Η δημιουργός των Ray-Ban έκανε μια απ’ τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συγχωνεύσεις

Η δημιουργός των Ray-Ban έκανε μια απ’ τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συγχωνεύσεις

Luxottica και Essilor συγχωνεύονται για 46 δισ. ευρώ.

Η ιταλική εταιρεία Luxottica, η οποία κατασκευάζει τα γνωστά γυαλιά Ray-Ban και Oakley, και η Essilor, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στον κόσμο των οφθαλμικών φακών, «έδωσαν τα χέρια» και συμφώνησαν τη συγχώνευση τους για 46 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο τη δημιουργία μιας παγκόσμιας υπερδύναμης στον κλάδο γυαλιών με ετήσια έσοδα άνω των 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Επιτέλους, δύο προϊόντα τα οποία είναι συμπληρωματικά – δηλαδή οι σκελετοί και φακοί – θα σχεδιάζονται, θα κατασκευάζονται και θα διανέμονται κάτω από την ίδια στέγη», είπε ο 81χρονος ιδρυτής της Luxottica, Leonardo Del Vecchio, σε δήλωση του.

Να σημειωθεί ότι οι μετοχές των δύο εταιρειών αυξήθηκαν κατά 14% το πρωί, οπότε και ανακοινώθηκε η συγχώνευσή τους.

Με τη συγχώνευση, οι εταιρείες θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από την ισχυρή ζήτηση σε μια αγορά αξίας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αναμένεται να επιτύχουν συνεχή ανάπτυξη, λόγω της γήρανσης του παγκόσμιου πληθυσμού και την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη φροντίδα των ματιών στην Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Ο Del Vecchio, ο οποίος «επέστρεψε» στο τιμόνι της Luxottica πριν από δύο χρόνια από ένα διάλειμμα, θα πάρει τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και Εκτελεστικού Πρόεδρου μετά τη συγχώνευση. Θα λάβει επίσης περίπου το 31%-38% των μετοχών, καθιστώντας τον τον μεγαλύτερο μέτοχος.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Essilor, Hubert Sagnieres, από την άλλη θα έχει τη θέση του εκτελεστικού αντιπρόεδρου και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλου, με τις ίδιες αρμοδιότητες με τον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο.