Οι «γκρίζες ζώνες» της διαπραγμάτευσης και μια θετική έκπληξη

Οι «γκρίζες ζώνες» της διαπραγμάτευσης και μια θετική έκπληξη
ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΛΙΜΑΚΙΑ ΘΕΣΜΩΝ

Θεσμοί και κυβέρνηση φέρεται να συμφωνούν στο βασικό σενάριο για ύφεση 3,3% το 2015.

Σήμερα Τετάρτη αναμένεται να έλθουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών. Ήδη άρχισαν από το πρωί της Τρίτης από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και με εντατικούς ρυθμούς, οι διαπραγματεύσεις σε διάφορες ομάδες εργασίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Αυτό ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επισήμαναν παράλληλα ότι στόχος και των δύο πλευρών είναι να ολοκληρωθεί η συμφωνία όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Ειδικά για τα τεχνικά κλιμάκια, αυτά αναμένεται να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους έως και την Παρασκευή και μόνον σε κάποια ειδική περίπτωση θα υπάρξει «follow up» το Σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, δεν υπήρξε το οποιαδήποτε οργανωτικό πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις και οι συζητήσεις γίνονται στον χώρο διαμονής των θεσμών και, όποτε χρειάστηκε, εκπρόσωποι των θεσμών συναντήθηκαν με Έλληνες αξιωματούχους στην Τράπεζα της Ελλάδος και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Θετική έκπληξη τα έσοδα
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις μετά τις πρώτες διερευνητικές επαφές και οι δύο πλευρές συγκλίνουν στο ότι το 2015 η ύφεση θα φτάσει στα επίπεδα του 3,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ελληνικής πλευράς τα έσοδα ξεπέρασαν κατά 800 εκατ. ευρώ τον στόχο του προϋπολογισμού τον Ιούλιο, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι χιλιάδες φορολογούμενοι που ανησυχούσαν για «κούρεμα» των καταθέσεων προσέτρεξαν να αποπληρώσουν εφάπαξ όλες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Όσον αφορά τις δαπάνες, μετά την άτυπη «στάση πληρωμών» που έχει κηρύξει το ελληνικό δημόσιο, αυτές βρίσκονται υποστηρικτικό επίπεδο.

Στο «μικροσκόπιο», σύμφωνα με πληροφορίες, μπαίνουν:

– Φορολογικό

– Εισπραξιμότητα των δημοσίων εσόδων

– Συνταξιοδοτικό

– Ασφαλιστικό

– Φορολογία αγροτών

– Ενιαίο μισθολόγιο

– Υλοποίηση των δράσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

Οι Ντέκλαν Κοστέλο της ΕΕ και ο Ράσμους Ρέφερ της ΕΚΤ είναι ήδη στην Αθήνα, ωστόσο ο Νίκολα Τζιαμαρόλι του ESM θα έλθει σήμερα στη χώρα μας, ενώ η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου θα αφιχθεί αύριο Πέμπτη.

Σημειώνεται ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα λειτουργούν αρκετές ομάδες εργασίας, που θα αφορούν στα δημοσιονομικά μεγέθη, το συνταξιοδοτικό καθεστώς, τα εργασιακά, τις αγορές προϊόντων (toolkit ΟΟΣΑ), κ.λπ.

Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και κυβερνητικοί παράγοντες επαναλαμβάνουν δε ότι τα δημοσιεύματα περί νέων προαπαιτούμενων μέτρων (στα οποία φέρεται να εμμένουν κάποιοι από τους δανειστές) δεν προκύπτουν ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, ούτε από τις επιστολές του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου προς τον ESM, αλλά ούτε και από τις έως σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς.