Η Ευρώπη «σπρώχνει» τεράστια ποσά σε νέα ψηφιακά νομίσματα

Η Ευρώπη «σπρώχνει» τεράστια ποσά σε νέα ψηφιακά νομίσματα
epa06170778 Visitors attend a webinar by Russian businessman, Orthodox activist and founder the Crypto exchange CryptoSterlingClub Alisa, German Sterligov at the main office of CryptoSterlingClub Alisa in Moscow, Russia, 29 August 2017. According to media reports, Russian Finance Ministry stated that cryptocurrencies like bitcoin are a high risky 'financial pyramid' and trading should be limited to only 'qualified investors'. The CryptoSterlingClub Alisa was opened on 24 August 2017. EPA/MAXIM SHIPENKOV

Πρόκειται για μια μεγάλη επιχειρηματική ευκαιρία ή μια τεράστια φούσκα έτοιμη να εκραγεί;

Σχεδόν τα μισά χρήματα που δόθηκαν σε κρυπτονομίσματα τα τελευταία χρόνια συγκεντρώθηκαν στην Ευρώπη, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.

Η έρευνα, που εκπονήθηκε από την Atomico – μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες venture capital στην Ευρώπη -, κατέδειξε ότι οντότητες με έδρα στην Ευρώπη συγκέντρωσαν 1,76 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω αρχικών προσφορών νομισμάτων (initial coin offerings – ICOs).

Το ποσό αυτό, που αντιπροσωπεύει το 46% των χρημάτων που δόθηκαν παγκοσμίως, αφορά την περίοδο από το 2014 μέχρι σήμερα.

Οι αρχικές δημόσιες προσφορές νομισμάτων έχουν αναδειχθεί σε …Γη της Επαγγελίας για επιχειρηματίες ψηφιακών νομισμάτων. Οι ICOs προσφέρουν το «καύσιμο» που τροφοδοτεί την απότομη άνοδο στην αξία των κρυπτονομισμάτων φέτος.

Αυτή η άνοδος έχει οδηγήσει πολλούς να ανησυχούν για την πιθανή δημιουργία μιας φούσκας έτοιμης να εκραγεί, με την αξία του bitcoin να έχει αυξηθεί κατά 1.000% από την αρχή του 2017 μέχρι τώρα.

Η έρευνα της Atomico βασίστηκε σε δεδομένα που συγκέντρωσε η εταιρεία TokenData, με έδρα την Καλιφόρνια.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Ricky Tan, το 90% των αρχικών προσφορών νομισμάτων από το 2014 μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί φέτος.

Η Ελβετία προσέλκυσε σχεδόν τα μισά από τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που δόθηκαν σε ICOs – 828 εκατομμύρια δολάρια, ή 47% του συνόλου των ευρωπαϊκών κεφαλαίων. Οι περισσότερες συναλλαγές έλαβαν χώρα μέσω εταιρειών με έδρα το Τσουγκ, μιας περιφέρειας με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές όπου δραστηριοποιούνται και πολλοί κορυφαίοι traders βασικών προϊόντων.

Αντιθέτως, η Βόρεια Αμερική συγκέντρωσε 1,08 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια για αρχικές προσφορές νομισμάτων – ποσό που αντιστοιχεί στο 28% μιας παγκόσμιας αγοράς η οποία αγγίζει τα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η έκθεση προβλέπει ότι οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρηματικών συμμετοχών θα αρχίσουν να συμμετέχουν σε αρχικές προσφορές νομισμάτων του χρόνου. Με άλλα λόγια, αναμένεται να υποχωρήσει η παραδοσιακή αντίστασή τους σε κάτι που οι ίδιες αντιλαμβάνονταν σαν έναν μη εποπτευόμενο ανταγωνισμό.

Ήδη, κορυφαίες εταιρείες venture capital στις ΗΠΑ, όπως η Andreesen Horowitz και η Union Square Ventures, έχουν επενδύσει ενεργά σε αρχικές προσφορές νομισμάτων, μαζί με κάποια νεότερα ευρωπαϊκά funds όπως η Blueyard Capital με έδρα το Βερολίνο.

«Όμως, ακόμα δεν έχουν συμμετάσχει τα πιο καθιερωμένα funds της ευρωπαϊκής ηπείρου» επισημαίνει η έκθεση της Atomico. «Αυτό θα αλλάξει μέσα στο 2018».

Οι αρχικές προσφορές νομισμάτων λειτουργούν ως εναλλακτικές προς τα παραδοσιακά, εποπτευόμενα μέσα συγκέντρωσης κεφαλαίων μέσω χρηματιστηρίου ή ιδιωτικών επενδύσεων.