκους.