Η ελληνική εταιρεία που φτιάχνει διαβατήρια για 35 χώρες!

Η ελληνική εταιρεία που φτιάχνει διαβατήρια για 35 χώρες!

Η διεθνής καταξίωση της Veridos-Ματσούκης, οι συνεργασίες «κλειδιά» και τα διαβατήρια του μέλλοντος.

Για να μπορέσει ένας πολίτης να υπάρξει ως οντότητα στο εσωτερικό μιας κοινωνίας θα πρέπει να είναι σε θέση να αποδείξει ότι είναι αυτός που λέει μέσα από βασικά έγγραφα, όπως είναι η ταυτότητα, το διαβατήριο και τα διάφορα βιβλιάρια. Μια ελληνική εταιρεία, η Veridos-Ματσούκης Α.Ε, εδώ και αρκετές δεκαετίες παράγει έγγραφα ασφαλείας και αξιόγραφα εγγράφων κάνοντας τη ζωή μας πιο εύκολη και βέβαια …. ασφαλή.

Αν μάλιστα νομίζετε ότι η εμβέλεια της δραστηριότητας της περιορίζεται μόνο στα 11 εκατομμύρια Ελλήνων που κατοικούν στη χώρα, αυταπατάστε!  Το διάστημα από το 1999 – 2007, η εταιρία με συνεχή ανάπτυξη, είχε καταστεί ηγέτης στην αγορά των Εκτυπώσεων Ασφαλείας στην Ελλάδα. Εξυπηρετούσε περίπου το 70% της εγχώριας αγοράς.” Μάλιστα ήταν αυτή που προμήθευσε την  Τράπεζα της Ελλάδας με συσκευές ανίχνευσης διαλογής και ανίχνευσης γνησιότητας.

Μετά το 2007 η εταιρία άνοιξε  ακόμα περισσότερο τους διεθνείς της ορίζοντες.Ετσι σήμερα περισσότερες από 35 χώρες, εμπιστεύονται τις εκτυπώσεις διαβατηρίων, διπλωμάτων, θεωρήσεων εισόδου, ταχογράφων και άλλων εγγράφων ασφαλείας στην ελληνική  μονάδα παραγωγής. Μόνο σε διαβατήρια η παραγωγή ξεπερνά τα 7 εκατομμύρια ετησίως.

«Η ανάγκη για έγγραφα ασφαλείας στη σημερινή συγκυρία είναι κάτι περισσότερο από επιτακτική. Αυτό βέβαια δεν είναι μόνο σημερινή ανάγκη. Απλά οι διεθνείς γεωπολιτικές και τεχνολογικές εξελίξεις κάνουν, θα έλεγα, τη δουλειά μας περισσότερο απαραίτητη» λέει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fortunegreece.com ο Διευθύνων Σύμβουλος της Veridos-Ματσούκης, κ. Ευθύμιος Ματσούκης.

Όλα ξεκίνησαν το  1891 από ένα μικρό εργαστήριο Γραφικών Τεχνών με κύριο αντικείμενο τις εμπορικές εργασίες. Τη δεκαετία του ’60 η διοίκηση της εταιρείας στρέφεται στη δραστηριοποίηση παραγωγής Εντύπων Ασφαλείας, η οποία επισφραγίζεται το 1969 με την έναρξη της επιχειρηματικής συνεργασίας με τη γερμανική  Giesecke + Devrient (G+D) για τη παραγωγή  Διαβατηρίων και άλλων αξιογράφων και ταξιδιωτικών εγγράφων ασφαλείας.

«Από τότε που η εταιρεία μας εντάχθηκε στον όμιλο Veridos, αξιοποιώντας την έρευνα της μητρικής μας εταιρείας, επένδυσε και επενδύει σημαντικά κεφάλαια στην καινοτομία σε τεχνολογικό εξοπλισμό αλλά και σε ανθρώπινο δυναμικό ούτως ώστε να είναι σε θέση να προσφέρει  ανταγωνιστικά προϊόντα σε παγκόσμιο επίπεδο» επισημαίνει ο κ. Ματσούκης.

 Πάνω από 200 εργαζόμενοι και συνεισφορά 12 εκατ. ευρώ στο Κράτος

Το δυνατό «χαρτί» της εταιρείας και αυτό που τη διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό είναι το γεγονός ότι είναι η μόνη επιχείρηση που διαθέτει  ιδιωτική εγκατάσταση στην Ελλάδα για την προσωποποίηση καρτών  με τεχνολογία laser engraving (ψηφιακή εγχάραξη). «Είμαστε υπερήφανοι για το γεγονός πως είμαστε η μοναδική στο είδος της παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα,  απασχολώντας 200 και πλέον εργαζόμενους και εισφέροντας στα δημόσια έσοδα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Με αυτή την έννοια, δεν έχουμε ανταγωνιστές στην Ελλάδα αλλά μόνο από το εξωτερικό το οποίο αντιμετωπίζουμε επί ίσοις όροις». Το πόσο ισχυρό είναι το brand στη διεθνή αγορά πιστοποιείται από το γεγονός ότι  αναλαμβάνουν και εκτελούν παραγγελίες από περισσότερες από 35 χώρες για κάθε λογής (διαβατήρια, βίζες κ.λπ.) ταξιδιωτικά έγγραφα και προϊόντα (π.χ. ταχογράφοι) υψηλής τεχνολογίας και ασφάλειας.

Όσο για το μέγεθος του ομίλου Veridos, υπό τη σκέπη του οποίου βρίσκεται και η Ματσούκης, ιδρύθηκε το 2015 και διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο πελατών που εκτείνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Ειδικότερα, περισσότερες από 70 χώρες εμπιστεύονται τις εκτυπώσεις διαβατηρίων, ταυτοτήτων, διπλωμάτων, θεωρήσεων εισόδου κ.λπ. στον Όμιλο που έχει έδρες σε Μόναχο και Βερολίνο, με μονάδες παραγωγής σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Ελλάδα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σιγκαπούρη, με την Ελλάδα να καλύπτει ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας ζήτησης.

«Αναμφισβήτητα οι αγορές των κρατών μελών της ΕΕ είναι στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βάζουμε σε δεύτερη μοίρα άλλες. Τολμώ να πω ότι στον τομέα μας είμαστε ο μοναδικός πρεσβευτής της Ελλάδος στη διεθνή αγορά».

Εστιάζοντας  στην ελληνική αγορά, ο κ. Ματσούκης τονίζει ότι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ειδικά  τώρα που οι προκλήσεις για έγγραφα ασφάλειας είναι μεγάλες. Όπως εξηγεί οι νέοι κανόνες επιτάσσουν την έναρξη υλοποίησης του νέου θεσμικού πλαίσιο για  ταυτότητες, διαβατήρια κ.λπ.

«Είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας που διασφαλίζει  το κύρος της και την ισοτιμία της με τις άλλες χώρες της Ε.Ε».

Διαβάστε επίσης: Ψηλά στη λίστα με τα ισχυρότερα διαβατήρια του κόσμου η Ελλάδα

“Για μας διαβατήριο είναι η ποιότητα της δουλειάς μας”

Ερωτηθείς αναφορικά με το αν η ελληνική ταυτότητα της εταιρείας συνιστά εμπόδιο για τη δραστηριοποίησή της στις ξένες αγορές, και αν υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης λόγω της αρνητικής εικόνας που αναπαράγεται για την Ελλάδα από τα μέσα του εξωτερικού, ο κ. Ματσούκας είναι κατηγορηματικός: «Για μας διαβατήριο είναι η ποιότητα της δουλειάς μας. Αυτό το ξέρουν οι συνεργάτες μας και μας επιβραβεύουν.  Είναι ενδεικτικό ότι η αξιοπιστία της εταιρίας μας αποτέλεσε εγγύηση για το  Υπουργείο Μεταφορών του Βελγίου και έτσι συνεχίστηκε με τον καλύτερο τρόπο η μακρά και στενή συνεργασία στο επίπεδο παραγωγής made in Greece ταχογράφων».

Προσθέτει δε πως η αξιοπιστία, η ευελιξία και ο επαγγελματισμός της Veridos Ματσούκης φαίνονται και από το γεγονός ότι μέσα σε 48 ώρες (από 96 ώρες που ήταν προηγουμένως) από τη στιγμή που δοθεί η παραγγελία, ο χρήστης παραλαμβάνει τον ταχογράφο στο σπίτι του ακόμα και αν αυτό βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο χωριό.

Η ασφάλεια και τα κρούσματα πλαστογράφησης

Αλήθεια σε τι επίπεδα βρισκόμαστε σήμερα, συγκριτικά με το παρελθόν, όταν μιλάμε για ασφάλεια; Τι μέτρα λαμβάνονται για τον περιορισμό των κρουσμάτων πλαστογράφησης; Είναι σε θέση η τεχνολογία να εντοπίσει τέτοια φαινόμενα; Ο κ. Ματσούκης απαντά πως ο αγώνας για ασφάλεια τόσο στη διακίνηση προσώπων όσο κι εγγράφων είναι αδιάκοπος. Αρκεί να κοιτάξει κανείς  τις αλλεπάλληλες αποφάσεις και δράσεις τόσο της ΕΕ όσο και άλλων Οργανισμών να εκσυγχρονίσουν τα συστήματα ελέγχου και ιδιαίτερα με το γεγονός να συμπεριληφθούν βιομετρικά στοιχεία πέρα των κλασσικών πληροφοριών.

«Αναμφισβήτητα η αξιοποίηση της καινοτομίας είναι ο μόνος δρόμος. Στην καινοτομία λοιπόν επενδύουμε εμείς και διαθέτουμε τα τελειότερα μηχανήματα που χρειάζονται για την παραγωγή αξιόπιστων εγγράφων. Η εταιρία παρακολουθεί διεθνώς όλα τα κρούσματα πλαστογραφήσεων και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπισή τους».

Διαβάστε επίσης: Nέα λίστα: Αυτές είναι οι χώρες με τα πιο ισχυρά διαβατήρια του κόσμου

Με δεδομένο ότι ζούμε στην εποχή του digital transformation, όπου τα πάντα γίνονται ηλεκτρονικά, ένα ακόμη ερώτημα που γεννάται είναι τι  μορφή θα έχουν τα διαβατήρια του μέλλοντος και ποιος ο αντίκτυπος για τις εταιρείες του κλάδου; Η Veridos Ματσούκης φαίνεται να είναι προετοιμασμένη καθώς διαθέτει τη μοναδική ιδιωτική εγκατάσταση στην Ελλάδα για την προσωποποίηση καρτών για με τεχνολογία laser engraving (ψηφιακή εγχάραξη), ενώ δε σταματά να επενδύει σε υψηλής στάθμης πληροφοριακά συστήματα (IT tech) για την ασφάλεια δικτύων.

«Ήδη σήμερα ο όμιλος έχει εξελίξει εφαρμογές για τη διαχείριση εγγράφων ασφαλείας, όπως π.χ. άδειες οδήγησης, μέσω κινητής τηλεφωνίας. Αλλά αυτό είναι μας διαρκής επίμονη προσπάθεια στο τομέα της έρευνας και της υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας» καταλήγει ο κ. Ματσούκης.

1/8