Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει πολύ δυσκολότερες τις κινεζικές επενδύσεις

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει πολύ δυσκολότερες τις κινεζικές επενδύσεις
FILE PHOTO: Flags of European Union and China are pictured during the China-EU summit at the Great Hall of the People in Beijing, China, July 12, 2016. REUTERS/Jason Lee Photo: REUTERS

Ως το τέλος του έτους αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το σχέδιο. Ποιοι αντιδρούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιθανόν να ολοκληρώσει ένα εκτεταμένο σχέδιο πριν τα τέλη του έτους για να συντονίσει τους ελέγχους αναφορικά τις ξένες επενδύσεις, κυρίως από την Κίνα, δήλωσε σήμερα η Επίτροπος της ΕΕ για το εμπόριο, παρά τις επιφυλάξεις από την Ιταλία.

Βάσει του σχεδίου, που αναπτύσσεται ύστερα από μια σειρά κινεζικές επενδύσεις, η Κομισιόν θα εξετάζει τις ξένες επενδύσεις σε κρίσιμους κλάδους για να προστατεύσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ευρώπης σε κάποιους τομείς της τεχνολογίας.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ δήλωσε ότι οι συνομιλίες προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός που οι χώρες της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσαν να αποδεχθούν, υπήρξαν πολύ εποικοδομητικές, ενώ απομένουν λίγα μόνο εκκρεμή ζητήματα.

«Δεν έχουν κολλήσει, κινούνται. Υπάρχει καλή πιθανότητα να ολοκληρωθεί αυτό έως τα τέλη του έτους», δήλωσε η Μάλμστρομ πριν από συνεδρίαση με τους υπουργούς Εμπορίου.

Η αντισυστημική κυβέρνηση της Ιταλίας επιδιώκει στενότερες επενδυτικές σχέσεις με την Κίνα και προσέχει να μην προσβάλει το Πεκίνο, αν και η Μάλμστρομ αρνήθηκε ότι η πρόταση της ΕΕ είναι «κατά της Κίνας». «Είμαστε σε συνεχή επαφή με την (ιταλική) κυβέρνηση για να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε τις ανησυχίες. Δεν είναι κατά της πρότασης, έχουν κάποιες ανησυχίες. Ελπίζω ότι μπορούμε να έχουμε μια συμφωνία με τη συμμετοχή της Ιταλίας».

Οι βουλευτές πιέζουν για μια μεγαλύτερη λίστα κρίσιμων κλάδων, όπως των μέσων ενημέρωσης και της νανοτεχνολογίας, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έρευνες. Η Βρετανία και η Ρουμανία είχαν επιφυλάξεις, αλλά αυτή την εβδομάδα προέκυψαν νέες αμφιβολίες λόγω της στάσης της Ιταλίας.

Σε συνεδρίαση σε τεχνικό επίπεδο την Τρίτη, η Ιταλία εξέπληξε άλλες χώρες επιμένοντας το τελικό κείμενο της νομοθεσίας να μην παρεκκλίνει από μια πιο μινιμαλιστική αρχική πρόταση, δήλωσαν στο Reuters δύο αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομίας Μαργκαρέτε Σράμπεκ, της οποίας η χώρα ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, δήλωσε ότι ελπίζει και εκείνη να υπάρξει μια συμφωνία έως τα τέλη του έτους. «Συνεχίζονται οι συνομιλίες με τους Ιταλούς. Αυτό που έχουμε είναι μια πολύ καλή λύση και είμαι πεπεισμένη ότι θα εγκριθεί», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος της Ιταλίας Μικέλε Γκεράτσι είπε ότι η Ιταλία στηρίζει την αρχή ενός μηχανισμού ελέγχου. Ωστόσο, δήλωσε ότι η σημερινή πρόταση, βάσει της οποίας οι χώρες καλούνται να μοιράζονται πληροφορίες με την Κομισιόν, παραβιάζουν τα δικαιώματα των χωρών να αποφασίζουν εάν θέλουν να παρεμποδίσουν μια επένδυση ή όχι. Η Ιταλία θέλει η ανταλλαγή πληροφοριών να είναι εθελοντική και να είναι σαφές ότι η Κομισιόν μπορεί μόνο να καταθέσει προτάσεις όχι να λάβει αποφάσεις. Η Μάλμστρομ δήλωσε ότι είναι ξεκάθαρο πως η τελική απόφαση στην όποια επένδυση εναπόκειται στα κράτη-μέλη.

Η Σράμπεκ δήλωσε ότι οι θέσεις των κρατών-μελών της ΕΕ και του ευρωκοινοβουλίου δεν απέχουν τόσο πολύ και ότι στόχος είναι η επίτευξη μιας συμφωνίας σε συνομιλίες στις 28 Νοεμβρίου.