Το Facebook ξεκινάει πρόγραμμα επιμόρφωσης δημοσιογράφων

Το Facebook ξεκινάει πρόγραμμα επιμόρφωσης δημοσιογράφων

Τα μαθήματα θα προσφέρονται μέσω της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας Blueprint της Facebook.

της Μπαρμπ Ντάροου

Το Facebook συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Poynter, έναν εκπαιδευτικό οργανισμό μέσων ενημέρωσης, για να βοηθήσει δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν πιο αποτελεσματικά τις διάφορες υπηρεσίες του κοινωνικού δικτύου.

Το πρόγραμμα, που περιλαμβάνει τρία μαθήματα, είναι στα πλαίσια του Facebook Journalism Project, το οποίο ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο και στόχο έχει να οικοδομήσει ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ του γίγαντα της κοινωνικής δικτύωσης και της βιομηχανίας των ειδήσεων.

Σκοπός των μαθημάτων είναι να βοηθήσουν τους δημοσιογράφους να χρησιμοποιούν καλύτερα το Facebook και το Instagram για να διαμοιράζουν τη δουλειά τους, να έχουν πρόσβαση στο κοινό τους μέσω του Facebook Live, και να ενσωματώνουν βίντεο, κείμενο και άλλα στοιχεία στο Facebook 360.

Τα μαθήματα θα προσφέρονται μέσω της διαδικτυακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας Blueprint της Facebook. Οι δημοσιογράφοι που ολοκληρώνουν τα μαθήματα θα λαμβάνουν και σχετικό πιστοποιητικό επιτυχούς παρακολούθησης.

Ένας επιφυλακτικός παρατηρητής ίσως πει ότι η Facebook προσπαθεί να κάνει καλή εντύπωση στους ανθρώπους των μέσων ενημέρωσης, ύστερα από πολλούς μήνες επικρίσεων που δέχθηκε για τη συμβολή της στη διάδοση ψευδών ειδήσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ.

Η Facebook έχει κατηγορηθεί επίσης και για τον ρόλο της στον ελεύθερο και δωρεάν διαμοιρασμό περιεχομένου από τα mainstream μέσα ενημέρωσης. Η μετατόπιση από το μοντέλο της έντυπης διαφήμισης στο λιγότερο προσοδοφόρο μοντέλο της διαδικτυακής διαφήμισης έχει οδηγήσει σε απολύσεις σε εφημερίδες και περιοδικά.

Το γεγονός ότι η Facebook προσπαθεί να προσελκύσει δημοσιογράφους δείχνει ότι οι φιλοδοξίες της υπερβαίνουν αυτές μιας απλής ιστοσελίδας για το ανέβασμα φωτογραφιών από διακοπές. Τους τελευταίους μήνες, έχει παρουσιάσει μια ιστοσελίδα εύρεσης εργασίας καθώς και το Workplace, ένα λογισμικό chat και ανταλλαγής μηνυμάτων για περιβάλλον γραφείου, που ανταγωνίζεται το Slack και το Microsoft Office Teams.

Το LinkedIn, το γνωστό επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο που εξαγοράστηκε από τη Microsoft πέρυσι, προσφέρει εδώ και καιρό ειδική εκπαίδευση σε δημοσιογράφους που θέλουν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για την εύρεση πηγών ή επαφών.