Η επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας στις αγορές υπό το βλέμμα του διεθνούς Τύπου

Η επιστροφή της Εθνικής Τράπεζας στις αγορές υπό το βλέμμα του διεθνούς Τύπου
Το κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο κέντρο της Αθήνας, Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014. Σήμερα ανακοινώνονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα επίσημα αποτελέσματα της άσκησης προσημείωσης ακραίων καταστάσεων, των αποκαλούμενων "stress test" για τις μεγαλύτερες τράπεζες της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και οι ελληνικές συστημικές τράπεζες. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η έκδοση τριετούς ομολόγου από την τράπεζα για πρώτη φορά από το 2014 αντιμετωπίζεται ως μια άκρος θετική εξέλιξη.

 

Υπό τον τίτλο «Η Εθνική Τράπεζα επιστρέφει στις αγορές ομολόγων», η ολλανδική εφημερίδα Financieele Dagblad αναφέρεται σε απόφαση της Εθνικής Τράπεζας να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων για πρώτη φορά μετά το 2014, προχωρώντας σε έκδοση τριετούς ομολόγου.

Η εφημερίδα διατυπώνει την εκτίμηση ότι η κίνηση αυτή της Εθνικής Τράπεζας αποτελεί μια ακόμα ένδειξη ότι η χώρα επιστρέφει στην οδό της ανάκαμψης. «Η Εθνική Τράπεζα δεν θα μπορούσε να είχε επιλέξει καλύτερη στιγμή», αναφέρει στην εφημερίδα ο Τόμας Κίνμοθ, ειδικός στις αγορές ομολόγων για λογαριασμό της τράπεζας ABN Amro. Όπως ειδικότερα εξηγεί, «ο δανεισμός είναι αυτή τη στιγμή φτηνότερος, ενώ δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία πιθανότατα πρόκειται να δρομολογήσει τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης».

Επισημαίνεται ακόμη πως το καλοκαίρι η ελληνική κυβέρνηση έκανε την πρώτη κίνηση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές, προχωρώντας σε μια έκδοση τριετούς ομολόγου, η οποία θεωρήθηκε επιτυχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για ομόλογα των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, τα οποία θεωρούνται ότι προσφέρουν μεγάλες ευκαιρίες για κέρδη παρά τους κινδύνους που εμπεριέχουν. Σημειώνεται συγκεκριμένα πως το ομολογιακό δάνειο αναμένεται να έχει τριετή διάρκεια και να λάβει την πιστοληπτική ικανότητα B και B3 από την Fitch και την Moody’s αντίστοιχα, με την Εθνική Τράπεζα να ευελπιστεί ότι θα καταφέρει τελικά να συγκεντρώσει 500 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το γεγονός ότι οι επενδυτές θέλουν να δανείσουν εκ νέου χρήματα στην Ελλάδα δεν έχει μόνο πρακτικά οφέλη, καθώς η Ελλάδα θα μπορέσει με τον τρόπο αυτό να καλύπτει σταδιακά τις δικές της χρηματοδοτικές της ανάγκες χωρίς να χρειάζεται εξωτερική βοήθεια, αλλά θα συνιστά και μια τεράστια συμβολική νίκη. «Θα είναι μια ένδειξη ότι η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κιμ Λιου, σύμβουλος της ABN Amro, τον Ιούλιο.

Τέλος, η εφημερίδα δίνει μια θετική εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν χρειάστηκε να καταφύγουν στα χρήματα από το πρόγραμμα διάσωσης που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίησή τους. Μεγάλη ώθηση στις ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι έδωσαν και οι διαβεβαιώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν ότι το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σταθερό, γεγονός που εκτόξευσε τις τιμές των ελληνικών τραπεζικών μετοχών, καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