Η φορολογική αφαίμαξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Η φορολογική αφαίμαξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Το 58% των κερδών καταλήγει σε φόρους την τελευταία τριετία.

Σε φόρους έχει αναλωθεί το 58% των κερδών των επιχειρήσεων την τελευταία τριετία σύμφωνα με την ανάλυση της Grant Thorton για την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η έρευνα, όπως αναφέρει η «Καθημερινή», καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το 56% των εταιριών πληρώνει φόρους, αλλά η υψηλή φορολόγηση πλήττει το πιο δυναμικό κομμάτι της επιχειρηματικότητας, αφού ένα ποσοστό μόλις 10% των εταιριών καταβάλλει το 84% των συνολικών φόρων.

Τα παραπάνω είναι μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων μελέτης της Grant Thornton για τις ελληνικές επιχειρήσεις, η οποία παρουσιάστηκε στην εκδήλωση για τα βραβεία ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας “Growth Awards” που συνδιοργανώνουν η Eurobank και η Grant Thornton.

Από την εξέταση των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων (σ.σ. η μελέτη έχει γίνει σε δείγμα 8.000 επιχειρήσεων από 92 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, τα τελευταία 7 έτη), διαπιστώνονται σημάδια ανάκαμψης όπως αποδεικνύεται από την αύξηση των πωλήσεων κατά 2% και την αύξηση των κερδών προ φόρων κατά 63%.

Όμως συνεχίζουν να υπάρχουν συνθήκες στασιμότητας όπως αποδεικνύει η χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα και η μείωση του δανεισμού κατά περίπου 3%. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η συνολική περιουσία των εταιρειών αυξήθηκε μόνο κατά 1,3% το τελευταίο έτος.

Στη χαμηλή επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων, συμβάλει η υψηλή φορολογική επιβάρυνση. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

• το 58% των κερδών της τελευταίας 3ετίας έχει αναλωθεί σε φόρους.

• Mόνο το 10% των εταιρειών επιβαρύνονται με το 84% των φόρων,

• 1 στις 2 επιχειρήσεις παρουσιάζουν ουσιαστική επιβάρυνση από φόρους.

Η έρευνα παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία για την δραστηριότητα των επιχειρήσεων για το 2016. Πέντε στις δέκα εταιρίες του δείγματος αύξησαν τις πωλήσεις τους, ενώ το 64% ήταν κερδοφόρες. Την ίδια στιγμή, μία στις δέκα από κέρδη το 2015 πέρασε σε ζημιές το 2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, υψηλό, περί το 50%, παραμένει το ποσοστό των επιχειρήσεων που χαρακτηρίζονται από χαμηλή ανάπτυξη και υψηλό δανεισμό. Στον αντίποδα, ένα 19% των επιχειρήσεων αποτελούν πρότυπο ανάπτυξης, καθώς χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα από ανάπτυξη και χαμηλό δανεισμό.

Τα επτά βασικά συμπεράσματα της μελέτης έχουν ως εξής:

1. Το 58% των κερδών της τελευταίας τριετίας έχουν αναλωθεί σε φόρους

2. Το 10% των εταιριών επιβαρύνονται με το 84% των συνολικών φόρων

3. Το 56% των εταιριών πληρώνουν φόρους

4. Στο 51% των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν οι πωλήσεις το 2016

5. Το 64% των επιχειρήσεων κατέγραψαν κέρδος το 2016

6. Το 11% των εταιριών πέρασαν από ζημιές το 2015 σε κερδοφορία το 2016

7. Το 10% των εταιριών πέρασαν από κέρδη το 2015 σε ζημιές το 2016

Η μελέτη διενεργήθηκε σε δείγμα 8.000 επιχειρήσεων από 92 κλάδους της ελληνικής οικονομίας, τα τελευταία 7 έτη.