Οι γερμανικές τράπεζες αποβιβάζονται στην Ελλάδα

Οι γερμανικές τράπεζες αποβιβάζονται στην Ελλάδα

Σχέδιο τραπεζικής επέκτασης εξετάζουν τα γερμανικά ταμιευτήρια σε τουλάχιστον πέντε πόλεις της Ελλάδας.

Σχέδιο τραπεζικής επέκτασης εξετάζουν τα γερμανικά ταμιευτήρια σε τουλάχιστον πέντε πόλεις της Ελλάδας. Το σχέδιο αυτό, το οποίο επιτάχυνε η επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε στην Αθήνα, περιλαμβάνει τη συνεργασία με γερμανικές περιφερειακές τράπεζες, οι οποίες στη Γερμανία είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες , υπάρχει αρχικός σχεδιασμός για τη λειτουργία πέντε υποκαταστημάτων της Ένωσης Γερμανικών Περιφερειακών Τραπεζών στο Κιλκίς, τη Βέροια, την Κατερίνη, την Πάτρα και την Καλαμάτα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Rundschau», τα κατά τόπους ταμιευτήρια θα συγκεντρώνουν τις καταθέσεις της περιοχής τους και θα χορηγούν δάνεια ισόποσα με το ύψος των καταθέσεων ανά περιφέρεια, ενώ υπάρχει η σκέψη για δύο πιλοτικά ταμιευτήρια στην περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας και στην Πελοπόννησο, συμπεριλαμβανομένης και της σύστασης ενός ελληνικού συνδέσμου ταμιευτηρίων.

Διαβάστε: Παιχνίδια τακτικής για το ελληνικό χρέος

Μακροπρόθεσμα, αναφέρει η εφημερίδα, μπορεί να συσταθούν έως και 40 νομικά ανεξάρτητα ταμιευτήρια, τα οποία θα διέπονται από τους νομικούς κανονισμούς της Ελλάδας και ίσως λάβουν τη μορφή ιδρυμάτων.

Για αυτό το σκοπό τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας συνόδευσε και ο πρόεδρος των γερμανικών περιφερειακών τραπεζών, Γκέοργκ Φάρενσον, ο οποίος είχε ήδη εξαγγείλει, σε προηγούμενο ταξίδι του στην Ελλάδα, την πιλοτική λειτουργία 5- 7 καταστημάτων στην Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα.

Η επιλογή αυτών των πόλεων, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, γίνεται προκειμένου να υπάρχει μια αντιπροσωπευτική κάλυψη του Βορρά και του Νότου της χώρας και επιπλέον γιατί οι Γερμανοί εκτιμούν ότι η μεν Πελοπόννησος έχει σημαντική τουριστική προοπτική, η δε Κεντρική Μακεδονία έχει μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων.