Οι επενδύσεις-«μαμούθ» της Samsung που θα δημιουργήσουν μισό εκατ. θέσεις εργασίας

Οι επενδύσεις-«μαμούθ» της Samsung που θα δημιουργήσουν μισό εκατ. θέσεις εργασίας
A woman walks past Samsung Electronics Co. signage outside the company's Seocho office building in Seoul, South Korea, on Friday, Feb. 17, 2017. Samsung Group's Jay Y. Lee was formally arrested on allegations of bribery, perjury and embezzlement, an extraordinary step that jeopardizes the executive's ascent to the top role at the world's biggest smartphone maker. Photographer: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η νοτιοκορεατική εταιρεία επενδύει τεράστια ποσά για να διατηρήσει το προβάδισμά της σε τσιπ μνήμης και οθόνες smartphone

 

Η Samsung Electronics Co Ltd ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει τουλάχιστον 18,6 δισεκατομμύρια δολάρια στη Νότια Κορέα για να επεκτείνει την ηγετική της θέση στα τσιπ μνήμης και στις οθόνες smartphone νέας γενιάς, στα πλαίσια ενός σχεδίου που περιλαμβάνει τη δημιουργία σχεδόν μισού εκατομμυρίου νέων θέσεων εργασίας.

Η δραστηριότητα της Samsung στα τσιπ μνήμης αναμένεται να οδηγήσει σε κερδοφορία-ρεκόρ την εταιρεία φέτος. Η πάγια πρακτική της να επενδύει ετησίως πάνω από 10 δισεκατομμύρια δολάρια τη βοηθάει να διατηρεί πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, όπως η SK Hynix Inc και η Toshiba Corp.

Η ανακοίνωση ήρθε αφότου ο νέος Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-ιν, ζήτησε από τις μεγάλες επιχειρήσεις να επενδύσουν περισσότερο ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Οι κατασκευαστές τσιπ μνήμης αναμένεται να καταγράψουν κέρδη-ρεκόρ το 2017 καθώς οι τιμές αυξάνονται παράλληλα με την αύξηση της ζήτησης για περισσότερες λειτουργίες σε smartphone και διακομιστές. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται ελλιπής προσφορά, ιδιαίτερα στα τσιπ NAND.

Η Samsung, η SK Hynix και η Toshiba έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να ενισχύσουν την παραγωγή NAND τα τελευταία χρόνια, αλλά οι ελλείψεις αναμένεται να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017.

Η Samsung αναμένεται να «σπρώξει» 14,4 τρισεκατομμύρια γουόν στο νέο εργοστάσιο NAND στην Πιονγκταέκ μέχρι το 2021. Παράλληλα, θα επενδύσει 6 τρισεκατομμύρια γουόν σε μια νέα γραμμή παραγωγής ημιαγωγών στη Βασεόνγκ, αλλά δεν έχουν δοθεί συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με τον χρόνο ή το παραγόμενο προϊόν.

Κάποιοι αναλυτές λένε ότι η επιπλέον παραγωγική δυνατότητα στον κλάδο ίσως οδηγήσει σε πλεονάζουσα προσφορά στις αρχές του 2018, αλλά οι τιμές είναι απίθανο να μειωθούν καθώς η ζήτηση είναι τόσο ισχυρή.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να προκύψουν μείζονα ζητήματα πλεονάζουσας προσφοράς και νομίζω ότι ο λόγος που η Samsung επενδύει τόσα πολλά είναι ακριβώς επειδή έχει πειστεί ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί» δήλωσε ο Τσόι Ντο-γιέον, αναλυτής στη Shinhan Investment.

Η Samsung είπε επίσης ότι θα προσθέσει νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο NAND στο Ξιαν της Κίνας, αν και δεν ανέφερε το ποσό ή το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης.

Κάποιες νοτιοκορεατικές εταιρείες στην Κίνα έχουν δει τις πωλήσεις τους να μειώνονται ή αναγκάστηκαν να ελαττώσουν τη δραστηριότητά τους από τότε που το Πεκίνο εναντιώθηκε στη συμμετοχή της Σεούλ στο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ τον Μάρτιο. Πάντως, οι κατασκευαστές συστατικών μερών δεν έχουν αναφέρει κάποιο πρόβλημα, με τη Samsung να παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές τσιπ και οθονών στην Κίνα.

Η εταιρεία απορρόφησε το 40,4% των συνολικών εσόδων από την πώληση τσιπ μνήμης παγκοσμίως την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, σύμφωνα με δεδομένα της εταιρείας ερευνών TrendForce. Η Κίνα προσπαθεί να αναπτύξει τους δικούς της κατασκευαστές τσιπ μνήμης αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα απαιτηθούν πολλά χρόνια μέχρι να μπορέσει να ανταγωνιστεί τους υπάρχοντες κατασκευαστές, όπως επισημαίνουν αναλυτές.

Η Samsung ανακοίνωσε, επίσης, ότι η Samsung Display σχεδιάζει να επενδύσει περίπου 1 τρισεκατομμύριο γουόν σε ένα εργοστάσιο οθονών OLED στη Νότια Κορέα.

Το συγκεκριμένο τμήμα της εταιρείας έχει υπό τον έλεγχό του το 90% της αγοράς για οθόνες OLED για κινητά τηλέφωνα και αναμένεται η προσθήκη επιπλέον γραμμών παραγωγής για να μπορέσει να ανταποκριθεί στη ζήτηση από κατασκευαστές κινητών όπως η Apple Inc.