Η «επιχείρηση χρέος» του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ευρώπη

Η «επιχείρηση χρέος» του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ευρώπη
epa05327847 Greek Finance Minister Eucleidis Tsakalotos (L) and European Commissioner in Charge of Economic and Financial Affairs Pierre Moscovici (R) talk during a Finance Ministers Meeting in Brussels, Belgium, 25 May 2016. EPA/OLIVIER HOSLET

Οι ισορροπίες πριν το Euroworking Group της Πέμπτης και η «μάχη» του Eurogroup για το ζήτημα.

Με τα προαπαιτούμενα να μην έχουν κλείσει ακόμη τυπικά, και με το χρονοδιάγραμμα της εκταμίευσης της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ να μεταφέρεται για το τέλος του μήνα, η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει από τους δανειστές μία «ανταμοιβή» στο θέμα του χρέους, προκειμένου να στηρίξει τους χειρισμούς της στο εσωτερικό.

Της επιχείρησης προΐσταται ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος θα προσπαθήσει να διερευνήσει τις προθέσεις των Ευρωπαίων στη συνάντησή του με τον επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στο Λουξεμβούργο.

Ο Ευρωμηχανισμός στήριξης, έχει επεξεργαστεί σενάρια για τη βραχυπρόθεσμη διευκόλυνση των πληρωμών χρέους, ωστόσο, η ημερομηνία ανακοίνωσής τους δεν προβλέπεται πριν από τη λήξη της δεύτερης αξιολόγησης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να πιέσει πολιτικά προκειμένου να παίξει επικοινωνιακά το χαρτί της ελάφρυνσης του χρέους, απέναντι στο «τα δίνετε όλα», που της καταλογίζει η αντιπολίτευση.

Ωστόσο, οι προθέσεις του Βερολίνου έχουν ήδη διαμηνυθεί, μέσω της εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που ξεκαθάρισε ότι κανένα μέτρο ελάφρυνσης του χρέους δεν πρόκειται να εξειδικευθεί πριν από το τέλος του προγράμματος το 2018.

Σε αντίθεση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία της Κομισιόν για συνολική λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους έως το τέλος του έτους, η τάση εντός του Eurogroup, όπου οι συσχετισμοί ευνοούν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι διαφορετική.

Το χαρτί που θα παίξουν οι τεχνοκράτες που εκπροσωπούν τους υπουργούς Οικονομικών στο EWG της Πέμπτης είναι αυτό των πιέσεων, καθώς, παρά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, ορισμένα από τα προαπαιτούμενα παραμένουν ακόμη ανοιχτά και θα απαιτηθούν νέα νομοσχέδια ή τροπολογίες για να κλείσουν όλα.

Το πιθανότερο, λοιπόν, είναι πως το αυριανό EWG δεν θα μπορέσει να συμφωνήσει σε εισήγηση προς το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δις. ευρώ, εκτός και, εάν, επιλεγεί η λύση της εισήγησης με ρήτρα υλοποίησης. Πηγές, με άμεση γνώση των συζητήσεων δεν αποκλείουν, δηλαδή, οι τεχνοκράτες να εισηγηθούν την εκταμίευση υπό τον όρο ότι μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup θα έχουν υλοποιηθεί όλα τα προαπαιτούμενα.

Ωστόσο, αυτό είναι το λιγότερο πιθανό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέρος της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσό 1,7 δισ. ευρώ, δεν συνδέεται με τα προαπαιτούμενα, αλλά με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Εάν διαπιστωθεί ότι η εξόφληση από πλευράς Δημοσίου κινείται εντός στόχων, τότε τα 1,7 δισ. ευρώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα.