Οι επικεφαλής των θεσμών έρχονται στην Αθήνα – Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Οι επικεφαλής των θεσμών έρχονται στην Αθήνα – Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Τι περιλαμβάνει το «παζάρι» ενόψει της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που «ξεκλειδώνει» 750 εκατ. ευρώ.

Την ερχόμενη Δευτέρα 21 του μηνός έρχονται οι επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα για να προετοιμάσουν τη δεύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας.

Η ολοκλήρωση αυτής της αξιολόγησης θα «ξεκλειδώσει» την 6μηνιαία δόση των 750 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να υιοθετηθεί επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η εν λόγω έκθεση, από το περιεχόμενο της οποίας εξαρτάται η εκταμίευση της δόσης των 750 εκατ. ευρώ, ποσό που δικαιούται η Ελλάδα δεδομένου ότι πρόκειται για κέρδη της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών χωρών από ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, η αποδέσμευση του ποσού των 750 εκατ. ευρώ θα βρεθεί στο τραπέζι των υπουργών της ευρωζώνης πιθανότατα στη σύνοδο της 11ης Μαρτίου.

Το παζάρι ενόψει της 2ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων:

■ «Κόκκινα» δάνεια – εξωδικαστικός συμβιβασμός

■ Αποφυγή συσσώρευσης νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες

■ Διασφάλιση ανταγωνιστικότητας με αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού

■ Αποκρατικοποιήσεις – κλειδιά (άδεια καζίνο στο «Ελληνικό», σύμβαση για το «Ελ. Βενιζέλος», ΕΛΠΕ, Εγνατία Οδός, Λιμάνια, κ.ά.)

■ Στελέχωση με επιπλέον προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

■ Τοποθετήσεις γενικών γραμματέων στο Δημόσιο

■ Νέες ρυθμίσεις έως 120 δόσεις για οφειλέτες με χρέη σε Ασφαλιστικά Ταμεία και Εφορίες

■ Ολιστική ρύθμιση για οφειλές σε εφορία, ταμεία και τράπεζες με μόνιμο εξωδικαστικό μηχανισμό (β’ εξάμηνο 2019).

■ Κλιμακωτός ακατάσχετος επαγγελματικός λογαριασμός που θα «χτίζεται» ανάλογα με την καταβολή των δόσεων.

Στην «ατζέντα» των διαπραγματεύσεων με το «κουαρτέτο» που θα παραμείνει στην Αθήνα έως την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου, θα τεθεί και το ζήτημα με τα αναδρομικά που διεκδικούν στα δικαστήρια της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι για τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν στη διάρκεια των μνημονιακών νόμων.

Το μεγαλύτερο ίσως μέτωπο αυτής της αξιολόγησης αφορά τις τράπεζες και τα δύο σχέδια που επιδιώκει να οριστικοποιήσει η κυβέρνηση για την ταχεία απομείωση των NPLs, αλλά και για το διάδοχo του νόμου Κατσέλη/Σταθάκη και το ποσό προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.

Μεγάλο μέτωπο της διαπραγμάτευσης είναι ο κατώτατος μισθός. Πρέπει να αποφασιστεί μέσα στις επόμενες μέρες, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.