Το Facebook «ρίχνει» 14 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων

Το Facebook «ρίχνει» 14 εκατ. δολάρια για την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων

Σε συνεργασία με εννέα ακόμη οργανισμούς, ο τεχνολογικός γίγαντας, χρηματοδοτεί την υλοποίηση πρότζεκτ για την προώθηση αξιόπιστων ειδήσεων.

 

Το Facebook ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση ενός νέου πρότζεκτ αξίας 14 εκατ. δολ., που θα ονομάζεται News Integrity Initiative, σε συνεργασία με τον Craig Newmark, ιδρυτή του Craigslist, με στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στα ΜΜΕ και το κοινό.

Εννέα οργανισμοί, μεταξύ των οποίων η Mozillaτο  Ford Foundation, το Democracy Fund, η εταιρεία πληροφορικής App Nexus και η νεοφυής εταιρεία Betaworks, θα συμβάλουν οικονομικά στην υλοποίηση του συγκεκριμένου πρότζεκτ, που έχει βασικό στόχο την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

Το εν λόγω εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί από τη Σχολή Δημοσιογραφίας του City University της Νέας Υόρκης, ενώ συμβουλευτικό ρόλο θα έχουν είκοσι οργανισμοί και ιδιώτες, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε προτάσεις για την εκπόνηση του News Integrity Initiative. Πρωτοβουλίες θα αναλάβουν, μεταξύ άλλων, ο ιδρυτής της διαδικτυακής εγκυκλοπαιδικής πλατφόρμας Wikipedia, Τζίμι Γουέιλς, η σχολή δημοσιογραφίας του εκπαιδευτικού ιδρύματος Sciences Po Paris στη Γαλλία αλλά και ο εκπαιδευτικός, επιστημονικός και πολιτιστικός οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών, η UNESCO.

Σημειώνεται ότι το φαινόμενο της διάδοσης ψευδών ειδήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε βρεθεί στο επίκεντρο των προεδρικών αμερικανικών εκλογών το 2016. Επίσης, πολλές εταιρείες όπως η Facebook προσπαθούν να βρουν τρόπους για να καταπολεμήσουν το φαινόμενο διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Ο Newmark δήλωσε ότι πιστεύει πως ο αξιόπιστος Τύπος «είναι το ανοσοποιητικό σύστημα της δημοκρατίας», και ότι η εμπιστοσύνη είναι ότι πιο σημαντικό για την ελευθερία του Τύπου.

«Οι αναγνώστες θέλουν ειδήσεις που μπορούν να εμπιστεύονται και η εμπιστοσύνη λειτουργεί αμφίδρομα» δήλωσε στο Fortune o Newmark μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας και συμπλήρωσε ότι  «Πρέπει να βάλουμε κάποιες βάσεις ώστε η είδηση να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αλήθεια».

«Καθώς οι αναγνώστες των ειδήσεων πρέπει να είμαστε πιο έξυπνοι σχετικά με την είδηση διαβάζουμε. Το Clickbait δεν clickbait όταν αγνοείται. Επίσης, θα πρέπει να αγνοήσουμε trolls, που έρχονται μετά την παραπληροφόρηση» τόνισε.

Ωστόσο, όσον αφορά το  συγκεκριμένο σχέδιο δεν υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες. Ενα πράγμα είναι σίγουρο: η Facebook θα μπορεί να αξιολογεί την αξιοπιστία των διαφορετικών πηγών ενημέρωσης και να αφυπνίζει τους χρήστες της.