Η Google αναστέλλει τις πολιτικές διαφημίσεις στην Ιρλανδία ενόψει δημοψηφίσματος

Η Google αναστέλλει τις πολιτικές διαφημίσεις στην Ιρλανδία ενόψει δημοψηφίσματος
Photo:

Έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η εταιρεία καθώς οι Ιρλανδοί καλούνται να ψηφίσουν στις 25 Μαΐου για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων.

Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στις αμερικανικές εκλογές του 2016, τα σκάνδαλα γύρω από τη δράση τους και η πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας που εικάζεται ότι επηρέασαν την τελική έκβαση της εκλογικής διαδικασίας, φαίνεται πως οδηγούν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες των ΗΠΑ στη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την ουδετερότητά τους σε επόμενες πολιτικές αναμετρήσεις ανά τον κόσμο.

Έτσι η Google ανακοίνωσε σήμερα πως θα αναβάλει από την Πέμπτη όλες τις διαφημίσεις που αφορούν το δημοψήφισμα της 25ης Μαΐου για τη νομιμοποίηση των εκτρώσεων στην Ιρλανδία, εν μέσω ανησυχιών για την ακεραιότητα της εκλογικής αναμέτρησης.

Με ανακοίνωσή της που εστάλη με email, η εταιρεία έκανε γνωστό πως αλλάζει για το επόμενο διάστημα την πολιτική της και δεν θα κάνει δεκτές διαφημίσεις με πολιτικό περιεχόμενο που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας.

Η κίνηση της Google ακολουθεί στα βήματα του Facebook που επίσης ανακοίνωσε πως δεν θα κάνει δεκτές διαφημίσεις προερχόμενες από το εξωτερικό. Επεκτείνοντας την απαγόρευση, η Google έκανε γνωστό πως δεν θα κάνει δεκτή καμία διαφήμιση που να αφορά το δημοψήφισμα, όχι μόνο διαφημιστικά μηνύματα από πρόσωπα ή ομάδες που θέλουν να ασκήσουν επιρροή.

«Ακολουθώντας την ενημέρωση σχετικά με τις προσπάθειες στήριξης της εκλογικής ακεραιότητας παγκοσμίως, αποφασίσαμε να “παγώσουμε” όλες τις διαφημίσεις που αφορούν το ιρλανδικό δημοψήφισμα πάνω στο 8ο άρθρο», δήλωσε εκπρόσωπος της Google σήμερα.

Η αλλαγή πολιτικής εφαρμόζεται ήδη στις διαφημίσεις που φιλοξενεί η Google και η πλατφόρμα του YouTube και θα παραμείνει μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Το δημοψήφισμα στην Ιρλανδία σχετικά με την απελευθέρωση των νόμων για τις εκτρώσεις θα δώσει για πρώτη φορά τα τελευταία 35 χρόνια στους πολίτες την ευκαιρία να αναστείλουν ένα συνταγματικό άρθρο που εδώ και χρόνια διχάζει τη χώρα που κάποτε αποτελούσε ένα από τα «προπύργια» της Καθολικής εκκλησίας.

Δείτε ακόμη: Το Facebook «κόβει» τις πολιτικές διαφημίσεις στη Βρετανία