Η εταιρεία πίσω από την Corona και τη Svedka Vodka επενδύει 100 εκατ. δολάρια σε γυναίκες επιχειρηματίες

Η εταιρεία πίσω από την Corona και τη Svedka Vodka επενδύει 100 εκατ. δολάρια σε γυναίκες επιχειρηματίες
Photo:

Γιατί έλαβε αυτή την απόφαση.

Η Constellation Brands, η εταιρεία που παράγει την μπύρα Corona για τις ΗΠΑ και τη βότκα Svedka, θα επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια σε εταιρείες αλκοολούχων ποτών που έχουν ιδρυθεί από γυναίκες. Ο στόχος, όπως μεταδίδει το Bloomberg; Να υποστηριχθούν οι γυναίκες στον ανδροκρατούμενο κλάδο ποτών και ζύθου.

«Δεν νομίζω ότι οι γυναίκες εκπροσωπούνται επαρκώς στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών» ανέφερε σε συνέντευξή του ο Bill Newlands, επικεφαλής λειτουργιών και νέος διευθύνων σύμβουλος της Constellation Brands. «Θεωρώ πως δεν υπάρχουν αρκετά προϊόντα που να παράγονται και να αναπτύσσονται με τις γυναίκες κατά νου. Το μάρκετινγκ εστιάζει στους άνδρες – κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα στον κλάδο του ζύθου».

Το fund, το οποίο στήθηκε μέσω του ομίλου venture capital της Constellation, θα επενδύει μόνο σε εταιρείες αλκοολούχων ποτών και όχι σε μαριχουάνα, αν και αυτή είναι μια επιχειρηματική δραστηριότητα για την οποία ενδιαφέρεται ολοένα και περισσότερο η Constellation. Αν αυτές οι μικρότερες εταιρείες αλκοολούχων ποτών επιτύχουν και αναπτυχθούν, η Constellation θα μπορούσε να αγοράσει μεγαλύτερο μερίδιο σ’ αυτές, προσέθεσε ο Newlands.

Το 80% των διευθυντικών στελεχών στον κλάδο παραγωγής καπνικών προϊόντων και ποτών είναι άνδρες, σύμφωνα με την Επιτροπή Ίσων Επαγγελματικών Ευκαιριών των ΗΠΑ.

Όχι μόνο είναι οι γυναίκες μια μικρή μειοψηφία εντός των καθιερωμένων εταιρειών, αλλά και εξασφαλίζουν χρηματοδότηση σπανιότερα σε σχέση με τους άνδρες. Το 2017, μόνο το 2,2% της χρηματοδότησης venture capital κατέληξε σε επιχειρήσεις ιδρυμένες αποκλειστικά από γυναίκες, σύμφωνα με δεδομένα από τη Pitchbook.

Η Constellation συνειδητοποίησε ότι αυτή η ανισότητα είναι κρίσιμη επειδή οι γυναίκες ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της καταναλωτικής δαπάνης στις ΗΠΑ και είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων. Ο Newlands τόνισε, πάντως, ότι θα είναι μια πρόκληση ο εντοπισμός γυναικών που ηγούνται μικρών ζυθοποιείων.