Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ με την Amazon κοστίζει δισ. δολάρια στον Τζεφ Μπέζος

Η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ με την Amazon κοστίζει δισ. δολάρια στον Τζεφ Μπέζος

Ο επικεφαλής της εταιρίας έχασε 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο από τα tweets του Αμερικανού προέδρου.

της Lucinda Shen

Σε ένα από τα συνηθισμένα πρωινά tweet του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump στράφηκε εναντίον της Amazon επειδή «οδηγεί στη χρεοκοπία πολλούς χιλιάδες εμπόρους λιανικής πώλησης».

Και με αυτό το «τιτίβισμα», ο Αμερικανός πρόεδρος μείωσε την περιουσία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο – του CEO της Amazon, Jeff Bezos – κατά πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Trump τουΐταρε ότι «είχα εκφράσει τις ανησυχίες μου ως προς την Amazon πολύ πριν από τις εκλογές» – επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Axios ότι ο πρόεδρος είχε «εμμονή» με την Amazon και επεδίωκε να χρησιμοποιήσει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους εναντίον της εταιρείας.

Από τότε που αναρτήθηκε αυτό το δημοσίευμα την Τετάρτη το πρωί, οι μετοχές της Amazon έχουν πέσει σχεδόν κατά 9%, αφαιρώντας περίπου 10,7 δισεκατομμύρια δολάρια από την καθαρή αξία του Bezos, ο οποίος πρόσφατα έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Το μερίδιο του Bezos στην Amazon ανέρχεται πλέον σε 107,7 δισεκατομμύρια δολάρια, με βάση την πιο πρόσφατη αναφορά της εταιρείας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Η απώλεια αυτή είναι μεγαλύτερη από την καθαρή αξία του ίδιου του Trump, ο οποίος έχει εκτιμώμενη περιουσία περίπου 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Trump έχει ανεβάσει tweet κατά της Amazon και στο παρελθόν, λέγοντας ότι «πλήττει λιανικούς πωλητές που πληρώνουν φόρους». Ο πρόεδρος έχει επίσης επιτεθεί στην Amazon λόγω του γεγονότος ότι ο Bezos κατέχει την εφημερίδα Washington Post, η οποία έχει αναφερθεί επανειλημμένα στα λάθη του Trump και της κυβέρνησής του.

Μιλώντας σε εκπομπή του καναλιού Fox News, ο αναπληρωτής Υπουργός Τύπου Raj Shah έβαλε κι αυτός τη δική του πινελιά, στον αντίκτυπο του «τιτιβίσματος» του Trump.

«Επί της παρούσης δεν υπάρχει φόρος επί των πωλήσεων στο Διαδίκτυο», δήλωσε ο Shah. «Και έτσι, εταιρείες όπως η Amazon μπορούν να αγοράζουν και να πουλάνε αγαθά χωρίς να απαιτείται να πληρώνουν βασικούς φόρους λιανικής πώλησης που πληρώνουν τα καταστήματα και τα ψιλικατζίδικα και όλοι εσείς. Και αυτό φέρνει τα καταστήματα λιανικής πώλησης σε μειονεκτική θέση».

Στην πραγματικότητα, η Amazon συλλέγει φόρο επί των πωλήσεων σε περίπου 45 πολιτείες των ΗΠΑ και στην περιφέρεια της Κολούμπια, όπως ακριβώς κάνουν και οι λιανοπωλητές με καταστήματα εκτός διαδικτύου. Μερικές από τις πολιτείες όπου η Amazon δεν έχει φυσική παρουσία, όπως η Νότια Ντακότα, επιδιώκουν να αλλάξουν το νόμο για να απαιτείται από λιανικούς πωλητές εκτός διαδικτύου χωρίς καταστήματα ή άλλες εγκαταστάσεις εντός των ορίων τους να συλλέγουν πληρωμές φόρου επί των πωλήσεων από τους κατοίκους.