Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ ωφελούν τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών τζετ και πλήττουν τη μεσαία τάξη

Οι φοροαπαλλαγές του Τραμπ ωφελούν τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών τζετ και πλήττουν τη μεσαία τάξη

Πολλοί μιλούν για μια άμεση ανακατανομή πλούτου από τον μέσο Αμερικάνο προς τους πολύ πλούσιους.

 

του Chuck Collins και Josh Hoxie

Είναι δύσκολο να σκεφτείς κάτι πιο ακραία πανάκριβο και πολυτελές από ένα ιδιωτικό τζετ. Και είναι εξίσου δύσκολο να φανταστείς κάποια κοινωνική ομάδα πιο προνομιούχα από εκείνους που είναι αρκετά πλούσιοι για να ταξιδεύουν μ’ ένα ιδιωτικό αεροπλάνο.

Κι όμως, αυτή η …κλειστή λέσχη των ζάπλουτων που πετάνε με το δικό τους τζετ κατάφερε να προωθήσει μια τεράστια φοροαπαλλαγή προς όφελός τους, εις βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας.

Και τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα τώρα που η Γερουσία ενέκρινε το φορολογικό νομοσχέδιο του Tραμπ.

Προκαλεί, προφανώς, έκπληξη πώς γίνεται όλοι εμείς που χρησιμοποιούμε τα κανονικά μέσα μεταφοράς να καλούμαστε να επιδοτήσουμε το ιδιωτικό τζετ σετ. Όσο παράλογο κι αν ακούγεται, όμως, είναι αλήθεια. Τα ιδιωτικά αεροπλάνα επωφελούνται από φοροαπαλλαγές άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε ετήσια βάση, ενώ την ίδια στιγμή χρησιμοποιούν 10 φορές περισσότερους πόρους ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας απ’ ό,τι πληρώνουν.

Η νέα μας έκθεση για το Institute for Policy Studies εξετάζει πώς το λόμπι των ιδιωτικών αεροσκαφών διατηρεί αυτά τα ασύλληπτα φορολογικά προνόμια υπέρ των ζάπλουτων μελών της κοινωνίας μας.

Για παράδειγμα, ένας επιβάτης μιας τακτικής πτήσης επιβατικών αερογραμμών από το Νάσβιλ στη Φιλαδέλφεια πληρώνει 40 φορές περισσότερους φόρους σε σχέση με έναν επιβάτη ιδιωτικού τζετ που καλύπτει ακριβώς την ίδια απόσταση.

Οι φοροαπαλλαγές του Trump περιλαμβάνουν πρόβλεψη διατήρησης και επέκτασης (!) αυτής της τρομακτικής επιδότησης εταιρειών leasing ιδιωτικών αεροσκαφών όπως η NetJets.

Αυτό είναι ενδεικτικό των προτεραιοτήτων που υπηρετεί η φορολογική «μεταρρύθμιση» του Trump και που εκφράζουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο και στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Center on Budget and Policy Priorities, οι οικογένειες της μεσαίας τάξης με ετήσιο εισόδημα 40.000 – 50.000 δολαρίων θα κληθούν να πληρώσουν συνολικά φόρο αυξημένο κατά 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αντίθετα, τα νοικοκυριά με εισόδημα άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ετησίως θα δουν τον φόρο που καταβάλλουν συνολικά να μειώνεται κατά 6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Για να το θέσουμε απλά, μιλάμε για μια άμεση ανακατανομή πλούτου από τον μέσο Αμερικάνο προς τους πολύ πλούσιους.

Το Tax Policy Center υπολογίζει ότι το 62% του συνολικού οφέλους από τις φοροαπαλλαγές του Trump θα καταλήξει στο εισοδηματικά ανώτατο 1% των νοικοκυριών.

Όχι, δεν πρόκειται απλώς για κακά οικονομικά· πρόκειται για ηθική κατάπτωση.

* Οι Chuck Collins και Josh Hoxie είναι ειδικοί επί ζητημάτων ανισότητας στο Institute for Policy Studies. Οι δυο τους συνέγραψαν την έκθεση