Η Γαλλία μηνύει για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το Facebook

Η Γαλλία μηνύει για εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ το Facebook
The "Facebook"-logo is pictured on the sidelines of a press preview of the so-called "Facebook Innovation Hub" in Berlin on February 24, 2016. / AFP / TOBIAS SCHWARZ (Photo credit should read TOBIAS SCHWARZ/AFP/Getty Images) Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι γαλλικές αρχές προστασίας δεδομένων τα έβαλαν με το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με την αιτιολογία ότι πληροφορίες χρηστών περνούν σε διαφημιστές.

Μήνυση κατά του Facebook κατέθεσαν οι γαλλικές αρχές ζητώντας 150.000 ευρώ εξαιτίας της ανεπάρκειας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης να αποτρέψει την πρόσβαση διαφημιστών στα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Η κρατική υπηρεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων της Γαλλίας (CNIL) δήλωσε ότι το πρόστιμο αφορά και τη μητρική εταιρεία στις ΗΠΑ αλλά και τη θυγατρική στην Ιρλανδία (Facebook Ireland). Η απόφαση προήλθε έπειτα από μια πανευρωπαϊκή έρευνα η οποία διεξήχθη στις Ισπανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Γερμανία και φυσικά τη Γαλλία, κι αφορά τις πρακτικές του Facebook με τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.

Το ποσό των 150.000 ευρώ είναι μικρό σε σχέση με τα οικονομικά μεγέθη του Facebook όμως αποτελεί το υψηλότερο πρόστιμο που μπορεί να επιβάλλει η CNIL ενώ η έρευνα δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Όμως ένας νόμος του 2016 μπορεί να επιτρέψει στις αρχές να ανεβάσουν το ποσό ως και τα 3 εκατ. ευρώ.

Το περασμένο έτος οι γαλλικές αρχές είχαν δώσει χρονικό περιθώριο στο Facebook να σταματήσει να προσφέρει πρόσβαση των δεδομένων των χρηστών σε διαφημιστές, με την εταιρεία να απαντά τώρα ότι όλα όσα έχει κάνει είναι νόμιμα καθώς οι πράξεις της υπόκεινται στο νομοθετικό πλαίσιο της Ιρλανδίας, καθώς τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στο Δουβλίνο.

«Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση της CNIL με την οποία όμως διαφωνούμε», απάντησε γραπτώς το Facebook στο Reuters. Στην ίδια απάντηση η εταιρεία σημείωσε ότι «στο Facebook βάζουμε τους ανθρώπους σε προτεραιότητα όσον αφορά τη διαχείριση των προσωπικών τους δεδομένων για όλα όσα κάνουμε. Τα τελευταία χρόνια έχουμε απλοποιήσει τις πολιτικές μας για να βοηθήσουμε τους χρήστες να καταλάβουν καλύτερα πώς χρησιμοποιούμε τις πληροφορίες τους για να βελτιώσουμε το Facebook».