Οι εταιρείες – «πρωταθλήτριες» στις ζημιές

Οι εταιρείες – «πρωταθλήτριες» στις ζημιές

Οι 9 εταιρείες της λίστας Fortune 500 που παρουσίασαν ζημιές άνω του ενός δισ. δολαρίων το 2014.

του Κρις Μάθιους

Το να κερδίσεις μια θέση στη λίστα Fortune 500 σημαίνει ότι η εταιρεία σου είναι μεγάλη. Κάθε εταιρεία στη φετινή λίστα είχε τζίρο τουλάχιστον 5,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι.

Αλλά το να είναι μια εταιρεία τεράστια δεν σημαίνει ότι είναι πάντοτε και κερδοφόρα. Εννιά εταιρείες της φετινής λίστας είχαν ζημιές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2014, παρόλο που είχαν εξαιρετικά μεγάλους τζίρους. Κάποιες από τις εταιρείες δεν συνιστούν έκπληξη: υπάρχουν πολλές εταιρείες ενέργειας μεταξύ των μεγάλων χαμένων της λίστας Fortune 500, αντανακλώντας την τεράστια πτώση στις τιμές του πετρελαίου που έλαβε χώρα κατά το δεύτερο μισό του προηγούμενου έτους. Άλλες περιπτώσεις μπορούν να ερμηνευθούν καλύτερα ως αποτέλεσμα κακών επιχειρηματικών αποφάσεων, όπως η προσπάθεια εισόδου της Target στον Καναδά που οδήγησε σε ζημιές δισεκατομμυρίων.

Να, λοιπόν, ποιοι είναι οι εννιά μεγαλύτεροι χαμένοι για το 2014:

Energy Future Holdings

Θέση στη λίστα Fortune 500: 446
Ζημιές για το 2014: 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια

Με έδρα το Τέξας, η Energy Future Holdings – αντικείμενο της μεγαλύτερης μοχλευμένης εξαγοράς στην ιστορία – συνάντησε μεγάλες φουρτούνες σαν αποτέλεσμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης και μιας επανάστασης στην παραγωγή ενέργειας στις ΗΠΑ που έστειλε τις τιμές στον …γκρεμό. Η εταιρεία έκανε αίτηση πτώχευσης το 2014, μη μπορώντας να αντέξει το βάρος χρεών ύψους άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κι αυτό οδήγησε τους επενδυτές που την είχαν υποστηρίξει αρχικά (KKR, TPG και Goldman Sachs) να διαγράψουν λογιστικά τα 8 δισεκατομμύρια που είχαν επενδύσει σ’ αυτήν το 2007.

Apache

Θέση στη λίστα Fortune 500: 218
Ζημιές για το 2014: 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Apache μείωσε τον αριθμό των γεωτρήσεών της κατά 70% το 2014, αντιδρώντας έτσι στην ελεύθερη πτώση των τιμών του πετρελαίου κατά το δεύτερο μισό του προηγούμενου έτος. Η εταιρεία είχε ζημιές κι από τη μείωση της λογιστικής αξίας των στοιχείων ενεργητικού της, ως αντανάκλαση των χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η φυγή από περιοχές όπως η Αίγυπτος και ο Κόλπος του Μεξικού είναι μονόδρομος ώστε η Apache να εστιάσει περισσότερο στις δραστηριότητές της στη Βόρεια Αμερική.

Caesars Entertainment

Θέση στη λίστα Fortune 500: 328
Ζημιές για το 2014: 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Όπως και η Energy Future Holdings, έτσι και η Caesars Entertainment αποτέλεσε στόχο μιας από τις μεγαλύτερες μοχλευμένες εξαγορές στην ιστορία, μερικούς μήνες μόλις πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η κίνηση αυτή δημιούργησε προβλήματα στον ισολογισμό του γίγαντα του τζόγου σε μια εποχή όπου χρειαζόταν χρηματοοικονομική ελαστικότητα. Από τότε, η εταιρεία έχει δώσει μάχη για να παρουσιάσει κέρδη ενώ το χρέος ολοένα και συσσωρεύεται. Τον Ιανουάριο, υποβλήθηκε αίτηση για πτώχευση του μεγαλύτερου σκέλους της – της Caesars Entertainment Operating Co. – και ύστερα ξέσπασε μάχη ανάμεσα στους πολλούς πιστωτές της εταιρείας ως προς τον έλεγχο των πολλών και ακριβών ακινήτων της.

