Η επόμενη γενιά οχημάτων Volvo θα έχει και… Google Assistant

Η επόμενη γενιά οχημάτων Volvo θα έχει και… Google Assistant

Η Google μπαίνει δυναμικά στο χώρο του αυτοκινήτου, με συνεργασία που ανακοινώθηκε με τη Volvo Cars. 

Η Volvo Cars ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα ενσωματώσει το φωνητικά ελεγχόμενο Google Assistant, το Google Play Store, το Google Maps και άλλες υπηρεσίες Google στο σύστημα ενημέρωσης & ψυχαγωγίας επόμενης γενιάς Sensus.

Αυτό σημαίνει ότι οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες οχημάτων Volvo, θα χρησιμοποιούν το Google Assistant ως τη κεντρική φωνητική διεπαφή για να διαχειρίζονται όλες τις λειτουργίες του συστήματος infotainment του αυτοκινήτου τους, από τη θέρμανση και την ψύξη μέχρι την πλοήγηση, την αναπαραγωγή μουσικής και την αποστολή μηνυμάτων.

Και το τι smartphone έχουν δεν θα παίζει κανέναν ρόλο…

Η εξέλιξη αυτή βασίζεται στη συνεργασία της Volvo με τη Google, η οποία ανακοινώθηκε πέρυσι, με ενδεχόμενο στόχο την ενσωμάτωση του λειτουργικού συστήματος Android στα αυτοκίνητά της. Πρόκειται για μια σημαντική ανακοίνωση για τη Google, η οποία «κονταροχτυπιέται» με την Apple, για το ποια θα έχει την κυριαρχία στον τομέα της οθόνης οχημάτων.

Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν η Google κυκλοφόρησε το Android Auto, μια πλατφόρμα για αυτοκίνητα που μοιάζει με smartphone, ως προς την εμφάνιση και την αίσθηση, στην κεντρική οθόνη του οχήματος.

Τόσο το Android Auto όσο και ο μεγάλος αντίπαλός του, το Apple CarPlay, σημείωσαν επιτυχία. Αυτές οι πλατφόρμες είναι πλέον διαθέσιμες σε εκατοντάδες νέα αυτοκίνητα.

Αλλά το Android Auto δεν είναι λειτουργικό σύστημα. Είναι απλώς μια δευτερεύουσα διεπαφή που εγκαθίσταται πάνω από ένα λειτουργικό σύστημα. Η πραγματική μάχη αφορά το λειτουργικό του συστήματος πληροφοριών και ψυχαγωγίας ενός οχήματος.

Η Google «πήρε στα χέρια της» το Android, το κινητό λειτουργικό σύστημα ανοιχτού κώδικα που λειτουργεί σε Linux και έχει σχεδιαστεί για smartphones και tablet, και το τροποποίησε ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτοκίνητα.

«Μια μεγάλη επένδυση αφορούσε το να πάρουμε το Android, την πλατφόρμα για κινητά, και να το μετατρέψουμε σε πραγματική πλατφόρμα αυτοκίνησης» δήλωσε ο Patrick Brady, αντιπρόεδρος μηχανολογίας για το Android. «Πιστεύουμε ότι θέτουμε ένα νέο σημείο αναφοράς για την ψυχαγωγία και την ενημέρωση στα αυτοκίνητα».

Αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Honda, η Hyundai και η Kia χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια παλαιότερες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος Android, δήλωσε ο Brady. Η Google έχει επίσης συμβάλλει στην ενσωμάτωση υπηρεσιών, όπως το Google Maps, στο λογισμικό ενός αυτοκινήτου.

Ο Brady προβλέπει ότι η νέα αυτή έκδοση του Android θα «υιοθετηθεί με γρήγορους ρυθμούς» από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

«Σε δύο έως πέντε χρόνια, θα δείτε ότι περισσότερα από τα μισά νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται θα “τρέχουν” Android», κατέληξε ο Brady.