Η φορολογική «νίκη» του Τραμπ έφερε ανοδικό ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Η φορολογική «νίκη» του Τραμπ έφερε ανοδικό ράλι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
GERMANY - JANUARY 07: Feature: the Dollar is inundatet with Euros / price gains of the Euro against the Dollar, Hand with a Dollar sign coming out of a pile of Euro notes. (Photo by Ulrich Baumgarten via Getty Images)

Η ενίσχυση του δολαρίου βοήθησε τους ευρωπαϊκούς δείκτες - Κερδισμένες οι μετοχές των τραπεζών και της αυτοκινητοβιομηχανίας. 

Ράλι κάνουν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την έγκριση από τη Γερουσία των ΗΠΑ ενός φορολογικού νομοσχεδίου που παρέχει σημαντική δημοσιονομική στήριξη και για το οποίο οι επενδυτές προέβλεπαν ότι θα δώσει νέα ορμή στην ανοδική πορεία των μετοχών. Η φορολογική μεταρρύθμιση στις ΗΠΑ έδωσε κάποια ανακούφιση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι βασικοί δείκτες των οποίων είχαν υποχωρήσει την Παρασκευή σε χαμηλά επίπεδα πολλών εβδομάδων.

Τα ισχυρά κέρδη του αμερικανικού δολαρίου βοήθησαν στην εκτίναξη του γερμανικού δείκτη DAX – ο οποίος είναι εκτεθειμένος στο αμερικανικό νόμισμα – κατά 1,3% από το χαμηλό επίπεδο δύο μηνών που βρισκόταν.

Η ενίσχυση του ευρώ επηρέασε αρνητικά τις προσδοκίες για τα κέρδη των μετοχών σε όλη την Ευρωζώνη αυτό το τρίμηνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 0,8%, ενώ ο δείκτης Stoxx 50 των μεγαλύτερων εταιρειών αυξανόταν 1%.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραφε κέρδη 1,1%, με τη μεγαλύτερη ώθηση να δίνουν οι μετοχές των HSBC, BNP Paribas και Santander, που σημείωναν άνοδο από 1% έως 1,7%. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, που έχουν επίσης μεγαλύτερη έκθεση στις ΗΠΑ, κινήθηκαν υψηλότερα, με τη μετοχή της Fiat Chrysler να αυξάνεται 3,2%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters