Η Ευρώπη ζητά «διατροφή» 49 δισ. λίρες από τη Βρετανία για το Brexit

Η Ευρώπη ζητά «διατροφή» 49 δισ. λίρες από τη Βρετανία για το Brexit
epa05752020 The Union Jack flies near parliament and Big Ben in London, Britain, 26 January 2017. The British Government has published its bill seeking parliament's approval to formally trigger Article 50 and begin the process of the UK leaving the European Union (EU). EPA/ANDY RAIN Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το αίτημα της ΕΕ για το «διαζύγιο» με το Λονδίνο δεν ακούστηκε τόσο καλά στα αυτιά της Τερέζα Μέι.

Ο επικεφαλής της ΕΕ για τη διαπραγμάτευση του Brexit με το Λονδίνο, Μισέλ Μπαρνιέ, θα ζητήσει από την κυβέρνηση της χώρας να πληρώσει 49 δισ. λίρες ως μέρος του «διαζυγίου» της με την Ένωση.

Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό δίκτυο Sky News, συμπληρώνοντας ότι το αίτημα προήλθε έπειτα από συνεννόηση του Μπαρνιέ με τους εκπροσώπους των κρατών-μελών της ΕΕ.

Μάλιστα, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι Γερμανία και Γαλλία επιδίωξαν το ποσό αυτό να είναι ακόμη μεγαλύτερο, φτάνοντας τις 59 λίρες.

Επιπλέον το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει πως ο Μπαρνιέ θα διαμηνύσει στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι η Βρετανία δεν θα πρέπει να αναμείνει κανενός είδους διαπραγμάτευση σχετικά με τις εμπορικές σχέσεις της χώρας με την ΕΕ, εάν πρώτα δεν διευθετηθούν όλες οι λεπτομέρειες του διαζυγίου – μαζί με αυτές και η πληρωμή δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προκάλεσε τεράστια έκπληξη, καθώς αποτελούσε αίτημα πολλών κρατών-μελών της ΕΕ από το δημοψήφισμα του καλοκαιριού του 2016 και μετά. Παρόλα αυτά, η Μέι και οι σύμμαχοί της ήλπιζαν ότι η εμπορική διαπραγμάτευση και το ίδιο το «διαζύγιο» θα αποτελούσαν δύο παράλληλες συζητήσεις, και όχι μια ενιαία.

Τον Δεκέμβριο ο Μπαρνιέ είχε αναφερθεί στο ζήτημα της πληρωμής ενός ποσού προς την ΕΕ, χαρακτηρίζοντάς το «εκκρεμείς υποχρεώσεις»