Anadarko Petroleum

Θέση στη λίστα Fortune 500: 162
Ζημιές για το 2014: 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Anadarko δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο τις υπό κατάρρευση τιμές του πετρελαίου το 2014. Πέρυσι, η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει 5,15 δισεκατομμύρια δολάρια στην Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας στα πλαίσια συμβιβασμού ύστερα από αγωγή που κατατέθηκε εναντίον της Tronox, θυγατρικής της Anadarko. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο που επιβλήθηκε ποτέ από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε σχέση με περιβαλλοντικές παραβιάσεις, και συνέβαλλε φυσικά στην προβληματική απόδοση της εταιρείας για το 2014.

Sears Holdings

Θέση στη λίστα Fortune 500: 99
Ζημιές για το 2014: 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια

Πέρυσι ήταν μια κακή χρονιά για όλες τις αλυσίδες λιανικής πώλησης στις ΗΠΑ, που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον άσχημο καιρό, τα στάσιμα εισοδήματα του κόσμου και την αυξανόμενη δημοφιλία των διαδικτυακών αγορών. Όμως, η Sears Holdings, που ελέγχει τα καταστήματα Sears και K-Mart συνάντησε περισσότερες δυσκολίες απ’ ό,τι οι ανταγωνιστές της. Η εταιρεία ανακοίνωσε ζημιές για 11ο συνεχόμενο τρίμηνο τον Φεβρουάριο του 2015.

Target

Θέση στη λίστα Fortune: 36
Ζημιές για το 2014: 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Target είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία εκπτωτικής λιανικής πώλησης μετά τη Walmart, που βρίσκεται στην κορυφή της φετινής λίστας Fortune 500. Δυστυχώς για την Target, η εταιρεία ακολουθεί τα βήματα του αντιπάλου της και ως προς την επιβράδυνση της απόδοσής της τα τελευταία χρόνια. Το 2014 ήταν ένα εξαιρετικά δύσκολο έτος για την εταιρεία, καθώς εγκατέλειψε τις ζημιογόνες δραστηριότητές της στον Καναδά, οι οποίες της στοίχησαν 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Freeport-McMoRan

Θέση στη λίστα Fortune: 137
Ζημιές για το 2014: 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Η Freeport-McMoran, ο γίγαντας της εξορυκτικής βιομηχανίας και των εμπορευμάτων, κλήθηκε να αντιμετωπίσει καταρχήν το τέλος αυτού που οι αναλυτές ονομάζουν «τον υπερ-κύκλο των εμπορευμάτων», δηλαδή τον τριπλασιασμό των τιμών των εμπορευμάτων που έλαβε χώρα μεταξύ του 2000 και του 2011. Επίσης, η εταιρεία έκανε ένα μεγάλο βήμα στο χώρο του φυσικού αερίου με την εξαγορά της εταιρείας Plains Exploration & Production Company. Η πτώση στις τιμές του χαλκού και του πετρελαίου οδήγησαν την εταιρεία σε μεγάλες ζημιές κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

KBR

Θέση στη λίστα Fortune: 424
Ζημιές για το 2014: 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια

Η πρώην θυγατρική της Halliburton Co. είδε μια από τις μεγαλύτερες πηγές κερδών της – τον πόλεμο στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν – να κοπάζει τα τελευταία χρόνια, κι αυτό ώθησε την εταιρεία να εκπονήσει μια στρατηγική αναθεώρηση. Τον Δεκέμβριο, η KBR ανακοίνωσε μια κρίσιμη αναδιάρθρωση που θα μπορούσε να κοστίσει στην εταιρεία πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Genworth Financial

Θέση στη λίστα Fortune: 424
Ζημιές για το 2014: 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια

H Genworth Financial χτυπήθηκε – περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ασφαλιστική εταιρεία – από τις απρόβλεπτες συνέπειες μιας Αμερικής όπου οι μεγαλύτερης ηλικίας πολίτες ζουν περισσότερο απ’ ό,τι προηγούμενες γενιές. Η εταιρεία αυτονομήθηκε από τη General Electric το 2004, αλλά έχει ακόμα υπό την ιδιοκτησία της πολλά συμβόλαια ασφάλισης που υπογράφτηκαν πριν τη συμφωνία.