Η ελληνική startup που θέλει να βάλει τέλος στο πρόβλημα του πάρκινγκ

Η ελληνική startup που θέλει να βάλει τέλος στο πρόβλημα του πάρκινγκ

Το οικοσύστημα της εφαρμογής PARKGENE με περίπου 58.000 χρήστες επιδιώκει να γλιτώσει από χρόνο και κόπο τους οδηγούς.

 

Αυτοκίνητο ή μέσα μαζικής μεταφοράς; Κάθε φορά που πρέπει να πας κάπου αντιμετωπίζεις το ίδιο δίλημμα: να θυσιάσω τη βολή μου και να φτάσω γρήγορα στον προορισμό μου ή να πάρω αυτοκίνητο και να ψάχνω μια ώρα για πάρκινγκ παίρνοντας το ρίσκο, σε πολυσύχναστους δρόμους, να το δω χτυπημένο ή στην καλύτερη περίπτωση «στολισμένο» με κλήση;

Μια εφαρμογή, ονόματι PARKGENE, ήρθε να βάλει σε τάξη το πρόβλημα του πάρκινγκ βοηθώντας τους ιδιοκτήτες γκαράζ και τους δήμους να καλύψουν τις αδιάθετες θέσεις πάρκινγκ, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα έσοδά τους, ενώ συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων κυκλοφοριακής συμφόρησης και ρύπανσης μέσα στις πόλεις.

«Η αρχική ιδέα του σχεδιασμού της εφαρμογής PARKGENE από την εταιρεία PARKGURU, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια περίπου με στόχο να διαφοροποιήσει και να κάνει disrupt την αγορά της στάθμευσης που σήμερα υπολογίζεται σε 100 δισ. δολάρια ετησίως», λέει στο fortunegreece.com ο Μάνος Μακρομάλλης COO της PARKGURU, εξηγώντας πως στο επίκεντρο του σχεδιασμού της εφαρμογής τίθεται ο οδηγός του αυτοκινήτου και το πώς αυτός κινείται με το όχημα του στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Έπειτα  από μια διαδρομή δύο ετών, η PARKGURU, στο πλαίσιο των ευκαιριών που έχει δημιουργήσει το sharing economy, πρωτοπορεί μέσα από το σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία ενός Peer to Peer (P2P) μοντέλου πάρκινγκ το οποίο, εκτός από τους παραδοσιακούς τρόπους πληρωμών (πιστωτικές ή και χρεωστικές κάρτες), έχει τη δυνατότητα συναλλαγών με κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum ή και με το κρυπτονόμισμα που έχει δημιουργήσει η ίδια η PARKGURU, το GENE token.

Ο χρήστης-οδηγός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέσα από την εφαρμογή PARKGENE που είναι εγκατεστημένη στο κινητό του τηλέφωνο το ποσό και τον τρόπο πληρωμής για τη θέση στάθμευσης, πόσο κοντά θα παρκάρει στο σημείο ενδιαφέροντος του, να λάβει ειδικές προσφορές ή ακόμα και να κλείσει μέρες νωρίτερα τη θέση πάρκινγκ του.

Τα επαγγελματικά πάρκινγκ, όπως λέει ο κ. Μακρομάλλης, επωφελούνται καθώς η εφαρμογή PARKGENE λειτουργεί επιπρόσθετα και συμπληρωματικά στις υφιστάμενες κρατήσεις τους. Ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουν είναι ότι υπάρχουν ώρες ή ημέρες της εβδομάδας που δεν έχουν 100% πληρότητα και εδώ έρχεται η εφαρμογή PARKGENE για να δώσει τη λύση.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χρήστες της εφαρμογής προγραμματίζουν  1 με 2 ημέρες νωρίτερα και κλείνουν θέσεις στάθμευσης, οπότε τα επαγγελματικά πάρκινγκ ενημερώνονται εγκαίρως για τη πληρότητα και αντίστοιχα τα έσοδα τους. Ειδικά για επαγγελματικά πάρκινγκ που συνεργαζόμαστε πλησίον σε αεροδρόμια ή και λιμάνια, ο χρόνος αυτός αυξάνεται» τονίζει ο κ. Μακρομάλλης.

Διευκρινίζει μάλιστα πως σε όλη τη διαδικασία της εκάστοτε συναλλαγής η PARKGURU κρατάει ένα μικρό ποσοστό, χωρίς να επιβαρύνει καθόλου τον χρήστη -οδηγό, για τον οποίο όλη η διαδικασία είναι δωρεάν.

Το «άνοιγμα» στα ιδιωτικά πάρκινγκ

Η εταιρεία πρόσφατα μπήκε και στον τομέα των ιδιωτικών πάρκινγκ. Έπειτα από τρεις μήνες λειτουργίας της υπηρεσίας για τα πάρκινγκ των ιδιωτών, έχουν ήδη ενταχθεί πάνω από 100 θέσεις πάρκινγκ εντός και εκτός Ελλάδας στο δίκτυο της PARKGURU. «Στην παρούσα χρονική στιγμή, οι στόχοι μας είναι ποιοτικοί, δεδομένου ότι το επίπεδο καινοτομίας καθώς και η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών που εισάγει το blockchain, τα κρυπτονομίσματα, και το μοντέλο AirBnB του πάρκινγκ, είναι τόσο διευρυμένα που πριν ξεκινήσουμε να θέτουμε ποσοτικούς στόχους θα πρέπει να έχει διαφανεί ότι οι χρήστες μας χρησιμοποιούν εύκολα και σε βάθος το σύνολο των εργαλείων που τους παρέχουμε για την υπηρεσία αυτή».

Σήμερα το οικοσύστημα της εφαρμογής PARKGENE αριθμεί περίπου 58.000 χρήστες, με έντονη αυξητική τάση κατά τους τελευταίους μήνες τόσο σε IOS όσο και σε Android συσκευές, ενώ υπάρχει εμπορική συνεργασία και συναλλαγές με περισσότερες από 18.000 θέσεις στάθμευσης σε επαγγελματικά πάρκινγκ στην περιοχή της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και πιλοτικά πλέον ξεκινά δραστηριοποίηση και στην Κύπρο. Εκτός όμως από την Ελλάδα και την Κύπρο, στην πλατφόρμα είναι καταγεγραμμένες περισσότερες από 6 εκατομμύρια θέσεις επαγγελματικών πάρκινγκ σε 8 χιλιάδες πόλεις παγκοσμίως.

«Στο άμεσο μέλλον σχεδιάζουμε την ανάπτυξη πρόσθετων εργαλείων που θα διευκολύνουν τους οδηγούς στη χρήση των εφαρμογών μας και την ενσωμάτωσή τους στο περιβάλλον του έξυπνου αυτοκινήτου και πόλης, συμπεριλαμβανομένων λύσεων Ιnternet of Things, Artificial Intelligence (AI)» αποκαλύπτει ο κ. Μακρομάλλης. Στο στόχαστρο μπαίνουν, κυρίως, τα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης, τα οποία σήμερα αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλο ζήτημα εξεύρεσης πάρκινγκ.