Η «επιδρομή» των γιγάντων του αμερικανικού λιανεμπορίου στον Τραμπ

Η «επιδρομή» των γιγάντων του αμερικανικού λιανεμπορίου στον Τραμπ
epa05753327 US President Donald J. Trump sits at his desk aboard Air Force One during his first official trip as President en route to Philadelphia, Pennsylvania for a speech to a Republican Congressional retreat in Washington, DC, USA, 26 January 2017. EPA/DAVID NAKAMURA / POOL

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιρειών λιανικής στρέφονται εναντίον του σχεδίου για την επιβολή δασμών.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες λιανικής πώλησης των ΗΠΑ, όπως η Target και η Best Buy, πρόκειται να μεταβούν στην Ουάσινγκτον για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη επιβολή δασμών στις εισαγωγές από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Το βασικό επιχείρημά τους, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι ότι η φορολόγηση των εισαγωγών θα αυξήσει τις τιμές καταναλωτή και θα πλήξει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες αυτών των εταιρειών.

Η ομάδα των οχτώ CEO, που περιλαμβάνει τους διευθύνοντες συμβούλους της Gap και της Autozone, επρόκειτο να συναντηθεί την Τετάρτη με τον Κέβιν Μπρέιντι, επικεφαλής με την Επιτροπή Φορολογικής Πολιτικής της Βουλής των Αντιπροσώπων, καθώς και με μέλη της Γερουσίας.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα γνωστών ανώτατων στελεχών από τον κλάδο της λιανικής κατεβαίνει οργανωμένα στην Ουάσινγκτον ώστε να υποστηρίξει την ακύρωση του σχεδίου επιβολής δασμών στις εισαγωγές. Και βέβαια η παρέμβασή τους αποκτά βαρύνουσα σημασία τη στιγμή που ο Πρόεδρος Τραμπ ετοιμάζει το δικό του σχέδιο φορολογικής πολιτικής, το οποίο πρόκειται να παρουσιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Δεν έχει γίνει γνωστό κατά πόσο η ομάδα των στελεχών, στην οποία περιλαμβάνονται ο Μπράιαν Κορνέλ, διευθύνων σύμβουλος της Target, ο Χούμπερ Τζόλι της Best Buy, ο Αρτ Πεκ της GAP και ο Ουίλιαμ Ρόουντς της Autozone, θα συναντηθεί με τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο κατά τη διάρκεια της παραμονής της στον Λευκό Οίκο.

Ο Κέβιν Μπρέιντι και ο Πολ Ράιαν ηγούνται στη Βουλή των Αντιπροσώπων μιας προσπάθειας των Ρεπουμπλικάνων υπέρ της μείωσης του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 35% σε 20%. Επίσης, επιδιώκουν την εξαίρεση των εσόδων από εξαγωγές από το συνολικό φορολογητέο εισόδημα των εταιρειών, καθώς και την επιβολή δασμών ύψους 20% στις εισαγωγές.

Οι εταιρείες που βασίζονται πολύ σε εισαγωγές, όπως π.χ. ο κλάδος της λιανικής, η αυτοκινητοβιομηχανία, και τα διυλιστήρια, λένε ότι η επιβολή δασμών θα εξανεμίσει το όποιο όφελος από τη μείωση της εταιρικής φορολογίας.

Ειδικότερα, οι εταιρείες λιανικής επισημαίνουν ότι ένας φόρος 20% στα εισαγόμενα προϊόντα θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών για τους καταναλωτές και θα πλήξει την κερδοφορία των εταιρειών. Σχεδόν όλα τα προϊόντα ένδυσης, υπόδησης, και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στις ΗΠΑ είναι εισαγόμενα.

Εκπρόσωποι των εταιρειών Target, Best Buy, Gap και AutoZone δεν ήταν διαθέσιμοι για να προβούν σε κάποιο σχόλιο.

Πηγή: fortune.com