«Η φούσκα της Silicon Valley είναι έτοιμη να σκάσει»

«Η φούσκα της Silicon Valley είναι έτοιμη να σκάσει»

«Ένα σωρό τρελές επιχειρήσεις πρόκειται να εξαφανιστούν».

Ο Michael Moritz, ένας από τους πρώτους επενδυτές της Google και του Paypal και από τους πιο επιτυχημένους επενδυτές στη Silicon Valley, συμπαρατάσσεται με εκείνους που θεωρούν πως η «φούσκα» στις τεχνολογικές μετοχές είναι έτοιμη να σκάσει, προκαλώντας την εξαφάνιση «ενός σημαντικού αριθμού επιχειρήσεων», οι οποίες σήμερα μονοπωλούν το ενδιαφέρον με τις εντυπωσιακές τιμές που καταγράφουν. Πρόκειται για τους λεγόμενους «μονόκερους», δηλαδή για νεοσύστατες εταιρείες με σιωπηρές αποτιμήσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ έκαστη.

Μιλώντας στους Times του Λονδίνου, ο Michael Moritz, νυν πρόεδρος της Sequoia Capital επεσήμανε: «Υπάρχουν ένα σωρό τρελές μικρές εταιρείες οι οποίες πρόκειται να εξαφανιστούν. Υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ‘’μονόκερων’’ που πρόκειται να εξαφανιστεί». Ωστόσο, ο Michael Moritz αναγνώρισε πως ένας αξιοσημείωτος αριθμός «μονόκερων» πρόκειται να ανθίσει και πως η αγορά σήμερα είναι πολύ πιο ώριμη από ό,τι ήταν την τελευταία φορά που οι αποτιμήσεις είχαν φτάσει σε αυτό το σημείο.

«Τότε είχαμε εταιρείες με fly-by-night επιχειρηματικά μοντέλα ή fly-by-night αξιώσεις. Υπάρχουν και σήμερα μερικές τέτοιες εταιρείες μερικοί, αλλά αν κοιτάξεις κάτω από την επιφάνεια, οι περισσότερες εταιρείες είναι ασφαλείς και έχουν βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα». «Όμως», προσέθεσε, «τα χρήματα που έχουν πέσει στη Silicon Valley θα μπορούσαν να τεθούν σε καλύτερη χρήση στην Κίνα, η οποία αποτελεί το πιο ζωντανό σκηνικό για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις στον κόσμο».