Οι Ευρωπαίοι του ίντερνετ στρέφονται κατά Apple και Google

Οι Ευρωπαίοι του ίντερνετ στρέφονται κατά Apple και Google
epa05699048 A view of applications of music streaming services (top L-R) Google Music, SoundCloud, Deezer, Juke! and (bottom L-R) SoundHound and Apple Music on an Apple iPad in Riedstadt, Germany, 04 January 2017 (issued 05 January 2017). According to reports, internet giant Google aims a takeover of German-based music streaming service Soundcloud for a reported 500 million US dollar. EPA/ALEX EHLERS ILLUSTRATION Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ανταγωνισμός της αγοράς σφίγγει ακόμη περισσότερο τον κλοιό και οι διοικήσεις ευρωπαϊκών εταιρειών ζητούν ενισχύσεις από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

της Μπαρμπ Ντάροου

Διευθυντικά στελέχη από μια σειρά ευρωπαϊκών εταιρειών διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης και της Spotify, έχουν εκφράσει παράπονα στις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές σχετικά με τις πρακτικές των μεγάλων Αμερικανών ανταγωνιστών τους.

Αυτό τουλάχιστον ανέφεραν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Αν και η επιστολή προς τις ευρωπαϊκές αρχές δεν περιείχε ονόματα, φημολογείται ότι οι εταιρείες που τη συνέγραψαν είχαν την Apple και τη Google κατά νου.

Το ζήτημα, που εκκρεμεί εδώ και καιρό, είναι το εξής: η Google και η Apple προσφέρουν λειτουργικά συστήματα που «τρέχουν» στην τεράστια πλειοψηφία κινητών συσκευών, και την ίδια στιγμή προσφέρουν και τις δικές τους υπηρεσίες διαδικτυακού streaming μουσικής, οι οποίες ανταγωνίζονται τις αντίστοιχες της Spotify και άλλων εταιρειών.

Το Business Insider, στη συνέχεια, δημοσιοποίησε την επιστολή, την οποία υπογράφουν οι συνιδρυτές της Spotify, Ντάνιελ Εκ και Μάρτιν Λόρτεντσον, μεταξύ άλλων. Παραλήπτης της επιστολής είναι ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Η ουσία του ζητήματος, σύμφωνα με τις εταιρείες που υπογράφουν την επιστολή, έγκειται στο ότι οι δύο γίγαντες παραγωγής λογισμικού ευνοούν τις δικές τους υπηρεσίες streaming έναντι εκείνων των ανταγωνιστών τους. Αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς της επιστολής, πλήττει τον ανταγωνισμό και την επιλογή των καταναλωτών.

Ιδού ένα ενδεικτικό απόσπασμα από την επιστολή: «Ένας κρίσιμος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι ο ρόλος των πλατφόρμων ως πύλες για τους καταναλωτές. Οι πλατφόρμες λειτουργούν ανταγωνιστικά προς άλλες υπηρεσίες στις τελικές αγορές και την ικανότητά τους να μετατραπούν σε φύλακες αυτών των πυλών».

Στους υπογράφοντες την επιστολή συγκαταλέγονται και οι Χανς-Χόλγκερ Άλμπρεχτ, CEO της Deezer, Όλιβερ Σάμγουερ, CEO της Rocket Internet, και Ραλφ Ντόμερμουθ, CEO της United Internet.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Spotify είχε παραπονεθεί ότι η Apple μπλόκαρε την έγκριση των τελευταίων εφαρμογών για iPhone και iPad απλώς και μόνο για να πλήξει την Spotify. Η Apple αρνήθηκε τον συγκεκριμένο ισχυρισμό.