Η επιχειρηματίας πίσω από το «γυναικείο Βιάγκρα» θέλει να κάνει τις γυναίκες… ζάπλουτες

Η επιχειρηματίας πίσω από το «γυναικείο Βιάγκρα» θέλει να κάνει τις γυναίκες… ζάπλουτες

Μια συζήτηση με τη Cindy Whitehead, την επιχειρηματία πίσω από το Addyi, το χάπι που ανεβάζει τη λίμπιντο στη γυναίκα. 

της Polina Marinova

Ίσως γνωρίζετε τη Cindy Whitehead ως τη γυναίκα πίσω από το Addyi, το χάπι που ανεβάζει τη λίμπιντο στη γυναίκα και έχει γίνει γνωστό ως το «γυναικείο Βιάγκρα».

Ύστερα από δύο αποτυχημένες απόπειρες, η ίδια κατάφερε να λάβει έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και αμέσως πούλησε την εταιρεία που ανέπτυξε το χάπι στη Valeant. Το ύψος της συμφωνίας άγγιξε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Πλέον, η Whitehead έχει γίνει από επιχειρηματίας επενδυτής, μέσω της νέας της πρωτοβουλίας – The Pink Ceiling – που είναι κάτι μεταξύ venture capital, θερμοκοιτίδας και εταιρείας συμβούλων.

Το νέο αυτό σχήμα επενδύει σε εταιρείες που εστιάζουν σε γυναικεία ζητήματα ή των οποίων ηγούνται γυναίκες. Επίσης, βασική προϋπόθεση επένδυσης σε μια εταιρεία είναι αυτή να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την αντιμετώπιση ζητημάτων υγείας.

Η επενδυτική αποστολή της Whitehead συνοψίζεται στην εξής πρόταση: «Θέλω να κάνω τις άλλες γυναίκες πραγματικά ζάπλουτες». Και προσθέτει: «Πιστεύω βαθιά ότι όταν οι γυναίκες έχουν χρήματα, έχουν και την ελευθερία να λαμβάνουν αποφάσεις και να επενδύουν σ’ εκείνα τα πράγματα που τις αφορούν».

Ακολουθεί μια σύντομη συζήτηση που είχε το Fortune με την επιχειρηματία σχετικά με το σεξ, τη δύναμη και τα χρήματα.

Καταφέρατε να λάβετε έγκριση από τον FDA για το Addyi και στη συνέχεια πουλήσατε το χάπι στη Valeant. Πώς είναι να κάνεις παρουσίαση ενός χαπιού τόνωσης της ερωτικής διάθεσης της γυναίκας σε επενδυτές, τον FDA, και υποψήφιους αγοραστές της εταιρείας;

Προσκλήθηκα να μιλήσω στο Συνέδριο Υγείας της J.P. Morgan τον Ιανουάριο του 2015. Ήταν μια σημαντική ευκαιρία για μένα και είχα ακριβώς 8 λεπτά για να κάνω την παρουσίαση. Ξεκίνησα να μιλάω για το χάπι και όλη η αίθουσα άρχισε να χαχανίζει. Στο κοινό έβλεπα μόνο γραβάτες και κουστούμια, κι εγώ όρθια να μιλάω για γυναίκες και σεξ… Πήγα γρήγορα στις διαφάνειες που αφορούσαν τις μελέτες σάρωσης του εγκεφάλου. «Είμαι εδώ για να μιλήσω για τη βιολογία του σεξ για τις γυναίκες» είπα, «ελπίζω να είστε όλοι συγκεντρωμένοι σ’ αυτό». Και κάπως έτσι μαζεύτηκαν.

Υπήρχε διαφορά μεταξύ της παρουσίασης σε άνδρες και σε γυναίκες επενδυτές;

Αν στην εξίσωση υπήρχαν και γυναίκες επενδυτές, αυτές έμπαιναν αμέσως στο νόημα και μου έλεγαν «Ναι, βεβαίως, γνωρίζω αυτό για το οποίο μιλάς». Οι άνδρες επενδυτές, αντίθετα, αντιδρούσαν άβολα και έκαναν αστειάκια του στυλ «Μα δεν είναι τα κοσμήματα το γυναικείο Βιάγκρα;». Στο τέλος, συνήθισα σ’ όλα αυτά αλλά συνέχισα να κάνω τα πάντα ώστε ο συνομιλητής μου να εστιάζει στα επιστημονικά δεδομένα.

Λέτε συχνά ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να απολογούνται για τις προσπάθειες συσσώρευσης πλούτου και περιουσίας εκ μέρους τους. Τι εννοείτε;

Μιλάμε όλη την ώρα για το ότι οι γυναίκες πρέπει να αποκτήσουν φωνή. Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειαζόμαστε φωνή – χρειαζόμαστε δύναμη. Και τα λεφτά είναι δύναμη. Όταν οι γυναίκες έχουν δύναμη, επενδύουν σε άλλες γυναίκες και στην κοινότητα, συνολικά. Θέλω, λοιπόν, να βοηθήσω με την πρόσβασή τους σε κεφάλαιο και συμβουλές.

Ποιες είναι οι καινοτόμες εταιρείες που έχετε εντοπίσει στον κλάδο της γυναικείας σεξουαλικής υγείας;

Τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα ως προς το ζήτημα αυτό – για την ακρίβεια, το τοπίο φαντάζει σαν μια …χωματερή επενδύσεων και καινοτομίας. Υποστηρίζω 100% το να έχουν οι γυναίκες πολλές επιλογές και χαίρομαι που μιλάμε για το ‘femtech’, την τεχνολογία για γυναίκες, αλλά η αλήθεια είναι ότι λείπει ακόμα η πραγματική, επιστημονική καινοτομία. Δεν έχουμε αρκετές εταιρείες που να επιλύουν ιατρικά ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες, ή να επενδύουν στο καθήκον αυτό.