Η «Ευρωπαϊκή Συμμαχία» του Γιάνη Βαρουφάκη

Η «Ευρωπαϊκή Συμμαχία» του Γιάνη Βαρουφάκη

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώην υπουργού οικονομικών στο Spiegel, ετοιμάζεται μια νέα υπερκομματική ευρωπαϊκή κίνηση.

Μια ευρωπαϊκή κίνηση πολιτών ετοιμάζει ο Γιάνης Βαρουφάκης, όπως δήλωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Dpiegel.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο ίδρυσης μιας «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας» που δεν θα έχει κομματικές διαστάσεις.

Όπως εξηγεί στη συνέντευξη του στο περιοδικό Der Spiegel δεν πρόκειται για κόμμα, αλλά για μια υπερκομματική κίνηση πολιτών, μια δεξαμενή όλων όσων σκέπτονται πραγματικά ευρωπαϊκά και θέλουν να αναζωογονηθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη.

Η πρόσκληση που απευθύνει ισχύει ακόμα και για πολιτικούς του συντηρητικού χώρου, ακόμα και για τους Xριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ, μεταδίδει η Deutsche Welle.

Αφορμή για την ενδεχόμενη ίδρυση Ευρωπαϊκής Συμμαχίας είναι, όπως υποστηρίζει ο πρώην υπ. Οικονομικών, η ανησυχία να μην πέσει η Ευρώπη στα χέρια αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, όπως η πρόεδρος του «Πατριωτικού Μετώπου» στη Γαλλία Μαρίν Λεπέν.

Ο κ. Βαρουφάκης προτίθεται να συναντηθεί μάλιστα και με το κορυφαίο στέλεχος της γερμανικής Αριστεράς και πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Όσκαρ Λαφοντέν, με τον οποίο όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, έχουν να πουν πολλά. Ωστόσο δεν προσδιόρισε αν επιθυμεί μια από κοινού ίδρυση της «Ευρωπαϊκής Συμμαχίας» με τον Όσκαρ Λαφοντέν.