Η Γερμανία αποκλείει μια «λύση» για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Η Γερμανία αποκλείει μια «λύση» για το μεταναστευτικό στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Η Σύνοδος θα αποτελέσει μόνο «μια πρώτη ανταλλαγή με τα ενδιαφερόμενα και ενεχόμενα κράτη μέλη», σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Η γερμανική κυβέρνηση απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να υπάρξει μια ευρωπαϊκή «λύση» στο ζήτημα των μεταναστών κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 28 και 29 Ιουνίου, την ώρα που η πολιτική επιβίωση της Άνγκελα Μέρκελ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ’ αυτό.

«Δεν θα υπάρξει συνολική λύση στο μεταναστευτικό πρόβλημα κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας», δήλωσε μία εκπρόσωπός της, η Ουλρίκε Ντέμερ, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Οι διάφορες ευρωπαϊκές χώρες παραμένουν βαθιά διαιρεμένες στο ζήτημα αυτό.

Η εκπρόσωπος επέμεινε στην ανάγκη να βρεθούν μάλλον «διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες» στη διάρκεια της χωριστής μίνι συνόδου κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή για το ζήτημα αυτό και από την οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου.

Αυτή η Σύνοδος Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, θα αποτελέσει «μια πρώτη ανταλλαγή με τα ενδιαφερόμενα και ενεχόμενα κράτη μέλη, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο», δήλωσε μετριάζοντας έτσι τις προσδοκίες.

Η δεξιά πτέρυγα του κυβερνητικού συνασπισμού της καγκελαρίου απαιτεί λύσεις το αργότερο μέχρι το τέλος Ιουνίου με στόχο να στέλνονται οι μετανάστες, που φθάνουν στη Γερμανία, στις χώρες της Ευρώπης όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά, συχνότερα στην Ιταλία ή την Ελλάδα, κάτι που αρνείται η Ρώμη.