Η επιχείρηση των πυροτεχνουργών. Έτσι θα μεταφερθεί η βόμβα

Η επιχείρηση των πυροτεχνουργών. Έτσι θα μεταφερθεί η βόμβα
Ανάχωμα γύρω από το σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα στο Κορδελιό δημιουργεί δύναμη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς, Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017. Άνδρες του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς βρίσκονται στο σημείο όπου εντοπίστηκε η βόμβα στο Κορδελιό προκειμένου να δημιουργήσουν ανάχωμα γύρω από το σκάμμα, στο οποίο βρίσκεται, σε βάθος πέντε μέτρων, η βόμβα, η οποία περιέχει 250 κιλά εκρηκτικών. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Η εκκένωση των κατοίκων από τα σπίτια τους και η μεταφορά της βόμβας στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων «Ασκού - Προφήτη», όπου θα εξουδετερωθεί.

Στις 11.05 ξεκίνησε η επιχείρηση απενεργοποίησης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δήλωσε πριν λίγο ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. “Αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία κάποια τελευταία ζητήματα που εμπόδιζαν την έναρξη της επιχείρησης και θέλω να παρακαλέσω ιδιαίτερα τους συμπολίτες μας που ακόμα – και είναι ελάχιστοι ευτυχώς – δεν έχουν μετακινηθεί από τη ζώνη εκκένωσης να το κάνουν στα επόμενα 5 λεπτά” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η βόμβα βρίσκεται θαμμένη επί της οδό Μοναστηρίου 90 και σε βάθος 5 μέτρων.

Στην τρύπα που είναι η βόμβα, τρεις πυροτεχνουργοί θα προσαρμόσουν ένα μηχανικό βραχίονα, ο οποίος θα αποσυνδέσει τον πυροκροτητή από την βόμβα.

Οι πυροτεχνουργοί αφού τοποθετήσουν το μηχανικό βραχίονα, θα ανέβουν και θα απομακρυνθούν από το σημείο και με ειδικό μηχανισμό, θα χειριστούν τον μηχανικό  -βραχίονα από απόσταση προσπαθώντας να αποσυνδέσουν τον πυροκροτητή.Εφόσον αποσυνδεθεί ο πυροκροτητής, θα την τοποθετήσουν πάνω σε ένα φορτηγό και θα την σκεπάσουν με άμμο, ώστε να μην δέχεται κραδασμούς. Έτσι, θα την μεταφέρουν στο Πεδίο Βολής – Ασκήσεων «Ασκού – Προφήτη», όπου θα εξουδετερωθεί.

Δηλώσεις Πατουλίδου

Νωρίτερα η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου είχε απευθύνει έκκληση για την απομάκρυνση κάμερας μέσου ενημέρωσης που είχε τοποθετηθεί στον 4ο όροφο, ακριβώς πάνω από το βενζινάδικό όπου θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση. “Ή θα μπει εισαγγελέας και θα σταματήσει την κάμερα ή αλλιώς δεν θα αρχίσει η επιχείρηση. Δεν μπορούμε να παίξουμε με τις ζωές και των πυροτεχνουργών αλλά και των ανθρώπων που έχουν φύγει” τόνισε. Αμέσως μετά έγινε γνωστό ότι η κάμερα τελικά απομακρύνθηκε από το σημείο.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της εκκένωσης της περιοχής, έγινε γνωστό ότι η ζώνη των 750 μέτρων έχει εκκενωθεί από αυτοκίνητα ενώ δεν κυκλοφορεί κανένα όχημα. Αυξημένη κίνηση σημειώνεται αυτή τη στιγμή στις εξόδους από τη ζώνη εκκένωσης, ακτίνας 1900 μέτρων από το σημείο όπου βρίσκεται η βόμβα.

Εκκένωση του πληθυσμού

Χθες Σάββατο, και ενώ ειδικά οχήματα ενημέρωναν τον κόσμο για το τι πρέπει να κάνει ο δήμαρχος Κορδελιού σημείωσε σε σχετική ενημέρωση που έκανε πως “η εκκένωση του πληθυσμού από τη ζώνη επικινδυνότητας, λόγω της βόμβας, είναι υποχρεωτική δεν γίνεται για να υποβοηθήσουμε το έργο του στρατού, της ελληνικής αστυνομίας ή της δημοτικής αρχής. Γίνεται για την ασφάλεια των πολιτών”, προσθέτοντας ότι “θέλουμε μία άδεια πόλη για να προστατεύσουμε τη ζωή των πολιτών”.

Η μεταφορά του κόσμου ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου από το ΕΚΑΒ και απ μέσα του Δήμου. Προτεραιότητα δόθηκε σε άτομα με αναπηρίες και άτομα με προβλήματα υγείας αλλά και υπέργηρους σε νοσοκομεία (424, Γεννηματά, Παπανικολάου, Άγιος Δημήτριος), οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε δομές φιλοξενίας και σε ξενοδοχείο που μίσθωσε ο δήμος.

Ο κ. Σούλας είπε ότι τα τηλέφωνα του δήμου δέχτηκαν μέχρι σήμερα 3.500 κλήσεις σε 10 τηλεφωνικές γραμμές και ότι η όλη επιχείρηση κόστισε στο δήμο περίπου 9.500 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, στην ακύρωση ορισμένων επιβατικών αμαξοστοιχιών του άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης καθώς και δρομολογίων του προαστιακού Λάρισας – Θεσσαλονίκης προχωρεί την Κυριακή η ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω της επιχείρησης εξουδετέρωσης και απομάκρυνσης της βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Κατά τον δήμαρχο Ευόσμου οι πολίτες ενημερώθηκαν επαρκώς από τα ΜΜΕ, σε κάθε πολυκατοικία κολλήθηκε αφίσα, η οποία ενημερώνει ότι πρέπει να απομακρυνθούν και μοιράστηκε πόρτα – πόρτα φυλλάδιο για τα σημεία συγκέντρωσης, από τα οποία θα αναχωρήσουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ενώ  συνεχίζεται η ενημέρωση από το τηλεφωνικό κέντρο, όπου απασχολούνται 40 υπάλληλοι του δήμου.

Ο κ. Σούλας είπε επίσης ότι οι περιουσίες των πολιτών θα προστατευτούν από την αστυνομία, καθώς 1.000 αστυνομικοί θα περιπολούν στη ζώνη επικινδυνότητας και ότι είναι επαρκής η φύλαξη από την ΕΛ.ΑΣ. στον χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα.

Η παροχή φυσικού αερίου θα διακοπεί σε μία μικρή απόσταση (περίπου 300μ.) γύρω από το χώρο όπου βρίσκεται η βόμβα, όπως επίσης και η ηλεκτροδότηση και από τον ΟΣΕ ανακοινώθηκε ότι θα σταματήσει η διέλευση των τρένων.

Ποιες περιοχές θα εκκενωθούν

Οι περιοχές που θα εκκενωθούν γύρω από το σημείο που θα εξουδετερωθεί η βόμβα και  θα απαγορεύεται η παραμονή και η κίνηση ανθρώπων, οχημάτων και ζώων προς αποφυγή ατυχήματος, είναι: Ασκού – Βαϊοχωρίου – Περιστερώνα – Στίβου – Προφήτη – Μικροκώμης – Αρετής – Κρυονερίου – Αυγής Σοχού – Πολυδενδρίου.

Υπάλληλοι του δήμου έχουν αρχίσει από χθες τη θυροκόλληση ανακοίνωσης όπου απεικονίζεται και ο σχετικός χάρτης με τις περιοχές που επηρεάζονται σε σπίτια, καταστήματα και βενζινάδικα, ενώ αναμένεται κι ανάλογη κίνηση των Αρχών και στις υπόλοιπες περιοχές που εντάσσονται στο σχέδιο εκκένωσης.

Όπως επισημαίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά για την ασφάλεια των πολιτών και συνιστά σε όλους ψυχραιμία.

“Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017 από τις 10.00’ το πρωί στην περιοχή που επισημαίνεται στο διαδραστικό χάρτη (στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: www.pkm.gov.gr) δεν πρέπει να παραμένει ή να διέρχεται ΚΑΝΕΙΣ.

Είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ να αφήσετε το σπίτι σας και να απομακρυνθείτε εκτός της συγκεκριμένης ζώνης οργανωμένης απομάκρυνσης, το αργότερο ως τις 10.00’ το πρωί, προληπτικά και για λόγους ασφάλειας, λόγω της επιχείρησης ΑΠΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ – ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗΣ ανευρεθείσας βόμβας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επίσης, από τις 10.00’ το πρωί της Κυριακής και μέχρι το πέρας της επιχείρησης αναστέλλεται κάθε δραστηριότητα και λειτουργία στην εν λόγω περιοχή. Ενημέρωση για την άρση της υποχρεωτικής –προληπτικής- εκκένωσης θα γίνει από το τηλεφωνικό κέντρο 2311805300 που λειτουργεί από σήμερα και μέχρι το τέλος της επιχείρησης, μέσω ανακοινώσεων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με κάθε πρόσφορο τρόπο.” αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας.

“Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για το αν πρέπει ή όχι να εγκαταλείψουν τις οικίες τους στο τηλεφωνικό κέντρο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας: 2311805300, τις ώρες 9.00’ το πρωί έως 9.00’ το βράδυ, αλλά κι από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (www.pkm.gov.gr) με την εισαγωγή της διεύθυνσής τους στον διαδραστικό χάρτη. Επίσης, πληροφορίες για την επιχείρηση θα δίνονται τηλεφωνικά και στις ιστοσελίδες των Δήμων Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δέλτα και Κορδελιού – Ευόσμου.

Τα στοιχεία επικοινωνίας ανά Δήμο είναι:

Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης (http://www.ampelokipi-menemeni.gr): 2310 – 729602, 729608, 724617, 724670, 724671 και 2313300912-4.

Δήμος Δέλτα (http://www.dimosdelta.gr): 2310796117.

Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου (http://www.kordelio-evosmos.gr): 2313 302152, 2313 302181, 2313 302135, 2313 302147, 2313 302129, 2313 302144, 2313 302175, 2313 302137, 2313 302153.

Παράλληλα, μέτρα ασφαλείας θα ληφθούν, επίσης, από τα δίκτυα της ΕΥΑΘ, της ΔΕΗ και όλα τα υπόλοιπα δίκτυα, ενώ ενημερώσεις θα γίνουν στα ΚΤΕΛ, τον ΟΣΕ και κάθε είδους φορέα μετακίνησης. Σε επιφυλακή θα βρίσκονται το ΕΚΑΒ, καθώς και τα κοντινά νοσοκομεία. Σχέδιο ασφαλείας εκπόνησαν τα ΕΛΠΕ ενώ, όπως έγινε γνωστό, και τα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιοχής θα αδειάσουν τις δεξαμενές τους από τα αποθέματα καυσίμων. Ανάλογη ενημέρωση για μέτρα έχει γίνει και στις εγκαταστάσεις υγραερίου της περιοχής.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Για τα φορτηγά αυτοκίνητα μικτού βάρους άνω των τρεισήμισι (3,5) τόνων:

Από την 06.00΄ πρωινή ώρα της Κυριακής 12-02-2017 έως την λήξη των αστυνομικών μέτρων απογευματινές ώρες της ιδίας, θα διακοπεί η κυκλοφορία στα ακόλουθα οδικά τμήματα:

– Στο ρεύμα εισόδου του αυτ/μου Α.Θ.Ε. (Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης), από το ύψος της συμβολής της με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ (κόμβος Κ-1).

– Στην Περιφερειακή οδό Θεσ/νίκης, από τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Αθηνών (κόμβος Λαχαναγοράς) μέχρι τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Καβάλας (Αερογέφυρα Σταυρούπολης).

– Στο ρεύμα εισόδου της Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Έδεσσας, από το ύψος της συμβολής της με την Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης – Κιλκίς.

Για τα οχήματα παντός τύπου:

Από την 10.00΄ πρωινή ώρα της Κυριακής 12-02-2017 έως την λήξη των αστυνομικών μέτρων απογευματινές ώρες της ιδίας, θα διακοπεί η κυκλοφορία και θα απαγορευτεί η στάση – στάθμευση στα ακόλουθα οδικά τμήματα:

– Στο ρεύμα εισόδου του αυτ/μου Α.Θ.Ε. (Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης), από το ύψος της συμβολής της με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ (κόμβος Κ-1).

– Στην Περιφερειακή οδό Θεσ/νίκης, από τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Αθηνών (κόμβος Λαχαναγοράς) μέχρι τη συμβολή της με την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Καβάλας (Αερογέφυρα Σταυρούπολης).

– Στο ρεύμα εισόδου της Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Έδεσσας, από το ύψος της συμβολής της με την Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης – Κιλκίς.

– Σε όλες τις οδούς που βρίσκονται εντός της ακτίνας των 1.900 μέτρων από το σημείο ανεύρεσης πυρομαχικών και περικλείονται από τον ακόλουθο οδικό άξονα – σημεία:

οδός Αριστοτέλους (Δήμου Ευόσμου) – Λεωφ. Δενδροποτάμου – Κυκλικός Κόμβος ΚΤΕΛ ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ¨ – Επαρχιακή οδός Θεσ/νίκης-Καλοχωρίου – Αυτ/μος Α.Θ.Ε. (ύψος Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Δυτικής Θεσ/νίκης) – Συμβολή οδών Πόντου & Μαγνησίας – Συμβολή οδών Ε.Ο. Θεσ/νίκης Έδεσσας & Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης Κιλκίς – Δημοτικοί δρόμοι περιοχής ΕΛ.ΠΕ. – οδός Ορεστιάδος (Δήμου Ευόσμου) – οδός Ρεθύμνου – οδός Παλλήνης – οδός Χανίων – οδός Φερενίκης – οδός Τραπεζούντος – Προέκταση οδού Μαιάνδρου – Περιφερειακή οδός – οδός Σμύρνης – οδός Μακεδονομάχων – οδός Τζαβέλλα – οδός Αριστοτέλους.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών μέτρων η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται ως εξής:

– Από την Ε.Ο. Αθηνών – Θεσ/νίκης προς τον αυτ/μο ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ.

– Από την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Έδεσσας προς την Π.Ε.Ο. (65) Θεσ/νίκης Κιλκίς.

– Από το κέντρο της Θεσ/νίκης και την Περιφερειακή οδό προς την Ε.Ο. Θεσ/νίκης – Καβάλας (οδός Λαγκαδά).

– Από την οδό 26ης Οκτωβρίου προς την Λεωφ. Δενδροποτάμου.

– Και τις λοιπές οδούς περιμετρικά της ζώνης αποκλεισμού των 1.900 μέτρων.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

Ακυρώσεις δρομολογίων από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Οι ακυρώσεις των δρομολογίων αποφασίστηκαν μετά από σύσκεψη όλων των αρμοδίων φορέων που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, λόγω της γειτνίασης των γραμμών και του Εμπορευματικού Σταθμού Θεσσαλονίκης του ΟΣΕ με την αποκλεισθείσα περιοχή, καθώς και την απομάκρυνση του σιδηροδρομικού προσωπικού, ακυρώνονται τα εξής δρομολόγια:

-Οι αμαξοστοιχίες Αθηνών – Θεσσαλονίκης και αντίστροφα με αριθμούς 50 και 55.

-Οι αμαξοστοιχίες (Παλαιοφαρσάλου) – Λάρισας – Θεσσαλονίκης με αριθμούς 1594, 1596, 2590, 1599, 2591 καθώς και η 590 στο τμήμα της διαδρομής της μεταξύ Λάρισας Θεσσαλονίκης.

-Οι αμαξοστοιχίες Θεσσαλονίκης – Εδέσσης – Φλωρίνης και αντίστροφα με τους αριθμούς 83 και 84.

Επίσης, τα λεωφορεία που υποκαθιστούν την αμαξοστοιχία 91 μεταξύ Αλεξανδρούπολης – Δράμας θα συνεχίσουν προς Θεσσαλονίκη και δεν θα γίνει αλλαγή με την αμαξοστοιχία 600 στη Δράμα.

Να σημειωθεί πως οι κάτοχοι εισιτηρίων των αμαξοστοιχιών που καταργούνται, δικαιούνται είτε να ταξιδέψουν με άλλη αμαξοστοιχία την ίδια μέρα, είτε να αποζημιωθούν με κουπόνι ταξιδιού.

Πηγή: news247.gr